Update: De Ockel Sirius A is beschikbaar en verkrijgbaar bij o.a. de href="https://www.bcc.nl/computer/desktop/ockel">BCC</a>. Multimediagebruiker Chris Vissers heeft zich via het <a href="http://techpanel.nl/">Techpanel </a>aangemeld om de Ockel Sirius A te testen met vier andere testers. Hij test de Ockel komende drie weken. Benieuwd naar zijn bevindingen? Lees dan verder!

© PXimport

Uitpakken maar!

Daar staat hij dan, de doos met daarin de Sirius A van Ockel. Zo te zien is er veel aandacht besteed aan de verpakking van de Sirius A, stevige en mooie doos. Als ik de doos openmaak zie ik dat er behalve de Sirius A, ook een pouch/schoonmaakdoek bij zit en een lader. Wat opvalt is dat de lader buiten de Europese stekker nog twee aansluitingen heeft die je makkelijk erop kunt klikken. Reis je veel of woon je in het buitenland heb je fijn een alles-in-één pakketje.

De Quick Start guide zou ik als eenvoudig, maar toch uitgebreid omschrijven waarin je in een oogopslag alle knopjes en verwijzingen kunt vinden.

Instellen en de eerste apps

Als ik de Sirius A aanzet moet je net als bij ieder nieuw elektronisch product een paar stappen doorlopen om hem in te stellen. De stem van Cortana schalt dus al gauw door de speakers om mij te helpen. Nadat ik ben ingelogd zie ik dat hij de instellingen van mijn Windows-account op mijn computer al heeft gevonden. Mijn eigen instellingen zijn gekoppeld aan mijn Microsoft account waardoor mijn eigen taakbalk netjes bovenin het scherm staat.

© PXimport

Netflix, OneDrive, Spotify, Chrome en Steam zijn de eerste applicaties die ik erop installeer. Doordat ik iets wat ongeduldig ben en alles direct aanzet/download/instel wordt de Sirius A toch iets trager.

Kleine patser

Als je zo bezig bent met de Sirius A zie je toch dat het een krachtig kastje is op zakformaat. Hij weegt iets meer dan een iPhone Plus, maar nu heb ik een hele PC in mijn broekzak.

© PXimport

Ter bescherming heb ik de beschermhoes vastgemaakt aan de Sirius A en hier stuit ik toch op mijn eerste puntje van verbetering. De Sirius A heeft een unieke en stijlvolle achterkant (tevens de passieve koeling van de krachtpatser) en doordat ik nu het hoesje erop moet vastplakken valt dit helemaal in het niet. Misschien een kliksysteem voor een volgend onderwerp, zoals bij de iPad covers?

Mogelijkheden

Ik ben veel onderweg vanwege mijn studie en stage. De Sirius A zal ik dan ook veel onderweg gaan gebruiken, maar ook thuis om aan mijn scriptie te werken en Netflix te kijken. De Sirius A bevat aardig wat aansluit mogelijkheden en zelfs wifi en bluetooth. Ockel heeft hiermee een krachtig en mobiel apparaat ontwikkeld met ongekende mogelijkheden.

Sirius A op reis

Dat de Sirius A een kleine patser is dat wisten we al, dus hoe zou hij het doen als ik hem mee op pad neem? Doordat de Sirius A wifi en bluetooth heeft kun je onderweg op wifi hotspots inloggen of gewoon verbinding maken met de hotspot van je telefoon. Ik merk dat ik onderweg de Sirius A alleen gebruik om muziek te luisteren via Spotify en om wat te surfen op internet. Qua office gebruik is de Sirius A ook prima. Je kunt snel wat aantekeningen maken of misschien een korte brief schrijven. Om echt verslagen te maken is het scherm naar mijn mening te klein. Om nog snel kleine aanpassingen door te voeren in een verslag kan naar mijn mening weer wel goed. De accu houdt het goed vol, bij normaal, niet te intensief gebruik gaat de Sirius A een goede werkdag mee.

Kleine desktop

Als ik een muis, toetsenbord, monitor en usb-headset aansluit op de Sirius A en hem dus als desktop gebruik, merk ik dat ie het ietsje zwaarder heeft. Ik heb de beschikking over 4GB geheugen en je merkt dat wel als je echt de desktopfaciliteiten wil gebruiken dat de Sirius A ietsje trager reageert. Netflix kijken of via YouTube filmpjes kijken is even pittig, maar vloeit daarna gewoon lekker door. Al helemaal als Windows besluit om op de achtergrond updates binnen te halen (ik vond het al raar dat alles zo traag reageerde). Als je een computer wil voor licht en normaal gebruik om te kunnen internetten, mailen, Netflix kijken en documenten typen via Word dan is de Sirius A echt aan te raden! Je moet niet verwachten dat alles klik en klaar is, dan moet je maar een high-end pc aanschaffen.

© PXimport

Mobiel tekst verwerken

Op de Sirius A is het mobiele office pakket al geïnstalleerd. Deze tweede blog is ook getypt middels de mobiele versie van office. Ik heb er voor het gemak wel een toetsenbord en monitor aangekoppeld, maar het typt niet onaardig. Je merkt wel dat het de uitgeklede versie is van de normale Word, je kunt minder dingen instellen aan je lay-out en dergelijke, zoals te zien is op de afbeelding. Maar ach je kunt gewoon licht werk verzetten, dus wat maakt het uit. Anders kun je de normale versie van office wel instaleren.

© PXimport

Gaming

Op iedere Windows 10 computer staan de standaard spellen van Microsoft, dit zijn vaak de mobiele games die ook iOS en Android te spelen zijn zoals March of Empires en Klondike. Deze games zijn eigenlijk prima te spelen, waar de kleine Sirius A geen problemen mee heeft. Hier hoort ook een nieuwe topscore bij zoals te zien is op de afbeelding.

© PXimport

Power van multi-inzetbaarheid

Aangezien er tegenwoordig overal wifi-hotspots zijn, kun je altijd verbonden zijn met het internet. Met de interne wifi- en bluetooth-adapter, de HDMI-poort en twee USB-poorten heeft de Sirius A alle aansluitmogelijkheden om het een moderne multitool te noemen. Liever internetten over de kabel? Geen paniek ook daar heeft Ockel aan gedacht. De kracht van de Sirius A is naar mijn mening de oneindige mogelijkheden van een desktop op zakformaat. Thuis of op je werk sluit je hem aan met je monitor, toetsenbord en muis en je kunt aan de slag. Onderweg kijk je een filmpje, neem nog wat documenten door of luister je muziek. Na een lange dag, sluit je de Sirius A aan je tv en gebruikt hem als mediacenter.

Presentatie

Vorige week is de Word functie aan bod gekomen. Toch wil ik PowerPoint aanhalen, omdat dit toch een handige functie is om te gebruiken op de Sirius A. Tijdens een presentatie neem je de Sirius A in je hand, zodat je d.m.v. het apparaatje verder kunt swipen naar de volgende slide. Uiteraard moet deze eerst aangesloten zijn. Handig is dat je ook direct kunt zien wat er wordt getoond op het scherm achter je, zo voorkom je dat je naar het scherm draait. De office functie werkt naar mijn mening goed. Wil je liever alle functies van Office? Dan raad ik je aan om de volledige versie te downloaden op je Sirius A.

© PXimport

Conclusie

Ik ben erg tevreden over de Sirius A en de mogelijkheden van dit apparaatje! Wel heb ik nog een paar punten die ik graag anders zou willen zien. Het hoesje is ideaal, alleen deze moet worden vastgeplakt aan de Sirius A. Ik zou liever de Sirius A in een hoesje schuiven, of zoals bij een iPad dat je het hoesje kan vastklikken. De vingerprintscanner is handig, maar ik heb deze nog weinig gebruikt en inloggen gaat sneller met mijn wachtwoord dan via de vingerprintscanner. Er zit een camera aan de voorzijde van de Sirius A en ideaal om mee te skypen of selfies te maken. Een camera aan de achterkant zou voor mij waardevoller zijn. Dan kan ik de Sirius A ook als fotocamera, maar ook kan ik documenten inscannen en meteen toesturen naar de juiste persoon. Er zijn talloze extra mogelijkheden. Zou ik de Sirius A aanraden aan familie en vrienden? Ja, dit zal ik zeker doen!

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000