Google brengt tweede developer-preview Android M uit

Google heeft een nieuwe developer-preview van Android M uitgegeven. In de nieuwe versie gaat het vooral om wat bugfixes, al zijn ook de app-permissies aangepast. Android M is nog steeds niet stabiel genoeg om als daily driver te gebruiken, en werkt voorlopig alleen nog op Nexus-toestellen.

Het is de tweede ontwikkelaars-versie van het nieuwe mobiele besturingssysteem die Google heeft uitgebracht. Direct na de presentatie van Android M werd de eerste preview voor ontwikkelaars uitgebracht.

Android M ziet er nog steeds praktisch hetzelfde uit als Android Lollipop, maar werkt nog lang niet stabiel genoeg om als vast OS te draaien.

App-permissies

In de nieuwste preview zijn onder andere de app-permissies aangepast. Uniek in Android M is dat iedere app aparte permissies vraagt. Wanneer een applicatie toegang wil tot bijvoorbeeld je contactenlijst, dan hoef je dat niet meer onvoorwaardelijk te geven wanneer je de app installeert.

Privacy Guard

Een dergelijke functie bestaat ook al in de Android-rom CyanogenMod, waarbij de menuoptie 'Privacy Guard' hetzelfde doet. Door app-permissies beter te regelen hoopt Google wat meer zorgen weg te nemen over privacy-gevoelige informatie.

Usb-C

Naast de vernieuwde permissies is er in het OS nu ook ondersteuning voor usb-C toegevoegd. Google beloofde daar al support voor, maar dat zat nog niet in de eerste preview. Overigens zijn er nog geen telefoons beschikbaar met een usb-C-aansluiting.

Android Pay

Wel interessant is dat Android Pay is toegevoegd aan de preview. Daarmee kunnen ontwikkelaars zelf aan de slag met het betaalsysteem van Google. Android M komt later dit jaar officieel uit, maar het is maar de vraag hoeveel telefoonfabrikanten de update naar hun toestellen doorsturen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000