De beste aankondigingen van de CES 2021

© PXimport

De beste aankondigingen van de CES 2021

Geplaatst: 15 januari 2021 - 13:00

Aangepast: 25 november 2022 - 10:44

Joris Peterse

Afgelopen week stond in het teken van de grootste consumentenelektronica-beurs ter wereld: CES. Dit jaar vond de beurs niet plaats in Las Vegas, maar was volledig virtueel. Nu de beurs ten einde is een kleine terugblik. Wat viel ons het meeste op van de CES 2021?

Natuurlijk blijft het meest bij dat de CES 2021 volledig virtueel was. Of de CES van dit jaar de boeken in gaat als de eerste elektronicabeurs zonder echte beursvloer of een eenmalige uitvoering, dat zal de toekomst uitwijzen. Toch is het een hele andere ervaring. Aankondigingen waren vooral in de vorm van gelikte, vooropgenomen presentaties die op gezette tijden gestreamd werden. Hierdoor werden alle nieuwe aankondigingen vanuit het oogpunt van de fabrikant naar buiten gebracht, terwijl een beursvloer doorgaans ook de kans biedt voor bezoekers en journalisten om de innovaties te ervaren. Werkt alles zoals gepresenteerd? Zitten er adders onder het gras? Hoe ziet een product er uit zonder studiolampen? Dat zijn toch de echte-wereld ervaringen die ontbreken en de beursvloer doen missen.

Was het ’t gebrek aan beursvloer? Of lag het aan de aankondigingen? Over de gehele linie waren de aankondigingen toch wat tam en nóg voorspelbaarder dan gedacht. Weinig proefballonnetjes of nieuwe technologieën of met tech inspelen op de uitdagingen die een pandemie met zich meebrengt.

Samsung pakt uit

Voorspelbaar was bijvoorbeeld ook de showsteler: de Samsung Galaxy S21-serie. Niet alleen voorspelbaar omdat alles over de producten al voor de aankondiging bekend waren, ook de formule laat zich raden: de basis van de vorige Galaxy generatie, uitgebreid met wat Apple al eerder aankondigde. Positief, in de vorm van de Galaxy SmartTag om via bluetooth-verbinding objecten nooit meer kwijt te raken. En negatief, zoals het weglaten van de adapter om je Galaxy S21 Ultra op te laden. Zelfs de greenwashing-argumentatie werd overgenomen.

Maar laat die voorspelbaarheid je niet op het verkeerde been zetten. De Galaxy S21-serie, bestaande uit de Galaxy S21, Galaxy S21+ en Galaxy S21 Ultra lijkt de Android-concurrentie op groter wordende afstand te zetten. Met ontwerp, mogelijkheden en z’n camera’s. Zelfs met update-ondersteuning heeft Samsung langzaam maar zeker de weg omhoog ingezet, een positieve trendbreuk ten opzichte van bijvoorbeeld Motorola en OnePlus.

De Galaxy Buds Pro zijn qua naam misschien ook wel wat afgekeken van Apple. Want ook deze nieuwe bluetooth oortjes van Samsung beschikken over rubber tipjes en ruisonderdrukking. Waardoor ze ieder oor af kunnen sluiten. Samsung heeft z’n zaakjes met de Buds+ van vorig jaar goed op orde qua geluidskwaliteit, draagcomfort, apps en accuduur. Daar kan Apple juist van leren. We zijn dan ook erg benieuwd hoe de oortjes in praktijk werken.

 

© PXimport

Razer Project Hazel

Om eerlijk te zijn hadden we wat meer verwacht van gadgets die inspelen op de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengen. Webcams, schermen met Zoom-integratie of gezondheidswearables die bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur meten of ziekteverschijnselen herkennen. Gelukkig stelt Razer niet teleur met Project Hazel, een slim mondkapje met luchtfilter en opbergdoosje om de boel te ontsmetten. Een ingebouwde microfoon en luidspreker houdt je verstaanbaar en het mondkapje is verstelbaar, zodat hij voor iedereen zo comfortabel mogelijk zit. Het ontwerp is geheel in lijn met de andere producten van Razer. Veel positiever kunnen we deze opmerking over het ontwerp niet maken.

 

© PXimport

Camera achter het scherm

Om eerlijk te zijn hadden we deze techniek eerder in experimentele Galaxy-smartphones verwacht. Ook is de presentatie niet helemaal voor de CES geweest, maar de timing tijdens de CES 2021 zal vast geen toeval zijn. Samsung’s Blade Bezel is een nieuwe techniek, waarbij de webcam achter het oledscherm geplaatst wordt. De camera kijkt als het ware door het scherm heen, terwijl voor de gebruiker niets zichtbaar verandert, zoals een cameragat in het beeld. Een techniek die min of meer in het verlengde ligt van vingerafdrukscanners achter het scherm van een smartphone. Op deze manier kunnen de schermranden zo dun mogelijk gehouden worden, waardoor het apparaat (in dit geval een laptop) naar verhouding met een zo groot mogelijk scherm kan worden uitgerust zonder dat het laptopformaat uit de hand loopt.

Vouwbaar display

Er is wat af geëxperimenteerd met televisies. Zaken als 4K en oledschermen lijken een schot in de roos, maar er is ook mis geschoten. Het concept van 3D flopte, gevolgd door de flop van gebogen tv-schermen. Toch is het idee van een gebogen scherm helemaal niet verkeerd voor pc’s en gaming. Met een nieuw concept heeft LG daarop ingespeeld: een 48 inch scherm dat met een druk op de knop buigt - of juist weer plat wordt. Zo kun je bijvoorbeeld in de gebogen modus racegames spelen of werken, en het scherm rechtzetten als je met anderen een film kijkt.

Huezee!

Philips steekt enorm veel geld in de ontwikkeling van medische apparatuur. De meest in het oog springende nieuwe innovatie? Een Philips Hue-module, waarmee je bestaande lichtknoppen slim maakt en zo opneemt in je smart home.

Transparante schermen

Een technologie die we graag in het echt op de beursvloer hadden willen ervaren, om te weten te komen of het echt zo fraai oogt als de gelikte filmpjes doen vermoeden: transparante schermen. LG hield het niet bij zijn buigbare-monitor, maar presenteerde ook een oled tv-paneel dat 40% transparant is. Je kunt er dus doorheen kijken als de tv niet aan staat. LG toonde het concept als een tv die uit een zwart kastje omhoog schoof. Dit kastje kan bijvoorbeeld aan het voeteneind van het bed geplaatst worden.

ASUS ROG Flow X13

Asus presenteerde een concept van een nieuwe notebook. Sowieso is het Taiwanese merk flink aan het inzetten op vernieuwing voor laptops. Zo verkoopt ASUS laptops met een schermpje in het touchpad en zijn er laptops met een geheel tweede scherm boven het toetsenbord. De ASUS ROG Flow X13 vernieuwt niet met extra schermen, maar is een krachtige 2-in-1-laptop. Wat de laptop doet opvallen is de externe grafische kaart (GeForce RTX 3080), die je koppelt aan de laptop. Zo tover je je multimedia- of werklaptop in een klap om in een gaming-laptop. Hopelijk weet ASUS de prijs van de koppelbare grafische kaart aantrekkelijk te houden, want na de stijging van de Bitcoinkoers stijgt de prijs van grafische kaarten ook weer enorm.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten