Jeff Bezos: rijkste man op aarde houdt zich in luwte

Meer dan twintig jaar wist Jeff Bezos uit de schijnwerpers te blijven. Hij begon een van de eerste webwinkels ter wereld en maakte het tot een weergaloos succes. Op het moment van schrijven is Amazon het waardevolste bedrijf ter wereld en Bezos de rijkste persoon op aarde. Dat bereikte Bezos vanuit een betrekkelijke anonimiteit.

Natuurlijk was zijn naam bekend, maar hij was geen icoon zoals Steve Jobs, Bill Gates of Mark Zuckerberg. Hij viel immers niet te identificeren met een populair product. Jobs met de Mac en iPhone. Gates met Windows en Zuckerberg met Facebook. Amazon daarentegen verkoopt alles – van wasmiddel tot ruimte in de cloud voor de website van je nieuwe bedrijf.

Toch is Bezos verantwoordelijk voor belangrijke onderdelen van het commerciële internet, zoals affiliate-systemen (commissie voor wie een verkoop aanbrengt), recensies door kopers, kooptips op basis van de voorkeur van anderen (‘kopers van dit product kochten ook...’), aanbiedingen op basis van jouw voorkeuren en gedrag, de toepassing van kunstmatige intelligentie, betaalsystemen – de lijst is eindeloos.

Minder fraaie kant

De laatste jaren raakte de glans er een beetje af doordat minder mooie feiten aan het licht kwamen. De ondergang van kleine detaillisten bijvoorbeeld. De Mechanical Turk was een geniale manier om handwerk op een schaalbare manier via internet te organiseren en mensen aan laaggeschoold werk te helpen, maar het was ook een manier om kanslozen op de arbeidsmarkt voor het laagst mogelijke bedrag te laten werken zonder uitzicht op salarisverhoging, promotie of pensioen.

De arbeidsomstandigheden in Amazons eigen pakhuizen waren weinig beter. Zelfs over Amazons kantoren verschenen onverkwikkelijke verhalen, over extreme werkdruk en genadeloze onderlinge competitie. Intussen speelde Amazon tientallen steden en staten tegen elkaar uit om zo veel mogelijk voordeeltjes te scoren voor het nieuwe hoofdkantoor. Bezos is behalve een geduchte IT-pionier ook een rücksichtslose zakenman.

Chantage

Toen kwam Bezos’ scheiding, met een berg complicaties die óók zijn weerga niet kent. De vermoedelijke halvering van zijn rijkdom. De hete teksten met dito foto’s die Bezos en zijn nieuwe vlam uitwisselden. Publicatie daarvan door de National Enquirer, een roddelblad. Langs deze weg trad Bezos alsnog toe tot de jetset. En er waren meer verwikkelingen. Bezos vermoedde een politieke achtergrond: er zijn banden tussen de Enquirer en Trump. Trump heeft een hekel aan de Washington Post, de krant die hem vaak in verlegenheid brengt met onthullingen, en deze krant is eigendom van Bezos.

De zaak explodeerde toen de Enquirer Bezos per mail probeerde te chanteren door te dreigen intieme foto’s te openbaren. In plaats van te zwichten, publiceerde Bezos de chantagemail, met beschrijving van de foto’s en al. Daarmee verlegde hij opnieuw grenzen, zij het niet op IT-gebied: hou bij chantage met pikant materiaal de eer aan jezelf, dan win je. Over twee jaar vindt niemand dick pics meer een probleem en dat danken we dan mede aan Jeff Bezos.

Tekst: Herbert Blankesteijn

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten