Controle over Windows - Deel 1: Beveiliging

© PXimport

Controle over Windows - Deel 1: Beveiliging

Computer accessoires

Geplaatst: 3 juli 2017 - 09:31

Aangepast: 24 november 2022 - 12:35

Mark Gamble

Sinds de nieuwste versie van Windows 10, de Creators Update, is er weer het een en ander veranderd qua update-, veiligheids- en privacy-opties. Volgens Microsoft zijn de opties nu duidelijker en makkelijker te vinden en heb je als gebruiker meer controle. Maar is dat ook zo? Computer!Totaal neemt je mee langs de nieuwe functies en laat je zien hoe je de controle over Windows terugkrijgt. Dit is deel 1: Beveiliging.

De Creators Update is tegen de tijd dat je dit leest al verschenen. Via Windows Update is deze update automatisch uitgerold, maar je kon hem ook al eerder los downloaden. Heb jij de update nog niet? Ga hiernaartoe en gebruik de Media Creation Tool om de iso van de Windows 10 Creators Update op dvd te branden of op een opstartbare usb-stick te zetten. Hiermee kun je je huidige versie bijwerken naar de nieuwste versie.

Defender openen

De Windows 10 Creators Update biedt een verbeterde manier om je computer te beveiligen. Microsoft heeft Windows Defender uitgebreid, en het is meteen ook het standaard antimalware-programma van Windows. Open het startmenu en typ defender, nu verschijnt het pictogram naar het nieuwe Defender bovenaan in de zoekresultaten.

Uitgebreider

De software heet officieel nu Defender-beveiligingscentrum. Waar het voorheen alleen een malwarescanner was, omvat het nu meer: het is een complete beveiligingsomgeving voor Windows 10 geworden. Niet alleen kun je vanuit het Defender-beveiligingscentrum een scan starten van je systeem en word je op de hoogte gehouden van een potentieel gevaarlijk bestand, je ziet ook of je firewall goed is ingesteld. Daarnaast worden in het Defender-beveiligingscentrum ook zaken als de ‘gezondheid’ van je computer weergegeven.

© CIDimport

Controle over beveiligingcentrum

Al deze zaken in het beveiligingscentrum kun je zelf aanpassen. Defender draait weliswaar voornamelijk op de achtergrond, maar je kunt nog steeds handmatig een malwarescan uitvoeren of de firewallinstellingen aanpassen. Het voordeel van het Defender-beveiligingscentrum is dat wanneer je iets aanpast in bijvoorbeeld je firewall of de malwarescanner uitschakelt, dit direct wordt aangegeven met een waarschuwing in het Defender-beveiligingscentrum. Je ziet ook een melding rechtsonder in beeld op de taakbalk. Als een softwareprogramma probeert je firewall uit te schakelen of een poort wil openen, dan komt daar ook een melding van tevoorschijn. Je wordt dus voldoende gewaarschuwd.

© CIDimport

Ander antiviruspakket

Je bent natuurlijk niet verplicht om de ingebouwde malwarescanner of firewall van Windows 10 te gebruiken. Zodra je zelf een virusscanner installeert, dan wordt de door Windows 10 aangeboden beveiliging uitgeschakeld en zie je in het overzichtsscherm van het Defender-beveiligingscentrum dat software van derden wordt gebruikt. Gek genoeg staat er in het hoofdscherm niet direct welke software dat dan is, je moet op de link Antivirusproviders weergeven klikken, waarna het ‘oude’ configuratiescherm wordt geopend en je bij het onderdeel Beveiliging kunt zien welk antiviruspakket je hebt nadat je dat onderdeel hebt uitgeklapt. Aardig omslachtig dus.

© CIDimport

Slecht geïntegreerde firewall

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000