Kracht en snelheid staan centraal bij zesde generatie Intel Core-chips

© PXimport

Kracht en snelheid staan centraal bij zesde generatie Intel Core-chips

Computer accessoires

Geplaatst: 2 september 2015 - 16:22

Aangepast: 24 november 2022 - 11:35

Daan Doedens

Intel's nieuwe processors zijn sneller en krachtiger dan ooit tevoren. De nieuwe chips komen in desktops, (gaming) notebooks en mobiele werkstations te zitten. Het is de zesde generatie Core-chips van Intel.

De nieuwe processors zijn flink geüpgraded ten op zichte van een jaar of vijf geleden: een groei van 150 procent als het gaat om processorkracht, 30 keer betere graphics en een drie keer zo lange accuduur. Het komt voor een groot deel op het conto van Intel en de zesde generatie Intel Core-chips.

4K-resolutie

De chips komen in veel verschillende apparaten te zitten. Natuurlijk wordt het gros van de desktops voorzien van de nieuwe processors, maar Intel zet vooral hoog in op hybrides. Veel notebooks met een los scherm die binnenkort verschijnen, krijgen de chips ingebouwd, van merken als ASUS en HP.

Daarbij gaat het niet alleen om de keiharde prestaties, maar ook om het gemak voor de gebruiker. Door nieuwe technologieën starten de chips, en daarmee de devices waar ze ingebouwd zijn, binnen een halve seconde op. Ook ondersteunen ze video in 4K-resolutie beduidend beter dan hun voorgangers, en werken ze optimaal met Windows 10.

Overklokken

Ook voor gamers zijn de nieuwe Core-chips van Intel goed nieuws. Deels komt dat door de 4K-ondersteuning, maar het wordt bijvoorbeeld ook mogelijk om live je scherm op te nemen, op niveau van het besturingssysteem, zonder dat de game daardoor vertraagt.

Een andere grote upgrade waar gamers erg blij mee zullen zijn, is de mogelijkheid tot het overklokken van notebook-processors. Met een druk op de knop kunnen de chips worden overgeklokt, waarbij een prestatieverbetering van 30 procent geen zeldzaamheid is. De chips komen in een hele nieuwe serie gaminglaptops van verschillende merken te zitten.

Draadloos opladen

Intel duikt met de zesde generatie Core-chips ook in de wereld van het draadloos opladen via het 'magnetic resonance'-principe. Het bedrijf gaat een stapje verder dan het op een oplaadblokje leggen van je smartphone. Tegen het einde van 2016 moet het mogelijk zijn zo'n blok onder je bureau te bevestigen, zodat je laptop of 2-in-1 oplaadt terwijl je gewoon aan het werk bent, zonder dat je daar ooit nog een kabel voor nodig hebt.

Intel kondigde nog enkel gloednieuwe apparaten aan die van de chips gebruik gaan maken. Zo krijgen nieuwe 2-in-1's van HP een RealSense-camera die het mogelijk maakt 3D-beelden op te nemen. Daardoor kun je, als de gamingindustrie meewerkt, binnenkort zelf de hoofdrol spelen in je bloedeigen game.

Activity tracker

Ten slotte liet Intel een fitnesstracker zien die momenteel al in Amerika en Engeland te koop is, en binnenkort ook de Europese winkels bereikt. Het apparaat heeft een batterij die vier dagen meegaat en automatisch al je activiteit en slaapgedrag bijhoudt. De Basic Peak werkt met Apple's Health-app en Google's Fit en gaat 229 euro kosten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000