De meeste all-in-one-pc’s die we bij PCM testen zijn van het kaliber huiskamer pc. Gewoon hip uitziende monitorcomputers met gemiddelde prestaties en geen mogelijkheden tot uitbreiden. HP maakt ook zulke pc’s maar de HP Z1 Workstation is een all-in-one pc die niet in dit rijtje thuis hoort. De Z1 Workstation is een loodzwaar professioneel werkpaard dat ook nog eens geüpgrade kan worden.

De HP Z1 Workstation reeks is eigenlijk niet bedoeld voor consumenten maar voor professionals. De Z1 is dan ook geen kleine jongen. Deze all-in-one pc heeft een 27 inch beeldscherm en hij weegt loodzwaar: rond de 21 kilo! Het beeldscherm heeft een monsterresolutie van 2560x1440 waardoor je heel veel vensters kwijt kan op het scherm. Vooral voor mensen die met uitgebreide grafische programma’s werken, is dat een groot voordeel. De beeldkwaliteit is overigens ook erg goed met kristalheldere kleuren en een uitstekende kijkhoek.

Workstation prestaties in een all-in-one

De prestaties van de HP Z1 zijn erg goed. Waar je bij de gebruikelijke all-in-one pc tussen de 2000 en 2500 punten zit in het benchmarkprogramma PCMark 7, scoort de Z1 bijna 4500 punten. Dat is net zoveel als een krachtige desktop machine. Echter kost de Z1 wel veel meer dan een krachtige desktop-pc. De Z1 workstation is verkrijgbaar in verschillende variaties waarvan de goedkoopste begint rond de 2100 euro. Ons testmodel is een speciaal model. Wij hebben namelijk een aangepaste WM432EA. Bij dit mid-range model is de 1 TB harde schijf vervangen door een 300 GB ssd schijf die de prestaties behoorlijk omhoog schroeft.

De reden dat de Z1 Workstation zo duur is heeft met verschillende factoren te maken. Ten eerste is het apparaat oerdegelijk gebouwd, maar een andere reden is dat HP voor de Workstation gebruik maakt van de Quadro-kaarten van Nvidia. Dit zijn speciale videokaarten die vooral gemaakt zijn voor gebruik met AutoCad en andere professionele grafische programma’s. De kaart in ons testmodel is de NVIDIA Quadro 1000M. Een instapmodel op professioneel grafisch gebied.

HP Z1 motorkap

Mocht je zelf de configuratie later willen aanpassen, dan is dit mogelijk. Waar het upgraden bij normale all-in-one-pc’s nogal lastig is, kun je de Z1 Workstation via een kleine handeling openen alsof het een motorkap van een auto is. Vervolgens kun je overal gemakkelijk bij. Elke component, van geheugenreep tot videokaart, is gemakkelijk te lokaliseren en te vervangen.

De HP Z1 Workstation is voorzien van vele aansluitingen. Zo vinden we zes usb-poorten waarvan twee usb3.0 varianten aan de rechterkant van het beeldscherm. Tevens vinden we een 6-pins firewire aansluiting, een gigabit ethernet poort, een spdif-uitgang en een displaypoort ingang. Een memorycardreader en geïntegreerd wlan en bluetooth ontbreken ook niet. Er is zelfs nog een dvd-brander aan boord voor de liefhebbers.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

makkelijk te upgraden

oerdegelijk

schitterend beeld en geluid

Minpunten

duur

loodzwaar

Conclusie

De HP Z1 Workstation is een serieus werkstation met behoorlijk wat kracht in huis. Daarnaast is de machine oerdegelijk waardoor hij niet zal misstaan tussen zware industriële machines. Door zijn prijs is deze all-in-one pc eigenlijk alleen interessant voor de zware professionele markt....
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000