Financiële schade door phishing nu al hoger dan vorig jaar

Financiële schade door phishing nu al hoger dan vorig jaar

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 4 oktober 2019 - 09:39

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:01

Cybercriminelen hebben dit jaar al meer dan een miljoen euro buitgemaakt via phishing-trucs. Hoewel 2019 nog niet voorbij is, ligt dit schadebedrag nu al hoger dan het totaal van 2018.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Fraudehelpdesk. Tot oktober is er voor 1.105.987 euro aan schade gemeld. In 2018 lag dat aantal op het eind van het jaar op 862.223 euro. De daadwerkelijke kosten liggen waarschijnlijk nog een stuk hoger. Lang niet iedereen doet namelijk melding van internetoplichting. 

Ondertussen zijn veel mensen alert op phishing via e-mail. Maar dat kwaadwillenden je ook benaderen via sms, is een relatief nieuw fenomeen. Deze phishing-methode lijkt dit jaar telkens vaker voor te komen. De Fraudehelpdesk kreeg er dit jaar al krap 15.000 meldingen over binnen.

Smishing

Phishing via sms wordt ook wel aangeduid als smishing. Malafide berichtjes duiken op tussen je andere sms-correspondentie met bedrijven, zoals die van je bank. Bij de collega's van Computer!Totaal lees je een handig artikel rond dit onderwerp: hoe herken je sms-phishing en wat kun je er tegen doen?

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000