Klein, kleiner, kleinst. Iets meer dan 10x10 centimeter groot en 3,2 centimeter hoog, maar desgewenst snort er in het binnenwerk een Core i7. Dit is de Gigabyte Brix, een heel erg kleine mini-desktop.

Hij is zó klein – kleiner dan het voorbeeld de Intel NUC (Next Unit of Computing) – dat hij past in de palm van een volwassen hand en toch is het een behoorlijk snel en krachtig kastje. Gemaakt voor gebruik op tal van plaatsen en omgevingen. Een kleine computer van dit formaat is natuurlijk een grappig alternatief voor die ruimtevretende desktopcomputer. De Brix kan ook gebruikt worden als tv-pc, maar ook in de professionele wereld zijn er natuurlijk tal van gebruiksmogelijkheden te bedenken voor een computer van dit formaat. In de doos wordt een frame meegeleverd waarmee de Brix achter een televisie of monitor gemonteerd kan worden.

Technisch vertoont dit kastje meer overeenkomsten met een laptop dan met een desktop. Het heeft weliswaar geen keyboard, accu of scherm maar de rest van de techniek lijkt als twee druppels water op die van een luxe ultrabook. De processors die Gigabyte toepast zijn dan ook de chips die ook in deze slanke laptops terug te vinden zijn. Het instapmodel van € 189 heeft een Celeron en de luxere modellen een moderne ‘derde generatie’ Core-processor. Ons testmodel is voorzien van een Intel Core i5-3337U en biedt een mooie balans tussen prijs en prestaties, de variant met i7-processor is maar liefst € 150 duurder dan dit model.

Veel aansluitingen heeft de Brix natuurlijk niet, daarvoor is hij te klein. Maar toch biedt hij precies voldoende om mee uit de voeten te kunnen: voor en achter een usb3.0-aansluiting. Achterop vinden we ook nog een gigabit vaste netwerkaansluiting, hdmi en mini-displayport. Een audio-aansluiting ontbreekt helaas. Draadloze toegang tot het netwerk is ook mogelijk. Gigabyte heeft al een kaartje ingebouwd, maar de prestaties daarvan vallen tegen. Het is niet mogelijk om van een 5-GHz netwerk gebruik te maken en de verbindingssnelheid komt niet verder dan 150 Mbit/s. Bij serieus draadloos gebruik vervang je dit kaartje liever door een beter exemplaar, bijvoorbeeld de Intel Centrino 6235. Kosten ongeveer € 25.

Gigabyte levert de Brix als ‘barebone’, om er een compleet werkend systeem van te maken moet je nog één of twee ddr3-geheugenmodules van notebookformaat toevoegen en een kleine msata-ssd. Dergelijke ssd’s zijn veel kleiner dan de standaard 2,5-inch modellen en zijn niet meer dan een klein printplaatje. Op internet zijn deze kleine ssd’s vrij goed verkrijgbaar en ongeveer net zo duur als de modellen in het standaard 2,5-inch formaat.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

klein

goede prestaties

kan direct achter tv of monitor worden gemonteerd

Minpunten

niet muisstil

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000