Hotmail negeert stiekem lange wachtwoorden

© PXimport

Hotmail negeert stiekem lange wachtwoorden

Computer accessoires

Geplaatst: 25 september 2012 - 12:04

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie

Hotmail-gebruikers kunnen maximaal 16 tekens gebruiken voor een wachtwoord, maar de e-maildienst hield dit beleid voor zich. Lange wachtwoorden konden wel worden ingevoerd, maar werden ingekort.

Hotmail-gebruikers kunnen maximaal 16 tekens invoeren, zo blijkt uit een nieuwe melding die Hotmail sinds kort vertoond bij het invoeren van een lang wachtwoord. Volgens beveiligingsbedrijf Kaspersky is dit geen nieuwe maatregel, maar worden al jaren alle tekens na de zestiende simpelweg genegeerd door de e-maildienst.

Lange wachtwoorden afgekapt

Kaspersky-onderzoeker Costin Raiu gebruikt een passphrase in plaats van wachtwoord om deze te beschermen tegen kraakpogingen. Zo kwam hij de 'nieuwe' Microsoft-maatregel tegen in een melding bij het wachtwoordvenster. Maar om de wachtwoordinkorting te bewerkstelligen, werden langere wachtwoorden gewoon afgekapt.

"Microsoft had twee keuzes: de wachtwoorden in platte tekst opslaan om de eerste 16 tekens te kunnen vergelijken, of de hash te berekenen van de eerste 16 tekens en de rest te negeren", aldus Raiu. De eerste optie zou een enorm veiligheidsrisco inhouden en de tweede betekent volgens de onderzoeker dat Hotmail al sinds het begin van de dienst alleen 16 tekens gebruikt. "Ik weet eigenlijk niet welke optie erger is", schrijft de deskundige van Kaspersky.

Lange wachtwoorden helpen niet

Dat Hotmail maximaal 16 tekens toestaat was al langer bekend, maar onderzoekers zijn verrast dat alle tekens na de zestiende in het verleden wel werden opgepikt, maar dat er niks mee werd gedaan. Het volstond dus om de eerste 16 tekens van een complexe passphrase in te vullen.

Microsoft vertelt Ars Technica dat de ophef over de beperkingen een storm in een glas water is. "Ons onderzoek wijst uit dat unieke wachtwoorden belangrijker zijn dan lange." De softwaregigant wijst erop dat de meeste wachtwoorden worden opgevangen door phishing, malware en het recyclen van hetzelfde wachtwoord. "Lange wachtwoorden helpen daar niet tegen", aldus Microsoft.

200 tekens

Onderzoeker Graham Cluley van beveiligingsbedrijf Sophos vergeleek al eerder het wachtwoordbeleid van e-maildiensten en wees toen al op de lage beveiligingsgraad van Outlook.com en diens voorganger Hotmail. Concurrent Yahoo staat maximaal 32 tekens toe en bij Gmail zijn 200 tekens toegestaan.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000