Hoe fitnesstrackers je sportgedrag inzichtelijk maken

We vinden het inmiddels de normaalste zaak van de wereld om al je fysieke activiteiten nauwkeurig bij te houden. Apps en gadgets als fitnesstrackers maken dat heel eenvoudig. Maar het gaat natuurlijk niet vanzelf. Hoe werkt het precies?

Een overvloed aan technische snufjes en steeds nauwkeurigere telefoons maakt het alsmaar makkelijker om gedetailleerde data te verzamelen over onze gezondheid. Fitnesstrackers zijn het meest voor de hand liggende voorbeeld, maar ook platformen zoals Apple Health en Google Fit maken het heel makkelijk om hardloopgegevens, dagelijkse stappen, hartslagen, en eet- en slaappatronen in te zien. Allemaal bedoeld om ons gezonder te laten leven, om ons bewuster te maken van hoeveel we bewegen, om ons achter het bureau vandaan te halen en af en toe eens een rondje te laten wandelen.

Het is steeds makkelijker om gezondheidsinformatie over jezelf te verzamelen. Fitnesstrackers en smartwatches zijn er in alle soorten en maten, en apps om die data in te zien zijn meestal gratis. Naast telefoons en slimme polsbandjes zijn er nog veel meer apparaten die kunnen bijhouden hoe gezond je bent. De term Internet of Things is inmiddels niet alleen meer van toepassing op thermostaten en lampen, maar ook op weegschalen of bloeddrukmeters.

Zulke slimme apparaten werken meestal met een app die alle gegevens op één plek verzamelt, in de cloud, gekoppeld aan een persoonlijk account. Dat is handig voor wanneer je je telefoon verliest of als je een nieuw apparaat koopt, want je kunt al die eerder verzamelde gegevens makkelijk weer terugzetten. Ondertussen heb je nog een belangrijk meetapparaat in handen: je smartphone. Ook die zit boordevol sensoren die nauwkeurig bijhouden hoeveel stappen je zet of hoe lang je over een hardloopsessie doet.

Wat sensoren zoal meten

De meeste fitnesstrackers en telefoons verzamelen een relatief kleine hoeveelheid gegevens. Het gaat dan vaak om de hoeveelheid stappen die je zet en je hartslag. Maar combineer dat met de locatiegegevens van je smartphone of fitnesstracker, of met de tijd die je ergens spendeert, en de data wordt al veel complexer. Dan kun je zien hoe hard je hebt gerend, wat je gemiddelde hartslag tussen de eerste en tweede kilometer was, waar je heen bent gelopen en of dat sneller was dan de vorige keer.

Media has no description

© PXimport

Veel trackers hebben ook de mogelijkheid om je slaappatroon te meten. Ook dat is een combinatie van verschillende functies van het horloge. Als je opgeeft tussen welke uren je slaapt, kan een tracker je hartslag meten en kijken hoeveel je in die periode beweegt. Op basis daarvan kun je goed bijhouden wanneer je in je remslaap zit of wanneer je wakker wordt.

De hartslagmeter van de meeste polsbandjes is overigens niet altijd even nauwkeurig. Fabrikanten moeten de afweging maken tussen kosten en gebruiksgemak, en kiezen dan al snel voor een minder nauwkeurige oplossing. Borstbanden zijn vaak nauwkeuriger, maar alleen als ze een goed contact met je huid maken. Veel trackers ondersteunen externe borstbanden.

Van data naar inzicht

De meeste data die je in een tracking-app ziet, is dus slechts een combinatie van een paar factoren in een apparaat. Het is de fabrikant of ontwikkelaar die daar vervolgens bruikbare, inzichtelijke data van maakt. De tracker meet niet hoe snel je rent. Hij meet welke afstand je aflegt in welke tijd. De software erachter maakt daar vervolgens een hardloopsessie van of een doel van een aantal te nemen stappen.

Dat betekent dat je niet afhankelijk bent van één specifieke dataset die bijvoorbeeld alleen met Fitbit werkt. In plaats daarvan krijg je een open set aan data die je vervolgens kunt uitwisselen met veel andere diensten. Tenminste, als je geluk hebt … Er zit namelijk nogal wat verschil in welk dataformaat een bepaalde dienst aanbiedt en dat kan gevolgen hebben voor als je wilt overstappen naar een andere dienst.

Er zijn veel verschillende diensten waar je je activiteiten op kunt bijhouden. Smartwatchfabrikanten hebben meestal wel een bijbehorende app, die de data vervolgens via de cloud koppelt aan een account. Daarnaast zijn er diensten zoals Runtastic of Runkeeper die compatibel zijn met meerdere bekende trackers.

Verbinden met apps

Fabrikanten moeten er dan zelf voor zorgen dat hun fitnesstrackers overweg kunnen met die apps. Je kunt bijvoorbeeld geen TomTom-tracker koppelen aan Runtastic (maar bijvoorbeeld wel aan Runkeeper), dus is het zaak om bij het kopen van een fitnesstracker goed op te letten wat wel en niet met elkaar werkt.

Je bent bij de meeste fitnesstrackers niet gebonden aan de bijbehorende app. Zo kun je een Fitbit ook makkelijk gebruiken met Strava en hoef je met een Garmin-tracker niet verplicht de Garmin-app te gebruiken om je prestaties bij te houden. Toch blijf je afhankelijk van de grillen van de fabrikant. Wil je bijvoorbeeld een TomTom-account aan Strava koppelen, dan moet je dat per se via een browser doen. Voor een Garmin-account is dat niet nodig, dan is alleen de Garmin-app genoeg. Zeker als je een tracker koopt van een onbekendere fabrikant is de kans groot dat die niet compatibel is met Runtastic of Strava.

Media has no description

© PXimport

Samsung wilde aanvankelijk overigens wél dat gebruikers alleen Samsung-producten gebruiken, van de Gear-apps tot de -smartwatches. Het was daarom lange tijd amper mogelijk de app S Health te koppelen aan andere apps, tot Samsung de mogelijkheid in 2016 alsnog toevoegde.

Strava

Omdat er zo veel mogelijkheden zijn, en zo veel apps soms wel en soms niet met elkaar samenwerken, is het een lastige taak om uit te zoeken welke sport-app en fitnesstracker het beste bij je past. Bovendien hebben sommige apps functies die anderen niet hebben (bijvoorbeeld de manier waarop je muziek afspeelt of hoe vaak je je voortgang doorkrijgt tijdens het sporten).

Maar als je gaat voor compatibiliteit met zoveel mogelijk diensten dan is de Strava-app misschien wel de beste keus. Je kunt Strava koppelen aan een groot aantal trackers en andere sport-apps, maar het is ook heel makkelijk om de data te exporteren én importeren.

Er zijn nog twee diensten die het mogelijk maken om de data van praktisch iedere fitness-app bij elkaar te verzamelen: Google Fit en Apple Health (in de Nederlandse versie van iOS heet de app gewoon ‘Gezondheid’), de eigen platformen van de twee tech-giganten.

Je kunt tientallen fitness-apps koppelen aan die diensten en ze hebben via je smartphone ook zelf stappentellers en meetsessies voor sport. Google Fit is gratis te downloaden in de Play Store, Apple Health staat inmiddels standaard op alle iPhones. Mogelijkheden zat, dus!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten