Cybercriminelen lopen veel losgeld mis door No More Ransom

Cybercriminelen lopen veel losgeld mis door No More Ransom

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 26 juli 2019 - 06:00

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:14

De site No More Ransom bestaat vandaag drie jaar en heeft in die tijd al 200.000 slachtoffers van ransomware uit de brand geholpen. Cybercriminelen liepen daardoor zo'n 100 miljoen euro aan losgeld mis.

Daarover schrijft de BBC vandaag. Op de site van No More Ransom zijn zogenaamde decryptors te vinden. Programmaatjes waarmee versleutelde bestanden weer toegankelijk zijn te maken. Of dat succesvol is, verschilt per type ransomware. Er wordt al hulp geboden bij meer dan honderd soorten gijzelsoftware, waarvan er dit jaar veertien werden bijgevoegd.

7,5 procent van de No More Ransomware-bezoekers komt uit Nederland. Een aanzienlijk deel komt uit Zuid-Korea (21,5 procent), daarna volgen bezoekers uit de Verenigde Staten (9,5 procent). Het project is een initiatief van Europol, McAfee en de Nederlandse politie. De site slaat daarnaast wereldwijd aan, met de expertise van autoriteiten en security-experts uit meer dan 150 landen.

Nieuwe gevaren

Over het algemeen komen besmettingen met ransomware nu minder vaak voor dan voorgaande jaren. Erg lucratief is het niet meer om willekeurige pc's te besmetten, daarom zijn nu vooral bedrijven en instanties als ziekenhuizen het doelwit. Phishing vormt voor de meeste mensen nu het grootste gevaar. Zeker nu kwaadwillenden slachtoffers telkens persoonlijker benaderen, bijvoorbeeld via WhatsApp.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000