Computergrid CERN verwerkt 700MB per seconde

Het internationale onderzoeksinstituut CERN, mede-ontwikkelaar van het world wide web, heeft een nieuw computernetwerk gelanceerd. Het netwerk verbindtongeveer 7.000 wetenschappers in 33 landen met elkaar. Gezamenlijk analyseren de wetenschappers de grote hoeveelheden data die gegenereerd wordendoor het experiment met de LHC (Large Hadron Collider). Voor de verwerking van de data verbindt het netwerk meer dan 100.000 computers wereldwijd. Dit giganetwerk noemt CERN de "Grid".


De deeltjesversneller moet ervoor zorgen dat de creatie iets meer van zijn geheimen prijsgeeft. CERN startte de eerste testrondes op 10 september. CERN moest negen dagen later stoppen omdat er helium lekte in de 27-kilometer lange tunnel van de LHC. Volgend jaar gaat CERN echt beginnen met het experiment en kunnen wetenschappers wereldwijd in "real-time" de data analyseren die met het botsen van de protonen worden gegenereerd.

Niemand weet precies hoeveel data er met het grootste wetenschappelijke experiment ooit zal worden gegenereerd. Bij volledige capaciteit produceert de LHC 600 miljoen protonbotsingen per seconde. Computers moeten de data uit deze botsingen 40 miljoen keer per seconde kunnen verwerken. Het dataverkeer zal rond de 700MB per seconde liggen, oftewel 15 miljoen Gigabyte per jaar, en dat tien of vijftien jaar lang. Dit komt neer op drie miljoen DVDs per jaar, die op elkaar gestapelt zo hoog zijn als de Mount Everest.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten