IFA 2015: Hands-on: Is de Gear S2 eindelijk een goede smartwatch van Samsung?

te zetten op de markt, maar het probeerde met de Gear S écht de markt te veroveren - wat niet helemaal goed uitpakte. De verkoopcijfers vielen nogal tegen, maar met de Gear S2 probeert Samsung het opnieuw. En dat gaat misschien best wel eens lukken.

Samsung en smartwatches, dat is tot nu toe geen succesvolle combinatie geweest. Het bedrijf probeerde met een aantal sportwearables al wel een voorzichtige stap De Gear S2 is de opvolger van de Gear S die vorig jaar op dezelfde IFA-beurs werd aangekondigd. We waren daar in onze review niet erg positief over: Het horloge was enorm groot en had veel overbodige flauwekul. Maar vooral de grootte van het apparaat dat ons tegenstond, want het horloge was gigantisch en had een grote opzichtige band.

Klassiek horloge

De Gear S2 is anders. In plaats van de rare vierkante curve heeft Samsung gekozen voor een klassieke ronde vorm - waardoor de wearable er al een stuk meer uitziet als een echt horloge. Dat betekent wel dat het totale schermoppervlakte, maar dat is in de praktijk niet erg. De Gear S2 heeft namelijk een aantal handige functies die het bedienen van het horloge erg aantrekkelijk maken.

Hoewel het horloge weer draait op Tizen, is het besturingssysteem wel degelijk anders

Tizen

Het horloge draait op Tizen, Samsungs eigen besturingssysteem voor zijn slimme apparaten. Dat is anders dan de meeste smartwatches, die tegenwoordig vaak draaien op Android Wear. Hoewel de vorige Gear S ook draaide op Tizen, is daar in de Gear S2 niet veel van terug te zien. De interface is zo wezelijk anders dat je het amper terugkent - maar met het vorige model te hebben gewerkt vinden we dat helemaal niet erg...

Intuitieve bediening

Vooral de bediening van de S2 valt op, want die werkt direct erg intuitief. Dat is een verademing na het verwarrende en ronduit frustrerende menu van de originele Gear, dat zo hemeltergend vervelend werkte dat je je pols er soms wel af wilde hakken.

Interessant is vooral dat de Gear S2 werkt met een rond aan de zijkant, die je kunt draaien. Bij ieder tikje dat je draait, krijg je een ander menu te zien. Ook kun je op die manier door lange teksten scrollen, wat erg goed werkt. Dat is ook goed, want Samsung wil het horloge echt in de markt zetten als een vervanger voor je smartphone, waarop je dus ook lange stukken tekst moet lezen of apps moet kunnen gebruiken.

© PXimport

Zelfde besturingssysteem, andere UI

In essentie is het besturingssysteem nog steeds hetzelfde, en heb je een thuisscherm met de datum en tijd. Daar vandaan kun je naar een scherm links waarmee je een lijst met apps te zien krijgt, of naar rechts waar een lijst met widgets staat zoals het weer of het aantal stappen dat je hebt gezet. Er is bovendien weer een notificatiecentrum waarop je al je meldingen binnenkrijgt. Hoewel die manier van informatieweergave ook in de originele Gear S zat, is het in de Gear S2 oneindig veel makkelijker om door de informatie te scrollen.

Widgets

Wel zit de Gear S2 nog steeds vol van dezelfde flauwekulletjes van het origineel. De widgets met veel informatie, het notificatiescherm met bakken informatie, de apps die een mini-toetsenbordje hebben waarop je zogenaamd moet typen... Het blijft een beetje veel van het goede, en dat is ook wat ons tegenstond een de originele Gear S.

© PXimport


Het is niet helemaal duidelijk voor wie dit horloge bedoeld is en wat je ermee moet - is het voor grootverbruikers die het apparaat als vervanging van hun telefoon, of juist voor sporters, of voor zakelijke gebruikers?

Compatibel met Android

Samsung heeft in ieder geval begrepen dat de vorige compatibiliteit een groot probleem was. De Gear S was alleen te koppelen aan een Galaxy-smartphone, maar Samsung maakt de Gear S2 ook compatibel met andere Android-toestellen - en niet alleen die van Samsung zelf. Dat zal in ieder geval schelen voor de verkoopcijfers.

De Gear S2 komt in oktober op de markt, en kost dan € 349,-

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten