De 10 beste mediaspelers die je in 2016 kunt kopen

© PXimport

De 10 beste mediaspelers die je in 2016 kunt kopen

Geplaatst: 25 januari 2016 - 11:17

Aangepast: 5 februari 2023 - 11:59

Maikel Dijkhuizen

Wie alle videobestanden op een televisie wil afspelen, kan nog altijd niet om een losse mediaspeler heen. De bestandsondersteuning van smart-tv's is onvoldoende om video en audio in de beste kwaliteit af te spelen. Gelukkig bestaan er genoeg betaalbare mediaspelers en mini-pc's. We testen er 10.

Veel traditionele merken hebben de productie van mediaspelers op een laag pitje staan. Denk maar aan bekende namen als Mede8er, Eminent en Dune HD. Een opvallende ontwikkeling, want voor veel merken zijn er nog genoeg verbeterpuntjes te bedenken. Zo staat het verwerken van Ultra-HD-beelden middels de H.265-codec (hevc) nog in de kinderschoenen. Bovendien is het porten van Android naar een mediaspeler in de praktijk nog een hele uitdaging. Gelukkig zijn er in de afgelopen periode allerlei exotische merken opgestaan die dit gat moeiteloos opvullen.

Verkrijgbaarheid

In de bekende elektronicaketens liggen veelal verouderde mediaspelers in de winkelschappen die al enkele jaren geleden zijn uitgebracht. Natuurlijk is de vierde generatie van Apple TV momenteel overal verkrijgbaar, maar dit exemplaar ondersteunt zeer weinig mediaformaten. Niet interessant dus wanneer je een grote collectie film- en muziekbestanden op een pc of NAS hebt opgeslagen. Om de nieuwste mediaspelers uit deze test te bemachtigen, kom je veelal terecht bij gespecialiseerde webwinkels. Gelukkig zijn die er in Nederland genoeg, dus het is niet nodig om nieuwe producten uit het buitenland te importeren. Enkele mediaspelers uit de test zijn overigens wel bij diverse fysieke winkels verkrijgbaar, zoals de Popcorn Hour VTEN en Cood-E TV.

Besturingssysteem

Voor het besturingssysteem van een mediaspeler op je televisie heb je keuze uit grofweg drie mogelijkheden. Sommige fabrikanten bouwen een eigen besturingssysteem waarbij de basis door de leverancier van de chipset is ontwikkeld. In de meeste gevallen is dat Realtek of Sigma Designs. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer mediaspelers op de markt die draaien op Android. Een positieve ontwikkeling is dat de spelers met dit mobiele besturingssysteem steeds beter presteren en meer mogelijkheden bieden. Vergeleken met een aantal jaren geleden verloopt de bediening soepeler, is de gebruikersinterface netter en zijn er minder bugs. Tot slot betreden in de vorm van HDMI-sticks ook steeds meer mini-pc's de markt die voorzien zijn van een Intel-processor. Het voordeel hiervan is dat deze apparaatjes het gebruik van Windows 10 ondersteunen en je dus in feite een volwaardige pc hebt. We zijn benieuwd hoe deze nieuwe producten in de praktijk presteren.

MINIX NEO X6

MINIX is een fabrikant uit Hongkong die allerlei mediaspelers met verschillende besturingssystemen fabriceert. De NEO X6 is een instapmodel van het merk waarop Android 4.4.2 KitKat is gehuisvest. De compacte behuizing is gemaakt van kunststof en voelt ietwat goedkoop aan. Aan de zijkant heb je gelegenheid om externe opslagdragers aan te sluiten via twee usb-poorten en een microSD-kaartlezer. Aan de achterzijde zien we alleen een hoofdtelefoonaansluiting, HDMI-poort en ethernetpoort. De meeste mediabestanden speelt deze NEO X6 feilloos af, al is er ook een aantal kanttekeningen. Hoewel de NEO X6 de moderne H.265-codec ondersteunt, bedraagt de maximale resolutie 1080p. H.265-bestanden met een hogere resolutie geeft deze mediaspeler dus niet weer. Verder voert het apparaat geen DTS-HD Master Audio-signaal door naar de versterker.

MINIX heeft Android goed op deze mediaspeler geïntegreerd aan de hand van een menu met blokken. Het installeren van nieuwe apps gaat zonder problemen en de aangepaste versie van Kodi werkt naar behoren voor het afspelen van mediabestanden. Naast de ethernetpoort heeft de fabrikant ook een wifi-adapter toegevoegd. Voor het streamen van Full-HD-bestanden vanaf een NAS is het echter beter om een bekabelde verbinding te gebruiken. De netwerksnelheid van de ethernetpoort is snel genoeg om volwaardige blu-ray-rips vloeiend weer te geven.

MINIX NEO X6

Score

4/5

Prijs

€ 94,95

Pluspunten

Prima Android-integratie

Goede netwerksnelheid

Prima prijs-kwaliteitverhouding

Minpunten

Kunststof behuizing

Geen DTS-HD Master Audio

H.265-ondersteuning zonder Ultra HD

 

© PXimport

De MINIX NEO X6 biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding.

NEXXT PC Stick

Met de NEXXT PC Stick haal je in feite een volwaardige mini-pc in huis die je kunt aansluiten op de HDMI-ingang van een computermonitor of scherm. De behuizing achter de HDMI-connector is behoorlijk breed, waardoor niet iedere televisie of versterker voldoende ruimte heeft. Gelukkig levert de fabrikant hiervoor een adapter mee. In tegenstelling tot de vergelijkbare Intel Compute Stick ontbreekt er op dit exemplaar een ventilator, waardoor er geen geluidsproductie is. De HDMI-stick heeft een kale versie van Windows 10 aan boord die je naar eigen wens kunt inrichten.

Er is een wifi-antenne aanwezig voor verbinding met het netwerk. Voor de bediening van de gebruikersomgeving sluit je een toetsenbord en muis aan. Je kunt hiervoor bluetooth of een usb-poort gebruiken. Na het aanzetten van de NEXXT PC Stick kom je in de welbekende Windows-omgeving terecht. Door een programma als Kodi of VLC media player te installeren, doet dit apparaat eenvoudig dienst als mediaspeler. Het afspelen van lokale mediabestanden gaat prima, mede door de audio- en videocodecs die de gebruikte mediasoftware ondersteunt. De Intel Atom-processor is snel genoeg om de beelden te verwerken. Helaas is het streamen van mediabestanden minder geslaagd door het ontbreken van een ethernetpoort. Zeker voor het streamen van Full-HD-beelden is een draadloze verbinding nogal storingsgevoelig.

NEXXT PC Stick

Score

3/5

Prijs

€ 159,-

Pluspunten

Volwaardige mini-pc

Zelf mediaprogramma kiezen

Passieve koeling

Minpunten

Ongeschikt als streamer

Windows vereist antivirussoftware

 

© PXimport

Met de NEXXT PC Stick haal je in feite een volwaardige mini-pc in huis

Zappiti Player 4K Duo

Zoek je een apparaat om mediabestanden op te slaan én af te spelen, dan ben je bij de Zappiti Player 4K Duo aan het juiste adres. Je kunt namelijk twee 3,5inch-schijven monteren via handige klepjes aan de voorzijde. De opslagcapaciteit bedraagt dan maximaal 16 TB. Vind je dat nog niet genoeg, dan staan er maar liefst vijf usb-poorten paraat om externe schijven te koppelen. Zappiti heeft gekozen voor een behuizing met een standaardbreedte van 43 centimeter voor hifi-componenten. Jammer is dat de Franse fabrikant ondanks de forse afmetingen geen kans heeft gezien om de voeding binnen de behuizing te integreren.

Zodra we de speler inschakelen, verschijnen er drie opties op het scherm. Je kunt een Zappiti-mediabibliotheek samenstellen met filminformatie en afbeeldingen. Een voorwaarde hiervoor is dat de exacte filmtitel in iedere bestandsnaam voorkomt. De tweede mogelijkheid is het openen van een bestandsbrowser waarin je mediabestanden kunt afspelen.

Dat doet de Player 4K Duo perfect, waarbij het apparaat audio-indelingen als DTS-HD Master Audio en Dolby TrueHD doorstuurt naar een versterker. Verder is ook de weergave van H.265-bestanden in Ultra HD geen enkel probleem. De bestandsbrowser herkent netwerkbronnen helaas niet op eigen houtje, waardoor je IP-adressen van mediaservers handmatig moet invoeren. De derde optie is Google Play. Je kunt allerlei apps installeren, waaronder Kodi. Dit mediaprogramma is echter niet aangepast voor het gebruik op een mediaspeler, waardoor er geen geluid naar de versterker wordt doorgestuurd. Naast een normale afstandsbediening levert de fabrikant ook een zogeheten 'airmouse' mee met aan de achterzijde een QWERTY-toetsenbordje.

Zappiti Player 4K Duo

Score

3,5/5

Prijs

€ 349,-

Pluspunten

Twee harde schijven

Ondersteunt alle videoformaten

Minpunten

Externe voeding

Netwerkbronnen toevoegen omslachtig

Prijs

 

© PXimport

Je kunt twee 3,5inch-schijven monteren via de klepjes aan de voorzijde.

Ockel Nebula

De Ockel Nebula is op het moment van schrijven nog niet officieel verkrijgbaar, omdat de fabrikant nog druk bezig is om de gebruikersinterface te verbeteren. De behuizing van deze mediaspeler is van aluminium en voelt erg stevig aan. De Nebula is met ruim één kilogram dan ook niet bepaald een lichtgewicht te noemen. Aan de zijkant is er via een klepje plek voor een 3,5inch-schijf. Verder zijn er vier usb-poorten om externe opslagdragers of bedieningsapparaten aan te sluiten. Dit exemplaar heeft een fraai voorpaneel waarin een schermpje en aanraakgevoelige bedieningstoetsen zijn verwerkt. Kortom, een mooie verschijning!

Opvallend is de aanwezigheid van een HDMI-ingang waarmee het via de ingebouwde recorder lukt om videobestanden op te nemen. De vraag is of iemand daar in een wereld van talloze gemist-diensten nog op zit te wachten. Het inhoudelijk testen van de Nebula is helaas nog niet mogelijk, omdat de speler om de haverklap een foutmelding geeft. We kunnen de speler hierop niet afrekenen, want het product is nog niet officieel uitgebracht. Wel zagen we alvast een glimp van een zelf aan te passen menu met een voorgeïnstalleerde versie van Kodi. De adviesprijs van de Ockel Nebula is nog niet vastgesteld.

Ockel Nebula

Score

n.v.t.

Prijs

Nog onbekend

Pluspunten

Sterke behuizing

Fraai display

Minpunten

Inhoudelijk testen niet mogelijk

 

© PXimport

De Nebula is met ruim één kilogram niet bepaald een lichtgewicht.

Popcorn Hour VTEN

Popcorn Hour is al jarenlang een hoogvlieger als het gaat om de ontwikkeling van mediaspelers. Het bedrijf gebruikt van oudsher chipsets van Sigma Designs en dat levert altijd een uitstekende beeldkwaliteit op met heldere kleuren. Logisch, Sigma Designs werkt ten slotte ook veel samen met televisiefabrikanten. De vormgeving van deze VTEN ligt in lijn met eerdere producten van Popcorn Hour. De behuizing is niet erg sprankelend, maar dankzij het gebruik van aluminium wel oersterk. Voor het doorgeven van beeld is er alleen een HDMI-uitgang beschikbaar. Geluid kun je naast HDMI ook via een optische of coaxiale uitgang aan een versterker doorgeven. Voor het koppelen van usb-bronnen is er slechts één usb-poort beschikbaar.

Verder heeft Popcorn Hour het apparaat uitgerust met een SD-kaartlezer en eSATA-poort. Laatstgenoemde aansluiting is handig wanneer je een interne harde schijf rechtstreeks op de VTEN wilt aansluiten.

Het keurige menu is vrij statisch en vooral gericht op de weergave van eigen mediabestanden. Deze taak neemt de speler dan ook uiterst serieus. Welk mediabestand we ook op dit apparaat loslaten, de beelden verschijnen in uitstekende kwaliteit op het scherm. Met H.265-ondersteuning in een maximale resolutie van 3840 x 2160 pixels is deze mediaspeler toekomstbestendig.

Ook met volwaardige 3D-rips en dsd-audiobestanden (sacd) weet de VTEN wel raad. Fijn is dat de netwerksnelheid hoog genoeg is om streams van volwaardige blu-rays zonder haperingen binnen te halen vanaf een NAS. Ook op het gebied van audio-ondersteuning is er geen reden tot klagen, want de VTEN voert filmcodecs als DTS-HD Master Audio en Dolby Digital netjes door naar het digitale domein van een aangesloten versterker. Popcorn Hour heeft een hoekje ingericht met downloadbare apps, maar veel stelt dat niet voor. Deze apps zijn door derden ontwikkeld en doorgaans van slechte kwaliteit. De prijs van deze mediaspeler is wat aan de hoge kant. Het Amerikaanse Sigma Designs vraagt nu eenmaal een hoge vergoeding voor het gebruik van zijn mediachips en deze prijs wordt doorberekend aan de consument. Wie wat extra geld over heeft voor een zeer brede codec-ondersteuning en optimale videoweergave met warme kleuren, krijgt daar vermoedelijk geen spijt van.

Popcorn Hour VTEN

Score

4/5

Prijs

€ 133,-

Pluspunten

Sterke behuizing

Speelt alles af

Uitstekende beeldkwaliteit

Minpunten

Slechte apps

Maar één usb-poort

Prijs

 

© PXimport

Het keurige menu is vrij statisch en vooral gericht op de weergave van eigen mediabestanden.

OpenHour Chameleon

Cloud Media is het moederbedrijf van Popcorn Hour en OpenHour. Met het laatstgenoemde merk slaat de fabrikant een experimentele weg in op het gebied van software. Standaard levert OpenHour een SD-kaart mee waarop Android is gehuisvest. Die doe je in de kaartlezer voordat je het apparaat inschakelt. Het is zelfs mogelijk om een ander besturingssysteem op de SD-kaart te zetten, mits de gebruikte software overweg kan met de RK3288-chipset van RockChip. Via deze website is er bijvoorbeeld een versie van Lubuntu (Linux) beschikbaar. De meegeleverde Android-versie werkt echter vlekkeloos en bovendien verschijnen daar geregeld firmware-updates voor.

Voor de grafische prestaties is de Mali T764-videoprocessor verantwoordelijk. Er verschijnen met gemak Ultra-HD- en 3D-beelden op de televisie. Wel valt het ietwat tegen dat de standaard videospeler geen raad weet met iso-images van dvd's. Vergeleken met de Popcorn Hour VTEN laat deze videochip iets fletsere kleuren zien. Na het vooruit spoelen bestaat de kans dat beeld en geluid niet meer synchroon lopen. Via Google Play probeer je eventueel andere media-apps uit. De netwerksnelheid is dik in orde, zodat je ook zware videobestanden vanaf een NAS kunt streamen via het Samba- of DLNA-netwerkprotocol. Het ontwerp van de Chameleon lijkt sprekend op die van de eerder besproken Popcorn Hour VTEN, met het verschil dat de behuizing volledig bestaat uit geborsteld aluminium. Dit oogt een stuk fraaier. Leuk is dat het design terugkomt in het aangepaste Android-menu.

OpenHour Chameleon

Score

3/5

Prijs

€ 169,-

Pluspunten

Flexibele mediaspeler

Apps installeren

Fraai design

Minpunten

Geen dvd-iso's

Beeld en audio niet altijd synchroon

Prijs

 

© PXimport

Er verschijnen met gemak Ultra-HD- en 3D-beelden op de televisie.

COOD-E TV

De COOD-E TV is een klein doosje van slechts 9 x 9 centimeter. Ondanks de compacte afmetingen is er aan de achterzijde genoeg plek voor ethernet, usb, HDMI en composiet (via 3,5mm-uitgang). Opvallend is dat deze mediaspeler behoorlijk zwaar aanvoelt, waardoor het kastje niet snel verschuift wanneer je bijvoorbeeld een stugge HDMI-kabel aansluit. Hoewel COOD-E geen informatie prijsgeeft over de bestandsondersteuning, merken we in de praktijk dat deze mediaspeler onder leiding van de Amlogic S805-mediaprocessor met alle gangbare codecs overweg kan. Mkv-bestanden, iso-images en mappenstructuren van blu-rays verschijnen vloeiend op de televisie. Ook het verwerken van films middels de H.265-codec vormt geen enkel probleem, hoewel de resolutie is beperkt tot 1080p.

Op het gebied van geluidsondersteuning laat de COOD-E TV wel wat steken vallen. De speler voert namelijk geen DTS Master Audio door en soms verdwijnt tijdelijk het beeld bij het wisselen van audiospoor. Het kastje draait op Android 4.4.2, waar de ontwikkelaars een schil van mediacentersoftware Kodi over hebben gelegd. Een goede keuze, want films, series en muziek zijn in een aantrekkelijke interface beschikbaar. COOD-E heeft alvast wat suggesties voor aantrekkelijke add-ons klaargezet, zoals RTL XL, NPO en ook Popcorn Time. De COOD-E TV kan met alle gangbare netwerkprotocollen overweg, maar helaas valt de netwerksnelheid tegen. Bij het streamen van een volwaardige blu-ray-rip geeft de speler namelijk aan dat de buffer vol is. Het streamen van gecomprimeerde mkv-films van zo'n 9 GB gaat wel zonder morren in Full-HD-kwaliteit.

COOD-E TV

Score

3,5/5

Prijs

€ 99,-

Pluspunten

Compacte behuizing

Soepele bediening

Kodi plus add-ons

Minpunten

Geen DTS Master Audio

Netwerksnelheid valt tegen

H.265-ondersteuning zonder Ultra HD

 

© PXimport

Deze mediaspeler kan met alle gangbare codecs overweg.

EZTV3

De EZTV3 is een ietwat vreemde eend in de bijt. De fabrikant van deze witte mediaspeler levert dit exemplaar inclusief muis, toetsenbord en afstandsbediening. Alles werkt op een radiofrequentie van 2,4 GHz, waardoor je de mediaspeler ook in een kastje kunt wegwerken. Verder valt op dat het voorpaneel een 2megapixel-camera bevat. Handig voor als je wilt webcammen via een app als Skype. Hiervoor is er in zowel de muis als afstandsbediening een microfoon ingebouwd.

Alles leuk en aardig, maar het draait bij een mediaspeler natuurlijk om de afspeelmogelijkheden van video's en muziek. Deze speler is voorzien van Android waarop een voorgeïnstalleerde versie van Kodi is gehuisvest. Het apparaat accepteert een veelvoud aan formaten, zoals mkv-bestanden, originele blu-ray-rips en films die de recente videocodec H.265 bevatten. De maximale resolutie beperkt zich tot Full HD, dus Ultra-HD-beelden kan dit apparaat niet weergeven. Verder lust de EZTV3 ook geen rips van 3D-blu-rays en de speler verzuimt daarnaast om DTS Master Audio door te sturen naar een versterker. Twee usb-poorten staan paraat om usb-opslagdragers te koppelen voor de weergave van mediabestanden. Daarnaast is er een ethernetpoort voorhanden, maar die is ongeschikt voor het streamen van Full HD-films. De beelden haperen in dat geval namelijk continu. De makers hebben gekozen voor een kunststof behuizing en die voelt wel wat fragiel aan vergeleken met spelers die gemaakt zijn van aluminium.

EZTV3

Score

3/5

Prijs

€ 149,-

Pluspunten

Toetsenbord/muis meegeleverd

Degelijk menu

Minpunten

Netwerksnelheid valt tegen

Geen doorvoer DTS-HD Master Audio

H.265-ondersteuning zonder Ultra HD

 

© PXimport

MXQ M12

Als je een mediaspeler zoekt voor een zacht prijsje, is de MXQ M12 een interessante optie. Ondanks de lage aanschafprijs is de bouwkwaliteit van dit Chinese product prima in orde. De aluminium behuizing is namelijk ijzersterk. De voorzijde bevat alleen twee led-lampjes. Via HDMI en een optische uitgang lukt het om een televisie en/of versterker met dit kastje te verbinden. Voor het aansluiten van externe opslagdragers doe je een beroep op twee usb-poorten en een microSD-kaartlezer aan de zijkant. Hoewel de MXQ M12 wifi en ethernet ondersteunt, is dit apparaat niet zo geschikt als streamer.

Zodra je een blu-ray-rip vanaf een NAS afspeelt, hoef je namelijk geen vloeiende weergave te verwachten. Net als bij veel andere budgetspelers het geval is, is de Amogic S805 verantwoordelijk voor de verwerking van de mediabestanden. Wanneer je geen behoefte hebt om Ultra-HD-bestanden of een DTS Master Audio-audiospoor af te spelen, voldoet deze mediaprocessor prima ... zolang je alles maar lokaal afspeelt. Of het nu gaat om images van blu-rays, mkv-bestanden, dvd-mappen of H.265-films, de MXQ M12 slikt het allemaal. Deze mediaspeler draait op Android en heeft een voorgeïnstalleerde versie van Kodi aan boord. Fijn is dat Kodi al is voorzien van verschillende nuttige uitbreidingen, zoals Uitzending Gemist en RTL XL.

MXQ M12

Score

3,5/5

Prijs

€ 69,-

Pluspunten

Goedkoop

Sterke behuizing

Goede Android-ondersteuning

Minpunten

Netwerksnelheid valt tegen

Geen doorvoer DTS-HD Master Audio

H.265-ondersteuning zonder Ultra HD

 

© PXimport

De voorzijde bevat alleen twee led-lampjes.

Intel Compute Stick (STCK1A32WFC)

De Intel Compute Stick is in grote lijnen vergelijkbaar met de eerder besproken NEXXT PC Stick. Het is namelijk een mini-pc in de vorm van een HDMI-stick waarin een Intel Atom-processor is gehuisvest. Windows is op dit apparaat voorgeïnstalleerd. Welk programma je voor de weergave van mediabestanden gebruikt, bepaal je dus helemaal zelf. De Intel-processor is snel genoeg om mediabestanden in een hoge resolutie af te spelen.

Een groot nadeel is dat de Compute Stick slechts één usb-poort bevat. Wanneer je een toetsenbord en muis met deze mini-pc verbindt via een draadloze usb-adapter, is er dus geen plek meer om een externe harde schijf met mediabestanden aan te sluiten. Een uitweg is door een bedieningsapparaat via bluetooth te verbinden of de mobiele bedienings-app van Intel op je smartphone te installeren. Je verbindt deze HDMI-stick via wifi met het netwerk. Vanwege deze eigenschap is de Compute Stick niet zo geschikt als streamer. De kans is namelijk groot dat videobestanden gaan stotteren wegens te weinig bandbreedte en interferentie. In tegenstelling tot de NEXXT PC Stick is deze mini-pc aan de bovenzijde voorzien van een ventilator om de warmte af te voeren. Zodra de ventilator aanslaat is dat duidelijk te horen. De prijs van dit Intel-product is interessant, zeker als je bedenkt dat je voor dit geld een volwaardige mini-pc tot je beschikking hebt. Verder is het fijn dat de fabrikant een jaarlicentie van McAfee-antivirussoftware heeft toegevoegd.

Intel Compute Stick (STCK1A32WFC)

Score

3/5

Prijs

€ 129,-

Pluspunten

Complete mini-pc

Antivirussoftware McAfee

Betaalbaar

Minpunten

Slechts één usb-poort

Ongeschikt als streamer

Ventilator maakt geluid

 

© PXimport

Een groot nadeel is dat de Compute Stick slechts één usb-poort bevat.

Conclusie

Als je vooral je eigen mediabestanden via lokale opslagdragers of netwerkbronnen wilt afspelen, ben je het beste af met de Popcorn Hour VTEN. Deze speler is weliswaar vrij prijzig, maar de hoge videokwaliteit en uitstekende netwerkprestaties maken de verwachtingen waar. Vermoedelijk kan dit exemplaar nog wel een tijdje mee, want het apparaat verwerkt zonder morren Ultra-HD-beelden.

Ook fanatieke muziekliefhebbers kunnen de VTEN waarschijnlijk wel waarderen, aangezien er ondersteuning is voor het hoogstaande dsd-formaat. Helaas heeft de VTEN een belangrijk nadeel. Het eigen app-aanbod is ondermaats en niet interessant voor degenen die willen genieten van toepassingen als NPO, RTL XL, Netflix, Spotify, Kodi en misschien wel Popcorn Time. Gelukkig zijn er allerlei prijsinteressante Android-spelers op de markt die in deze online behoefte voorzien. De MINIX NEO X6 is daar een goed voorbeeld. Dit exemplaar biedt ook nog eens een goede bestandsondersteuning en acceptabele netwerksnelheid voor het streamen van eigen mediabestanden.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten