Dell Alienware Alpha - Steam Box, maar dan met Windows 8.1

© PXimport

Dell Alienware Alpha - Steam Box, maar dan met Windows 8.1

Computer accessoires

Geplaatst: 25 april 2015 - 05:56

Aangepast: 24 november 2022 - 11:21

Jeroen Boer

Dells Alienware Alpha werd ooit aangekondigd als Steam Box. Dat besturingssysteem is nog steeds in beta waardoor de Alienwareware Alpha nu in combinatie met Windows 8.1 op de markt wordt gezet. Wij hebben de spelcomputer op Windows voor je getest.

De Alienware Alpha is een compact kastje met een afmeting van 20 x 20 x 5,5 cm en hiermee qua formaat vergelijkbaar met een Mac mini. De vormgeving is simpel met glimmend kunststof aan de zijkanten en mat kunststof op de bovenkant. Er zijn twee lichtgevende elementen, een driehoekje aan de linkerkant en een aan/uit-knop in de vorm van een Alien-hoofdje. Net als op de laptops van Alienware kun je de kleur van de verlichting aanpassen. De inhoud van de verpakking maakt duidelijk dat de Alpha vooral voor gaming bedoeld is. Zo vind je in de doos geen toetsenbord of muis, maar wel een Microsoft Xbox 360-controller. Lees ook: Dell Alienware 13 - Ook onderweg lekker gamen

© CIDimport

In de verpakking vind je naast de pc een Xbox 360-controller.

De uitvoering die ik heb getest is de instapvariant met een Core i3-processor in combinatie met 4 GB RAM en een 500 GB harde schijf. De grafische kaart is in alle uitvoeringen hetzelfde en is een NVIDIA GeForce GTX 860M. De Alpha is primair als console ontworpen en heeft daarom alleen een HDMI-uitgang. Naast de HDMI-uitgang vind je nog een HDMI-ingang voor als je televisie bijvoorbeeld te weinig HDMI-aansluitingen heeft.

Net als spelcomputers heeft de Alpha een digitale s/pdif-geluidsaansluiting. Handig als je nog een oudere surroundreceiver hebt zodat je kunt gamen met surroundgeluid. Qua netwerkmogelijkheden heb je de keuze uit een gigabitnetwerkaansluiting of wifi. Aan de voorkant vind je twee usb2.0-aansluitingen terwijl op de achterkant twee usb3.0-aansluitingen zijn verwerkt. Op de onderkant vind je nog een usb-poort onder een speciaal vakje. Die was oorspronkelijk waarschijnlijk bedoeld voor de ontvanger van de Steam Controller. De usb-ontvanger van de meegeleverde Xbox 360-controller past in ieder geval niet in het vakje.

© CIDimport

De Alpha heeft een HDMI-uitgang en een HDMI-ingang.

Geen Steam OS

Toen Dell de Alienware Alpha presenteerde zou het een van de eerste Steam Box pc's moeten zijn, een compacte console-achtige pc die draait op Valves SteamOS. Dat besturingssysteem is echter vertraagd en nog steeds in beta, waardoor Dell heeft gekozen voor Windows 8.1 als besturingssysteem. Toch is de relatie met Steam nog steeds overduidelijk. Alienwares speciale televisie-interface Alpha UI is vooral een toegangspoort tot Steam. Je kunt ervoor kiezen om het apparaat altijd in de Alpha UI op te starten waardoor je met Windows verder weinig te maken hebt. Irritante pop-ups worden bijvoorbeeld geblokkeerd. De Alpha is echter wel een volwaardige Windows-pc en je kunt dan ook probleemloos overschakelen naar Windows 8.1. De Alienware Alpha is overigens wel volledig klaar voor SteamOS en dit besturingssysteem kun je later zelf installeren.

© CIDimport

Dell heeft voor nu nog gekozen voor Windows, maar daar wel een televisieschil overheen gelegd.

Game prestaties

Bij gaming worden de prestaties grotendeels door de grafische kaart bepaald. Dit is een licht overgeklokte GeForce GTX 860M, een middenklasse notebook gpu. De prestaties zijn op zich best oké, maar de chip is niet geschikt om de nieuwste spellen in Full HD op de hoogste kwaliteit te gamen. In 3D Mark Fire Strike scoort de Alpha 3505 punten. Dat is niet heel veel, een instap game-pc scoort ongeveer twee keer zoveel punten. Met wat oudere spellen zoals Tomb Raider (2013) of Bioshock Infinite heeft de Alpha zeker geen problemen en deze kun je vloeiend spelen. In een zwaarder spel als Crysis 3 of Battleffield 4 zul je moeten kiezen voor lagere kwaliteitsinstellingen of een lagere resolutie.

© CIDimport

Je kunt de televisieschil bedienen met de Xbox-controller.

Dat de Alienware Alpha de nieuwste spellen niet voluit kan spelen is aan de ene kant jammer, maar gezien het formaat van de Alpha niet geheel onverwacht. Daar komt bij dat voor echte consoles als de Xbox One en PlayStation 4 eveneens geldt dat de kwaliteit en resolutie een stuk lager zijn dan bij een krachtige game-pc. Op Steam zijn regelmatig sales waarin je wat oudere spellen voor een prikkie kunt aanschaffen en die zullen prima draaien op de Alpha. Ik vind het jammer dat Dell gekozen heeft voor een wat trage notebookschijf als enige opslag. Tegenwoordig ben ik vooral pc's met een SSD gewend en in Windows vind ik de Alpha traag aanvoelen.

Conclusie

Ik vind de Alienware Alpha een erg leuk apparaat en ik zie zeker mogelijkheden voor een console-achtige pc. Op zich is de configuratie krachtig genoeg voor veel spellen, maar een gamemonster kun je een Core i3-processor in combinatie met een GeForce GTX 860M beslist niet noemen. De processor kun je upgraden, maar voor de grafische kaart is geen krachtiger model te kiezen. Voor de echte pc-gamer is de Alpha dan vermoedelijk ook niet zo interessant. Ben je echter een consolegamer met meerdere consoles in je woonkamer, dan is de Alienware Alpha wel een leuke toevoeging aan je verzameling die toegang geeft tot de grote spelbibliotheek van Steam. Ook als compacte pc doet de Alienware alpha goede diensten. Wel zou ik voor die toepassing wel wat meer RAM en een SSD zien. De Alienware Alpha is te koop vanaf 20 mei.

7,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Stil

Compact

Geschikt voor tv

Minpunten

Niet superkrachtig

Trage harde schijf

Geen SSD

Conclusie

Dell Alienware Alpha -------------------- **Prijs:** € 569,- **Processor:** Intel Core i3 i3-4130T **Grafische kaart:** NVIDIA GeForce GTX 860M **Geheugen:** 4 GB RAM **Opslag:** 500 GB harde schijf **OS:** Windows 8.1 **Aansluitingen:** 3 x usb 2.0, 2 x usb 3.0, 10/100/1000-netwerkaansluiting, HDMI1.4a-uitgang, HDMI-ingang, s/pdif-geluidsaansluiting. **Draadloos:** 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0 **Afmetingen:** 20 x 20 x 5,5 cm **Gewicht:** 1,81 kg...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000