'Kaspersky gaf false positives om concurrenten te benadelen'

Virusscanner Kaspersky zou onschuldige programma's en bestanden onterecht aanmerken als malware, om daarmee andere virusscanners minder goed te laten lijken. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van 2 ex-werknemers van het Russische bedrijf.

De oprichter, Eugene Kaspersky, zou zelfs persoonlijk betrokken zijn geweest bij deze praktijken.  Het bedrijf wilde daarmee concurrenten benadelen, omdat die volgens Eugene Kaspersky de technologie van het bedrijf stalen.

Kaspersky ontkent de aantijgingen in een verklaring die het verstuurde.
 

Sabotage

Volgens Reuters zou de Kaspersky-virusscanner bepaalde bestanden aanmerken als malware. Als andere bedrijven inderdaad de technologie van Kaspersky zouden hebben gestolen, zouden die scanners belangrijke bestanden van computers verwijderen. Als dat belangrijke bestanden zijn, kunnen computers ermee ophouden.

Op die manier wilde Kaspersky de reputatie van andere bedrijven saboteren.. Het zou gaan om bekende virusscanners als AVG en Avast, maar ook Microsoft zat bij de 'slachtoffers'.
 

Aggregator

Kaspersky klaagt al jaren dat andere bedrijven de detectie-technieken van het bedrijf stelen. In 2010 maakte het bedrijf al bekend dat het 10 false positives had geüpload naar VirusTotal, een malware-aggregator van Google. Veel andere antivirus-bedrijven gebruiken data van VirusTotal om hun database met malafide bestanden uit te breiden.
 

Ontkenning

Kaspersky ontkent in een verklaring dat het aan dergelijke praktijken doet. Het bedrijf zegt dat dat onethisch en zelfs illegaal zou zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten