De 9 beste mini-pc's die je in 2016 kunt kopen

© PXimport

De 9 beste mini-pc's die je in 2016 kunt kopen

Computer accessoires

Geplaatst: 3 februari 2016 - 12:13

Aangepast: 24 november 2022 - 11:47

Redactie Computer!Totaal

Twijfel je tussen de aanschaf van een notebook of een pc? Misschien biedt een mini-pc dan uitkomst. Wij hebben er negen voor je getest.

Klein maar fijn: een mini-pc is een volwaardige computer maar dan in klein formaat. Met afmetingen van zo'n 12 x 12 cm, nemen ze niet meer ruimte in dan een stapeltje cd's, en dat zorgt voor leuke nieuwe mogelijkheden. Tijd voor een test van de meeste recente mini-pc's! Lees ook: Waar moet je op letten als je een mini-pc koopt?

Voor iedere van de 17 pc's die we voor dit artikel getest hebben, hebben we onder andere de prestaties getest. Dat hebben we gedaan aan de hand van een aantal standaard-testprogramma's om de snelheid van de processor, grafische kaart en opslag in kaart te brengen. Daarnaast hebben we alle modellen in een geluidsdichte box getest om de geluidsproductie vast te stellen. Alleen voor de drie stick-pc's hebben we de geluidsproductie niet gemeten. We bespreken de 9 interessantste pc's in het kort afzonderlijk. In de tabel vind je alle geteste modellen met hun specificaties.

© PXimport

Acer Revo One I6010 NL

Prijs

€629

Score

*****

Met een gemiddelde prijs van ruim 600 euro is de Acer Revo One I6010 een van de duurdere mini-pc's. Gelukkig is dat niet het enige waarmee dit leuke kastje zich onderscheidt. Acer heeft zijn mini-pc'tje vriendelijk vormgegeven, in glanzend wit plastic. Naast de meegeleverde 128GB-SSD kun je nóg twee 2,5inch-apparaten kwijt in het kastje. Dat is meer dan bij de meeste concurrenten. Ook qua rekenkracht biedt hij wat meer. De Intel Core i5-5200U is een relatief krachtig ULV-model, werkend op 2,2 GHz met een turbo naar 2,7 GHz en Hyper-Threading voor een nog wat efficiëntere werking. Ook de geïntegreerde Intel HD Graphics 5500 is wat potenter dan gangbaar. Het levert nette testresultaten op. Bovendien werkt hij lekker stil, ook onder belasting is hij amper hoorbaar.

© CIDimport

De Acer Revo One I6010 is een vriendelijk vormgegeven mini-pc

ASRock Beebox N3000-4G128S

Prijs

€275

Score

*****

Aardig aan de Beebox van ASRock is de aanwezigheid van een Type-C usb3.0-aansluiting, al zal het nog even duren voordat daar veel toepassingen voor zijn. Eveneens vermeldenswaardig zijn de drie video-uitgangen (2x HDMI en 1x DisplayPort), al is het de vraag of je in de praktijk snel drie schermen zult aansluiten. Wel echt nuttig is de mogelijkheid nog een 2,5inch-schijf in het kastje te stoppen. Als basis voor een mediacenter is dit volledig stille, passief gekoelde doosje een prima keuze. Zeker gezien de infrarood-ontvanger en bijbehorende afstandsbediening, alsmede de optisch digitale uitgang (gecombineerd met de analoge stereo-aansluiting). Bovendien kan hij dankzij het platform video in H.265-formaat decoderen inclusief de-interlacing. Ook 4K-weergave is mogelijk, al moet daarvoor wel dual-channel-geheugen aanwezig zijn. Bovendien is 4K/UHD beperkt tot 30 fps en loopt H.265 alleen soepel op lagere resoluties dan 4K.

© CIDimport

De ASRock Beebox is een volledig stil, passief gekoeld doosje.

ASUS Vivo PC VM42

Prijs

€279

Score

***

De ASUS Vivo PC VM42 is een maatje groter dan de ook geteste 'Vivo Mini' UN42 (zie tabel). De vormgeving is duidelijk onderscheidend, met een mooie bovenzijde van geborsteld aluminium. Bijzonder is de mogelijkheid een grote en relatief goedkope 3,5inch-schijf te monteren. Alle poorten zitten achterop, inclusief een geheugenkaartlezer. Ook treffen we daar een optische digitale audio-uitgang, gescheiden analoge audio in- en uitgangen en niet minder dan zes usb-poorten, waarvan vier van het snelle 3.0-type. Intern zit een 500GB-schijf. Ook al gaat het om een 7200rpm-exemplaar, we hadden liever een SSHD in dit formaat gezien. Eronder zitten onder een klepje twee geheugensloten, waarvan één gevuld is met een 4GB-module. De processor is dezelfde Celeron 2957U als in de UN42. Door de harde schijf maakt de VM42 wat meer geluid dan de kleinere broer, maar echt luidruchtig kunnen we hem niet noemen.

© CIDimport

Bij de ASUS Vivo PC VM42 zitten alle poorten achterop.

ECS Liva X2 Mini PC

Prijs

€210

Score

***

De ECS Liva X2 is de tweede mini-pc van dit merk, met als belangrijkste vernieuwing een Braswell-SoC in plaats van een Bay Trail-exemplaar. Gebleven is het langwerpige ontwerp met maar liefst drie usb-frontaansluitingen, waaronder een oplaadpoort. De VGA-aansluiting is bijna een unicum in deze test. Intern valt nog meer op. Zo zijn de uitbreidingsmogelijkheden spartaans. Er is 32 GB eMMC-opslag en 2 GB DDR3L-geheugen op het bord gesoldeerd. Er is een mini-PCI-E-slot met een Azurewave wifi-kaartje, onder op het bordje treffen we nog een vrij M.2-slot voor optionele extra opslag. Het geheugen uitbreiden is niet mogelijk. Daar staat tegenover dat de Liva X2 niet heel duur is en compleet met Windows 8.1 met Bing wordt geleverd. Ook is de Liva X2 volledig stil en érg zuinig. Al met al is het een optie als je zo min mogelijk wilt uitgeven.

© CIDimport

Het langwerpige ontwerp van de ECS Liva X2 valt op.

Intel NUC5I7RYHR

Prijs

€529

Score

***

Intels NUC5i7RYHR laat zien wat er met een topmodel mini-PC op NUC-basis mogelijk is. Deze barebone is voorzien van een Core i7-5557U-processor, werkend op 3,1 GHz met een Turbo naar 3,4 GHz, 4 MB cache en HyperThreading. Ook de interne gpu is bovengemiddeld: de Intel Iris Graphics 6100 is met 48 execution-units de één na krachtigste variant van Intels Broadwell-platform. Aan alle rekenkracht hangt wel een stevig prijskaartje: meer dan 500 euro voor het kale platform. Intern biedt deze i7 NUC zowel een SATA- als een M.2-aansluiting voor opslag. Aan de buitenkant vinden we vier usb3.0-poorten, een audio-aansluiting, HDMI en mini-DisplayPort. De prestaties liggen het hoogste van alle NUC-modellen in deze test, maar vol in bedrijf verstookt het kastje dan ook heel wat meer energie én maakt het duidelijk meer lawaai.

© CIDimport

Deze barebone is voorzien van een Core i7-5557U-processor.

MSI Cubi-018EU

Prijs

€521

Score

****

De Cubi-018EU is een systeemuitvoering van MSI's mini-pc'tje, het bedrijf levert dezelfde pc ook als barebone waarvan je er een in de tabel terugvindt. Intern zijn er veel overeenkomsten, maar de hier besproken systeemuitvoering gebruikt een Intel Core i3-5005U. Dat is toch een wat potenter model dan de Celeron-tegenhanger in de geteste barebone-variant.

Beide zijn Broadwell-modellen, maar die van de systeemuitvoering draait op 2 GHz in plaats van 1,5 GHz, is voorzien van Hyper-Threading en heeft 3 MB in plaats van 2 MB cache. Het voornaamste voordeel is de wat vlottere geïntegreerde Intel HD Graphics 5500. Inclusief 4GB-geheugenmodule en 128GB-SSD vraagt MSI ruim 520 euro en dat is toch een kleine 150 euro meer dan voor de 'kale' Cubi als we die zouden uitrusten met evenveel geheugen en opslag plus Windows. De pakweg dertig procent hogere prijs levert iets minder dan dertig procent hogere prestaties op. De geluidsproductie is echter ook hoger, evenals met name het rustverbruik.

© CIDimport

Deze mini-pc van MSI heeft een vlotte processor.

NEXXT PC Stick

Prijs

€159

Score

**

De NEXXT PC stick is een mini-PC met dezelfde formfactor als de ook geteste modellen van Intel en Lenovo (zie tabel). Toch is deze net even anders, waardoor het nipt onze favoriete stick-pc in deze test is. In de eerste plaats is de NEXXT PC Stick passief gekoeld. De buitenkant fungeert kennelijk als koellichaam, maar er is dus geen klein ventilatortje dat na verloop van tijd kan stuk gaan of lawaai kan gaan maken. Daarnaast heeft NEXXT een extra usb-poort weten te ontsluiten. Weliswaar een micro-usb Type-B-exemplaar (verwarrend genoeg zit er aan de andere kant ook eentje voor de voeding) ... maar toch, het is een extra aansluitmogelijkheid. Ten slotte is de antenne van de NEXXT extern uitgevoerd. De gebruikte wifi-kaart blijft net als in de andere stick-pc's een van de slechtere, maar in elk geval is de ontvangst iets beter dankzij deze constructie.

© CIDimport

Onze favoriete pc-stick is op dit moment de NEXXT PC Stick.

Shuttle NC01U

Prijs

€169

Score

****

Shuttles NC01U NUC is met afmetingen van 14 x 14 cm wat groter dan de concurrenten. Daar staat tegenover dat hij met een hoogte van 3 cm wel lekker plat is. De voorzijde bevat twee keer usb 3.0 en een geheugenkaartlezer, de achterkant voegt er twee usb2.0-poorten, HDMI en mini-DisplayPort aan toe. Aan de zijkant vinden we een RS232 seriële poort. Shuttle richt zich als vanouds wat meer op de zakelijke toepassingen, waar zo'n aansluiting nog goed van pas kan komen. Toch is de NC01U niet bijzonder duur, de prijs is vergelijkbaar met de andere modellen met een Celeron 3205U. Intern biedt de NC01U niet alleen ruimte aan twee geheugenmodules en een M.2-wifi-kaart, maar ook aan een M.2-slot voor SSD's dat samen met de kaartlezer op een apart printplaatje met de achterkant van het moederbord is verbonden. Door het wat grotere ontwerp kun je ondanks de beperkte hoogte ook een 2,5inch-station monteren.

© CIDimport

In de Shuttle NC01U kun je een 2,5inch-schijf monteren.

Zotac Zbox CI321 NANO Plus

Prijs

€309

Score

****

Het laatste model dat we uitlichten is de volledig passief gekoelde Zotac Zbox CI321 NANO Plus, met 4 GB geheugen en een 64GB-SSD. Zotac levert de CI321 behalve als compleet systeem ook als barebone. Vanbuiten zien we aan de voorkant twee keer usb 3.0, audio-in- en -uitgangen, een geheugenkaartlezer en een infrarood-ontvanger. Aan de achterkant treffen we nog eens twee keer usb 3.0, een keer usb 2.0, DisplayPort, HDMI en om onduidelijke redenen twee gigabit-netwerkaansluitingen. De Zotac is op het eerste gezicht heel interessant als mediacenter, maar wel met een voorbehoud: je kunt hiermee geen UHD-bestanden afspelen. De gebruikte Haswell Celeron 2961Y is daarvoor niet toereikend. De Zotac is onder zware belasting niet de zuinigste in deze test, maar een stroomslurper kunnen we hem ook niet noemen. Bovendien is hij bijzonder stil.

© CIDimport

De Zotac is bijzonder stil.

Conclusie

Mini-pc's kunnen een aantrekkelijke optie zijn voor als je weinig ruimte hebt om je pc een vaste plek te geven, maar toch een groter en beter beeldscherm dan op een laptop wilt gebruiken. De zeer kleine omvang heeft wel een duidelijke meerprijs. Bekijken we die nader, dan moeten we constateren dat je voor de prijs van een model zoals besproken - 400 à 600 euro - ook prima een laptop kunt kopen met minimaal vergelijkbare prestaties. Dan krijg je een je een beeldscherm en accu er dus 'gratis' bij. Bovendien doe je flinke concessies op prestaties en aansluitmogelijkheden, maar ook op de uitbreidbaarheid achteraf. Dat maakt het lastig zonder meer een mini-pc aan te raden.

Een model als de Shuttle XH97V is eigenlijk een betere keuze als het niet per se superklein hoeft. Moet dat wel, dan is de Acer Revo One naar onze mening het beste allround-systeem. Hij is wat duurder, maar biedt wel enige uitbreidingsmogelijkheden voor opslag en is voldoende krachtig om dagelijks te gebruiken. Ben je op zoek naar een NUC-achtige barebone die een compacte behuizing koppelt aan wat kracht, dan zijn de Gigabyte Brix BXCE-3205 en de Shuttle NC01U goede opties. Is het je puur om een pc voor bij de televisie te doen, kies dan de ASRock Beebox die alles voor dit doeleinde biedt. Een voordelige optie is de kant-en-klare ECS Liva X2, maar qua mogelijkheden is dat model wel erg beperkt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000