Dit is er nieuw aan het klembord van Windows 10

© PXimport

Dit is er nieuw aan het klembord van Windows 10

Computer accessoires

Geplaatst: 7 augustus 2019 - 02:23

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Mark Gamble

Sinds de update van oktober vorig jaar herbergt Windows 10 een nieuwe versie van het aloude Klembord. Met deze versie kun je niet alleen meerdere items opslaan in het geheugen, maar ook de gegevens van het Klembord delen met andere apparaten.

Tip 01: Met klem

Van oudsher kon je in Windows 10 maar een item tegelijk op het klembord plaatsen.In de nieuwste Windows 10-versie zijn de mogelijkheden verruimd. Je kunt nu zoveel items in het klembordgeheugen plakken als je wilt.

Het nieuwe klembord is standaard uitgeschakeld. Om het in gebruik te nemen druk je tegelijk de Windows-toets en V in. Je krijgt dan een venstertje in beeld waarin wordt gevraagd of je Klembordgeschiedenis wilt inschakelen. Klik met de muis op Inschakelen en je beschikt ineens over veel meer mogelijkheden voor knippen en plakken.

© PXimport

Tip 02: Kopiëren en plakken

Met het nieuwe klembord ingeschakeld blijven de toetscombinaties Ctrl+C en Ctrl+V gewoon werken, net als het pop-upmenu met de opdrachten Kopiëren en Knippen als je met de rechtermuisknop op een geselecteerde tekst of afbeelding klikt. Alleen wordt nu elke tekst of afbeelding die je kopieert, automatisch opgeslagen op het klembord. Het aantal items dat je op het klembord kunt plakken, is onbeperkt, maar de maximale opslag in het geheugen is 4 MB. Om een van de op het klembord geprikte items te plakken in bijvoorbeeld een Word-document, druk je Windows-toets+V in. Je krijgt het Klembord-venster te zien waaruit je vervolgens met de muis het item kunt selecteren dat je nodig hebt. Je moet dan nog wel in je Word-pagina de plakopdracht uitvoeren om het gekozen item ook daadwerkelijk te zien verschijnen.

© PXimport

Bestanden kopiëren en plakken

Tip 03: Instellingen

Het nieuwe klembord synchroniseert ook via de cloud. Op die manier kun je - als je bij meerdere Windows 10-pc’s bent aangemeld met hetzelfde account – op al die computers van hetzelfde klembord gebruik maken. En dat kan best handig zijn.

Het delen met andere computers kun je inschakelen via de instellingen van het hulpprogramma. Klik op het vergrootglas links onderin het scherm van Windows en typ Klembordinstellingen. Klik dit woord aan in het venster dat opent.

Zet het schuifje bij Synchroniseren tussen apparaten naar Aan. Vereiste is wel dat je je bij je andere computer(s) aanmeldt met hetzelfde Microsoft-account.

© PXimport

Tip 04: Wat synchroniseren?

Zodra je synchroniseren hebt ingeschakeld, krijg je twee opties voorgelegd: Gekopieerde tekst automatisch synchroniseren en Gekopieerde tekst nooit automatisch synchroniseren. Bij de laatste optie krijg je in het Klembordvenster een wolkje bij alle items. Als je daar op klikt, wordt dit deel gesynchroniseerd via je eigen account.

© PXimport

Synchroniseren op de smartphone

Tip 05: Nog niet helemaal af

Het nieuwe klembord in Windows 10 is een handige toevoeging voor iedereen die teksten of afbeeldingen kopieert. Toch lijkt de nieuwe functie nog niet helemaal af te zijn. Zo missen we bijvoorbeeld de mogelijkheid om direct naar de instellingen te kunnen vanuit het klembord zelf. Je kunt alleen items selecteren, voor de overige instellingen moet je weer terug naar de algemene instellingen in Windows 10. Verder ondersteunt het klembord alleen muisbesturing; zodra je – met het klembord in beeld– op een toets drukt of een afbeelding of tekst selecteert, verdwijnt het scherm weer en moet je het opnieuw oproepen met Windows-toets+V. Je kunt het klembord dus niet permanent weergeven op de desktop of verplaatsen naar een andere plek op het scherm.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000