HP ziet ook winst zakelijke markt kelderen

© PXimport

HP ziet ook winst zakelijke markt kelderen

Computer accessoires

Geplaatst: 22 augustus 2013 - 08:25

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Redactie

HP kampt met grote problemen in de zakelijke markt. De fabrikant zag de omzet in dit marktsegment met 9,2 procent dalen, de winst daalde zelfs met 19,6 procent. Zo blijkt uit de financiële resultaten over het derde kwartaal die HP deze week presenteerde.

HP zit in zwaar weer, ondanks het ontslag van 26.000 werknemers in de afgelopen twee jaar. In het derde kwartaal van HP’s boekjaar ondervond het concern in de grootzakelijke markt felle concurrentie van onder meer Dell. De omzet in dat marktsegment ging met 9,2 procent onderuit, de winst zelfs met 19,6 procent. Vooral de standaard Intelservers waren daar debet aan. In het topserver-segment daalde de omzet met 26 procent.

HP heeft maatregelen genomen om die neergang in de zakelijke markt te stoppen. Verantwoordelijk topmanager Dave Donatelli mocht zijn biezen pakken en wordt opgevolgd door Bill Veghte, die drie jaar geleden van Microsoft overstapte naar HP om de softwaredivisie te leiden. Hij mag nu de grootzakelijke hardware gaan redden.

Omzetverlies

Over alle divisies heen werd een omzetverlies geleden van 8,3 procent in het kwartaal dat eindigde op 31 juli. De winst kwam op 1,39 miljard dollar, wat vergeleken met het verlies van 8,86 miljard dollar een jaar geleden een verbetering lijkt. Maar een jaar geleden werd nog 9 miljard dollar extra verlies genomen door de aankoop Autonomy af te schrijven. Die kat-in-de-zak bleek uiteindelijk weinig waard.

HP heeft in het afgelopen kwartaal 3800 werknemers uitgezwaaid, waardoor de reorganisatie van het afgelopen jaar een totaal van 22.500 ex-werknemers heeft opgeleverd. Daar komen nog voor het einde van oktober 3500 man/vrouw bij, zei financieel manager Cathie Lesjak tijdens een conference call met journalisten en analisten.

Grote klappen in consumenten pc-markt

Verder gaven de kwartaalresultaten van HP aan dat de neergang op de markt voor consumenten-pc’s blijft doorgaan. De omzet ging daarin met 22 procent omlaag. De omzet in zakelijke computers daalde met ‘slechts’ 3 procent. Notebooks kregen de grootste klappen, de verkoop aan werkstations steeg juist met 2 procent.

De omzetdaling wordt door topvrouw Meg Whitman gebagatelliseerd in de eerder genoemde conference call, zo meldt The Register. “Het gaat erom hoe je wint. Het gaat niet alleen over omzetgroei. Dit is een markt waarin de keuze is tussen marge en omzet.” Om meer omzet te halen in bepaalde marktsegmenten kan dat dus ten koste gaan van de marge, bedoelt Whitman. Met name in de markt voor consumenten-pc’s wordt veelal meer geconcurreerd op prijs om zo meer volumeomzet te kunnen halen.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000