Huawei Watch 2 - Veel om het lijf

Computer accessoires

Geplaatst: 31 mei 2017 - 10:21

Aangepast: 24 november 2022 - 12:32

Joris Peterse

Eén van de beste én mooiste Android Wear-smartwatches die ik in handen heb gehad was de eerste uitvoering van de Huawei Watch. Zijn opvolger, de Huawei Watch 2 draait al Android Wear 2.0 en zit stampvol sensoren. Maakt de Huawei Watch de wearable eindelijk onmisbaar?

Op papier maakt de Huawei Watch 2 indruk. Door de nieuwste versie van Android Wear, die op lang niet alle Android Wear-horloges te vinden is, de hartslagmeter, GPS, NFC, gyroscoop, barometer, wifi, waterdichte bouw en meer rekenkracht en werkgeheugen ten opzichte van zijn voorganger. Hierdoor is het horloge wel wat groter, terwijl het 1,2 inch scherm juist vrij klein is.

Door het rubberen materiaal en het ruwe buitenoppervlak leek het net alsof ik een fietsbandje om m’n arm had.

-

Chic vs. sportief

Toch is de tweede variant behoorlijk veranderd ten opzichte van de eerste Huawei Watch. Waar de eerste variant nog luxe uitstraalde, probeert de tweede wat sportiever te ogen. Dat geldt voor beide uitvoering, want de Huawei Watch 2 komt in twee smaken, een klassieke en een sportversie. De verschillen zijn vrij subtiel en zitten ‘m vooral in het bandje... en de prijs. De klassieke variant is met zijn 400 euro nog eens 70 euro duurder.

Toch laat de nadruk op het sportieve een beetje zien dat Huawei zoekende is naar de échte toegevoegde waarde van een smartwatch. Het Chinese bedrijf ziet natuurlijk ook dat de markt voor fitnesswearables groter wordt en concurrenten Apple en Samsung met hun smartwatches dezelfde worsteling doorstaan. Je smartwatch als maatje voor een gezonder leven, dat lijkt de veilige keuze. Niet het luxepaardje om je pols.

Ik kreeg de sportversie van de Huawei Watch 2 te testen. Het horloge zelf ziet er ondanks zijn formaat keurig uit. Het horlogebandje ben ik wat minder enthousiast over. Door het rubberen materiaal en het ruwe buitenoppervlak leek het net alsof ik een fietsbandje om m’n arm had.

Telefoonvervanger?

De indruk dat men zoekende is, komt niet alleen van Huawei af. Ook Google. Android Wear 2.0 is toch wat teleurstellend. Naast het kijken naar de tijd, agenda, weersverwachting en saldo of als afstandsbediening voor films en muziek gebruikte ik hem niet voor veel meer doeleinden. Prettig is wel dat het horloge dankzij gps in staat is om Google Maps te draaien, zodat je altijd makkelijk de weg kunt vinden. Maar stuk voor stuk zijn het geen functies die je smartphone niet aan kan. Daarvoor kom meer de sportfuncties om de hoek kijken. De Huawei Watch 2 is prima in staat zonder telefoon je work-out maatje te zijn. De gps is prettig om je routes in kaart te brengen. De hartslagmeter is een beetje een gimmick omdat deze niet continue meet, maar op oproep.

Dankzij NFC zou je in theorie ook in staat moeten zijn om contactloos te kunnen betalen met je horloge. Helaas zijn er nog geen apps in Nederland beschikbaar hiervoor. Het is ook wel een beetje tekenend voor Android Wear. Ik mis écht nog de apps die zo’n leuk horloge als de Huawei Watch 2 onmisbaar maken.

Accu

Ik was in staat om een volle accu maximaal 48 uur mee te laten gaan. Dat is acceptabel, alhoewel heftiger gebruik natuurlijk nadelig is voor je accuduur, vooral als je de sensoren gebruikt. Opladen doe je eenvoudig door het horloge in een magnetisch dockje te plaatsen.

De rest van de hardware is fraai. Het oledschermpje is scherp, heeft goede kleurweergave en een prima kijkhoek - wat natuurlijk voor een horlogescherm erg prettig is. Android Wear werkte vlot en er is zat opslagruimte voor je apps.

Conclusie

Je merkt aan alles dat Huawei een beetje zoekende is met de Watch 2, door hem vol te stoppen met sensoren en ook meer te richten op sport. Door het ontbreken van echte onmisbaarheid is de Huawei Watch 2 leuk Android Wear 2.0-speelgoed, met fraaie hardware. Maar 320 of 400 euro is wel veel geld voor speelgoed.

6,0

ONS OORDEEL

Huawei Watch 2

Pluspunten

Compleet

Scherm

Bouwkwaliteit

Minpunten

Bandje sportuitvoering

Niet onmisbaar

Prijs

Conclusie

**Prijs** € 329,- (Sport), € 399,- (Classic) **Formaat** 4,9 x 4,5 x 1,3 cm **OS** Android Wear 2.0 **Scherm** 1,2 inch oled (390x390) **Processor** Qualcomm Snapdragon Wear 2100 **Werkgeheugen** 768 MB **Opslag** 4GB **Connectiviteit** Wifi, bluetooth, NFC, GPS **Overig** Waterdicht, gyroscoop, barometer, hartslagmeter **Website** [http://consumer.huawei.com](http://consumer.huawei.com/nl/wearables/watch-2/index.htm) **Kopen** [bol.com](http://bit.ly/2qA5BTL)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000