© PXimport

In 8 stappen een snellere pc

Geplaatst: 10 november 2015 - 09:11

Aangepast: 14 december 2022 - 15:10

Maikel Dijkhuizen

We leggen uit wat je kunt doen om de snelheid van je pc te verhogen. Schakel je vervelende Windows-vertragers uit en geef de internetsnelheid een boost. -

Stap 1 - Opstarten

Veel programma's starten automatisch met Windows op. Over het algemeen bevindt zich dan ook een icoontje rechtsonder in het systeemvak. Als er veel programma's mee opstarten, is dit natuurlijk niet bevorderlijk voor de snelheid van het systeem. Zeker als je de betreffende programma's niet dagelijks gebruikt, is het verstandig om de automatische opstartfunctie uit te schakelen. Een bekende truc in Windows 7 is om het commando msconfig binnen het zoekvak te typen. Via het tabblad Opstarten schakel je vervolgens ongewenste opstartitems uit. In Windows 10 heeft deze functie een andere plek gekregen. Open linksonder menu Start via het Windows-logo en navigeer naar Alle apps > Systeem > Taakbeheer.

 

© PXimport

Tip 1 - In Windows 10 is de functie om opstartitems uit te schakelen verhuisd naar Taakbeheer.

Open het tabblad Opstarten en kijk welke programma's er standaard in het kielzog van Windows opstarten. In de laatste kolom geeft het besturingssysteem aan in hoeverre de applicatie het opstartproces beïnvloedt. Selecteer een programma dat je niet meer automatisch wilt opstarten en bevestig met Uitschakelen. Schakel overigens geen programma's uit waarvan je de betekenis niet kent. Als je per ongeluk een belangrijke driver uitschakelt, loop je namelijk risico dat het systeem niet meer goed functioneert.

Stap 2 - Services

Er zijn op je computer een heleboel services actief die op de achtergrond draaien. Nutteloze services zijn verantwoordelijk voor een langere opstarttijd en een zwaardere belasting van het systeem. Je kunt eens kijken welke toepassingen er op jouw systeem continu actief zijn. Typ in het zoekvenster van Windows msconfig en druk op Enter. Het venster Systeemconfiguratie wordt geopend. Open vervolgens het tabblad Services. Je ziet precies welke zaken er zijn in- en uitgeschakeld. Schakel onderaan de optie Alle Microsoft-services verbergen in.

 

© PXimport

Tip 2 - Er zijn een heleboel verborgen services actief.

Haal zo nodig vinkjes weg voor services die je niet gebruikt, maar wees hiermee wel voorzichtig. Deactiveer alleen toepassingen waar je de betekenis van kent. Bevestig als laatste met OK om de wijzigingen op te slaan en start de computer opnieuw op. Overigens heeft Microsoft ook een apart programma ontwikkeld waarin er meer services zichtbaar zijn. Ga in het startmenu naar Alle apps > Windows Systeembeheer > Services. Klik op een service om een beknopte beschrijving weer te geven. Klik met de rechtermuisknop op een toepassing en kies voor Eigenschappen. Bij Opstarttype bepaal je of je de betreffende service wilt in- of uitschakelen.

Stap 3 - Animaties afspelen

In Windows 10 zitten verschillende animaties opgesloten. Menu Start schuift bijvoorbeeld pijlsnel uit de taakbalk zodra je linksonder op de startknop drukt. En wanneer je een venster minimaliseert, vervaagt het programma vloeiend naar de achtergrond.

 

© PXimport

Tip 3 - Je systeem presteert sneller zonder het gebruik van animaties.

Dit soort effecten zijn mooi om te zien, maar het nadeel hiervan is dat ze het systeem extra belasten. Om rekenkracht te besparen kun je deze animaties uitzetten. Ga in het startmenu naar Instellingen > Toegankelijkheid > Meer opties. Deactiveer de schakelaar onder Animaties afspelen in Windows. Je merkt direct verschil zodra je een venster minimaliseert naar de taakbalk.

Stap 4 - Visuele effecten

In de vorige tip las je al dat Windows dankzij verschillende er prachtig uitziet. Er zijn nog veel meer visuele effecten actief die stuk voor stuk rekenkracht opeisen. Denk bijvoorbeeld aan de schaduwrand die rondom openstaande vensters aanwezig is en diverse overgangseffecten. Om snelheid te winnen schakel je ook dit grafische spektakel uit. Ga in Start naar Alle apps > Systeem > Configuratiescherm. Klik daarna achtereenvolgens op Systeem en beveiliging > Systeem > Geavanceerde systeeminstellingen en klik bij Prestaties op Instellingen. Selecteer de optie Beste prestaties om alle visuele effecten uit te zetten. Je kunt ook zelf een keuze maken door de grafische instellingen aan of uit te vinken. Bekijk het resultaat via Toepassen.

Stap 5 - Gigabit-netwerk

Gebruik je het thuisnetwerk om mediabestanden vanaf een NAS te streamen, dan is het aanleggen van een gigabit-netwerk het overwegen waard. Er is dan extra bandbreedte beschikbaar, waardoor het bijvoorbeeld lukt om met meerdere apparaten films in een hoge kwaliteit te streamen. Bovendien is het netwerk dan meteen toekomstbestendig voor het transporteren van Ultra HD-films.

 

© PXimport

Tip5 - Geef je netwerk een snelheidsimpuls door alleen nog maar gigabit-apparaten te gebruiken.

Houd er rekening mee dat alle pc's, smart-tv's, mediaspelers en andere netwerkapparatuur een gigibit-poort nodig hebben. Let ook op of je randapparatuur geschikt is voor een gigabit-netwerk, zoals de switch en router. Als netwerkkabel heb je de CAT5e-standaard of hoger nodig.

Stap 6 - Sneller internet

Met een snel internetabonnement download je bestanden sneller vanaf internet. Bovendien verschijnen videostreams van internetdiensten vaak in een betere kwaliteit op het scherm. Onder andere Netflix past de beeldkwaliteit aan op de beschikbare bandbreedte.

 

© PXimport

Tip 6 - Controleer op www.speedtest.net de snelheid van je huidige internetverbinding.

De kunst is om een snel internetabonnement te vinden tegen een betaalbare prijs. Zeker als je een ADSL-abonnement hebt, is het zaak om de downloadsnelheid kritisch onder de loep te nemen. Hierbij ben je ook afhankelijk van de afstand van jouw huis tot de wijkcentrale. Via www.speedtest.net voer je eenvoudig een test uit om erachter te komen hoe snel jouw verbinding is. Gebruik hiervoor een bedraad netwerk om uit te sluiten dat je wifi-netwerk de bottleneck is. Als je de verbinding te langzaam vindt, is een overstap naar (sneller) kabelinternet het overwegen waard.

Stap 7 - Glasvezel

Wie de internetsnelheid erg belangrijk vindt, kan wellicht internet via glasvezel ontvangen. Hiermee zijn er hogere snelheden haalbaar. Op dit moment zijn er al aanbieders die een bandbreedte van maar liefst 500 Mbit/s beloven.

De verwachting is dat internetproviders in de toekomst nog hogere snelheden aanbieden. Benieuwd of glasvezel in jouw straat beschikbaar is? Op www.eindelijkglasvezel.nl controleer je de beschikbaarheid door de postcode en het huisnummer in te vullen.

 

© PXimport

Tip 7 - Kabelspecialist Reggefiber heeft inmiddels ruim twee miljoen huishoudens op het glasvezelnetwerk aangesloten.

Wanneer de juiste kabel er al ligt, is het nog wel nodig dat je huis wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk. Er komt dan een monteur langs om een gat in de muur te boren zodat je ook echt gebruik kunt maken van de snelheid van glasvezel.

Stap 8 - Snellere updates

Bij eerdere Windows-versies downloadde het besturingssysteem nieuwe updates altijd van een centrale server. Windows 10 pakt het anders aan. Deze versie gebruikt namelijk P2P-technologie om updatebestanden binnen te halen, waarbij andere Windows 10-machines de data via internet beschikbaar stellen. Hierdoor zijn er kortere wachttijden.

 

© PXimport

Tip 8 - Maak gebruik van P2P-technologie om updates sneller binnen te halen.

Open via menu Start het onderdeel Instellingen en ga naar Bijwerken en beveiliging > Windows Update > Geavanceerde opties > Kiezen op welke manier updates worden geleverd. Controleer of de schakelaar op Aan staat ingesteld en markeer zo nodig de optie Pc's in het lokale netwerk en pc's op internet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten