Firefox en Chrome schrijven dagelijks meer dan 10 GB data naar ssd

Firefox en Chrome schrijven dagelijks een bijzonder grote hoeveelheid data weg naar ssd's, wat impact kan hebben op de levensduur van de schijven. Er is inmiddels in het geval van Firefox een oplossing voor handen.

Onderzoeker Sergei Bobik ontdekte met de hulp van het programma SSDLife dat Firefox dagelijks 12 GB wegschreef naar zijn ssd. De reden daarvoor is dat de browser iedere 15 seconden een backup van zichzelf maakt. Mocht de browser of de computer crashen, dan kun je hierdoor met één klik al je tabbladen weer herstellen. Handig, maar deze backup neemt na verloop van tijd dus veel ruimte in beslag.

Door in de adresbalk van Firefox about:config in te voeren, kan een en ander ingesteld worden. Zo ook de interval waarmee de browser backups maakt. Standaard staat deze dus op 15 seconden. Wordt deze echter op 30 minuten gezet, dan wordt de recovery-data teruggedrongen tot 'slechts' 2 GB. Dit is in te stellen door de waarde van 'browser.sessionstore.interval' aan te passen.

Chrome

Ook Chrome kan er wat van. De browser van Google maakt meer dan 1 GB data per uur aan en komt zodoende uit op niet minder dan 24 GB per dag. Dat is al meer dan een gemiddelde ssd per dag aan hoort te kunnen voor een maximale levensduur, wat volgens Bobik op 20 GB per dag ligt. Voor Chrome is nog geen oplossing verzonnen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000