Gratis beeldbewerken met MS Office

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 29 april 2007 - 21:04

Aangepast: 19 september 2022 - 12:31

Deze workshop laat zien hoe u foto's selecteert om ze vervolgens te bewerken en naar iemand te mailen. Daarvoor gebruikt u geen fotobewerkingsprogramma. Nee, u benut Picture Managervan Microsoft dat - verstopt - misschien al op uw pc staat. Iedereen die met Office 2003 werkt kent natuurlijk de bekende werkpaarden Word, Excel en PowerPoint.

Gratis beeldbewerken met MS Office

Deze workshop laat zien hoe u foto's selecteert om ze vervolgens te bewerken en naar iemand te mailen. Daarvoor gebruikt u geen fotobewerkingsprogramma. Nee, u benut Picture Managervan Microsoft dat - verstopt - misschien al op uw pc staat. Iedereen die met Office 2003 werkt kent natuurlijk de bekende werkpaarden Word, Excel en PowerPoint. Veel minder bekend is dat Microsoft ook een fotobeheer- en bewerkingsprogramma in dat pakket heeft gestopt. Ongetwijfeld komt dat omdat Picture Manager - zoals het beestje heet - een beetje zit weggestopt. U vindt het programma namelijk in het mapje Microsoft Office Hulpprogramma's onder Microsoft Office in het Startmenu.

Stap 1

[afbeelding0]Open Picture Manager. U ziet dat standaard de map Mijn Afbeeldingen wordt geopend. Als u uw foto's een beetje logisch hebt opgeslagen, zitten ze in de daaronder alfabetisch gerangschikte submappen. Die bereikt u door op het plusteken voor Mijn afbeeldingen te klikken waarna u de map van uw keuze opent.

Stap 2

[afbeelding0]Het is handig om de te verzenden foto's apart in een map te zetten. Om op het scherm wat meer ruimte te hebben voor foto's haalt u het helpvenster aan de rechterkant weg door op Ctrl + F1 te drukken. Rechtsklik op Mijn afbeeldingen en kies Nieuwe map. Geef de map een toepasselijke naam, bijvoorbeeld Voor Jan. Ga naar de map met te verzenden foto's en selecteer ze stuk voor stuk met Ctrl + linkermuisknop.

Stap 3

[afbeelding0]Kopieer nu de geselecteerde foto's. Dat kan via de toetscombinatie Ctrl + C, via het Kopieer-pictogram op de werkbalk of via het menu Bewerken, Kopiëren. Ga naar de map Voor Jan en plak daar de selectie. Dat kan via de toetscombinatie Ctrl + V, via het pictogram Plakken op de werkbalk of via het menu Bewerken, Plakken. U hebt nu de foto's waarmee u gaat werken bij elkaar.

Stap 4

[afbeelding0]U bent maar een amateur dus zijn uw foto's nog niet perfect, en dus moet er nog wat aan de kwaliteit worden gedaan. Gelukkig biedt Picture Manager daarvoor de nodige functies. Zet het Taakvenster aan (Ctrl + F1). Wanneer u nu in de werkbalk klikt op Afbeeldingen bewerken, veranderen de keuzes in het Taakvenster. De belangrijkste knop is Autocorrectie. Hiermee worden in één keer de meest voorkomende problemen met kleur en belichting gecorrigeerd. Bent u niet tevreden over het resultaat dan drukt u op Ctrl + Z of u maakt de bewerking ongedaan via Bewerken, Autocorrectie, Ongedaan maken.

Stap 5

[afbeelding0]Met de andere functies in het venster Afbeelding bewerken gaat u uw foto's handmatig te lijf. Als voorbeeld nemen we de functie Kleur. Dubbelklik eerst op de afbeelding die u wilt bewerken om hem groter te zien. Voor een natuurlijk resultaat zult u vooral werken met de schuifjes Sterkte en Verzadiging. Beweegt u die laatste helemaal naar links dan krijgt u een zwartwitfoto. Met de schuifregelaar Tint kunt u de foto in zijn geheel een andere kleur geven, bijvoorbeeld om een sepiafoto te maken. Let op: bewerkingen worden wel direct toegepast maar nog niet opgeslagen. Als u niet tevreden bent maakt u uw handeling direct ongedaan met Ctrl + Z. U kunt echter ook gaan naar het mapje Niet opgeslagen bewerkingen in het linkervenster. Daar ziet u alle foto's waaraan u iets hebt veranderd. Bent u niet tevreden dan rechtsklikt u op een foto en kiest Wijzigingen negeren. Om vanuit de foto waaraan u werkt terug te keren naar het overzicht van de foto's drukt u op Ctrl + T, of u gaat direct naar de volgende of vorige afbeelding met de twee driehoekjes onder in beeld.

Stap 6

[afbeelding0]Wanneer u uw foto's direct vanuit de camera hebt binnengehaald, zitten er ongetwijfeld exemplaren bij die moeten worden geroteerd. U vindt die functie onder Draaien en Spiegelen in het helpvenster. Wanneer u daarop klikt,krijgt u een aantal nieuwe mogelijkheden,namelijk linksom of rechtsom draaien waarbij de draaiing automatisch 90 graden is of Per graad. Die laatste is interessant voor foto's die niet helemaal recht zijn genomen. Een positief getal draait de foto met de klok mee,een negatief getal draait hem tegen de klok in. U krijgt direct het resultaat te zien. Wanneer u dit draaigereedschap gebruikt moet u nog wel een nieuwe uitsnede maken (zie volgende stap) omdat er anders witte driehoekjes op de foto te zien zijn. Helaas biedt deze functie geen hulplijnen zodat u een eventueel scheve horizon of gebouw op het oog moet rechtzetten.

Stap 7

[afbeelding0]Ook een belangrijke functie bij het nabewerken van foto's is Bijsnijden. Soms is de uitsnede van een foto gewoon slecht (bijvoorbeeld omdat slechts de helft van een voorbijganger te zien is) en soms wilt u om creatieve of esthetische redenen een deel uit de foto halen. Klik in Afbeeldingen bewerken op Bijsnijden en vervolgens op de te bewerken foto en u krijgt een aantal handgrepen te zien op de hoeken en midden in de randen. Door hierop te klikken en te slepen wijzigt u de uitsnede. Klikt en sleept u in het midden van de foto (de aanwijzer ziet er uit als vierkoppige pijl) dan kunt u het uit te snijden gebied verplaatsen. Onder het kopje Hoogte-breedteverhouding in het taakvenster kunt u vooraf instellen of u een vrije uitsnede wilt maken (keuze Geen) of dat deze een vaste verhouding moet hebben (3 x 4).

Stap 8

[afbeelding0]De laatste correctiefunctie binnen Afbeeldingen bewerken is Rode ogen verwijderen. Selecteer de foto die u wilt bewerken en zoom in op de ogen met de schuifregelaar onder in beeld. Klik op Rode ogen verwijderen en klik in het midden van het oog of de ogen die u wilt corrigeren. Klikt u verkeerd dan haalt u alle markeringspunten weer weg via de knop Beginwaarden Herstellen. Met een klik op OK worden de rode ogen gecorrigeerd. In feite wordt uit een klein gebiedje alle kleur verwijderd zodat gecorrigeerde ogen altijd licht- of donkergrijs zijn.

Stap 9

Alle wijzigingen die u hebt aangebracht zijn zoals gezegd 'voorlopig'. U ziet alle veranderde foto's bij elkaar in de map Niet opgeslagen bewerkingen. Bent u tevreden over al uw wijzigingen dan kiest u Bestand, Alles opslaan. Als u dit vergeet is er geen enkel probleem,want als u Picture Manager afsluit geeft het programma vanzelf een waarschuwing als er niet opgeslagen wijzigingen zijn.

Stap 10

[afbeelding0]Tijd om de opgepoetste foto's te gaan mailen naar Jan. Hebt u een moderne camera gebruikt dan zijn de foto's waarschijnlijk behoorlijk groot,vaak meer dan 3 megabyte per stuk. Wilt u twintig foto's versturen dan loopt u de kans dat de mailbox van Jan volloopt. Bovendien duurt het uploaden van 80 megabyte heel lang. U kunt de foto's dus beter verkleinen. Selecteer alle foto's die u wilt verzenden (Ctrl of Shift + muisklik), rechtsklik op één van de geselecteerde foto's en kies Verzenden naar, E-mailadres.

Stap 11

[afbeelding0]Als u wilt dat Jan kale tekst ontvangt met de foto's als losse bijlagen, zet dan rechts een vinkje bij de bovenste optie Als bijlage.... Wilt u dat hij de foto's meteen in het mailtje ziet, laat dan het vinkje staan bij Weergeven als voorbeelden.... Vervolgens stelt u de grootte van het voorbeeld in. Wilt u Jan alleen een idee van de foto's geven dan voldoet de kleinste maat. Wilt u de foto's goed laten zien, kies dan de grootste. Bij Voorbeeld van opmaak kiest u het liefst voor één per regel als u het grootste formaat hebt gekozen en voor Tabel bij kleinere formaten. Tot slot klikt u op Bericht Opstellen.

Stap 12

[afbeelding0]U komt nu in het e-mailscherm van Outlook Express. Hier vult u het e-mailadres, een eventuele andere ontvanger (CC) en een onderwerp in en schrijft een tekstje. Tot slot klikt u op de knop Verzenden en weg zijn de vakantiefoto's.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000