Videodeurbel kopen? Let dan hierop

© PXimport

Videodeurbel kopen? Let dan hierop

Geplaatst: 31 januari 2022 - 15:16

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:53

Rens Blom

Met een slimme videodeurbel kun je via je smartphone praten met bezoek op de stoep, ongeacht waar je bent. Ook kun je zo’n bel als beveiligingscamera gebruiken. Lijkt dat je wat? In dit artikel leggen we aan de hand van concrete tips uit waar je op moet letten als je een videodeurbel kopen wilt.

Tip 01: Draadloze videodeurbel

Als je nadenkt over de aanschaf van een slimme videodeurbel, is het handig om na te gaan of je een bel met een accu wil of eentje die via een draad stroom krijgt. Een bel op een accu heeft specifieke voor- en nadelen. Het grote voordeel is het installatiegemak. Omdat de bel op een accu werkt en niet afhankelijk is van een externe stroomvoorziening, kun je hem op de door jou gewenste plek ophangen. 

Het nadeel laat zich raden: een accu moet je opladen. De populairste bellen die op een accu werken, gaan een paar maanden mee op een accubeurt. Dat betekent dat je de bel zo’n drie of vijf keer per jaar moet opladen via het stopcontact. De één vindt dat geen probleem, waar de ander liever niet om wil kijken naar de stroomvoorziening van zijn deurbel.

Videodeurbel kopen? Let dan hierop-18707328

© PXimport

Tip 02: Of toch bedraad?

Een bedrade deurbel krijgt continu stroom en hoeft dus niet opgeladen te worden. Wel zo makkelijk. De installatie daarentegen is niet altijd makkelijk. Sommige bellen vereisen – vanwege hun slimme functies – meer stroom dan je huidige belbedrading levert. In dat geval moet je je belbedrading aanpassen. 

Dat is niet voor iedereen weggelegd, waarschuwen ook fabrikanten van slimme bellen. Onder andere Ring, Gigaset en Netatmo raden dan aan een professionele monteur in te schakelen. Het is daarom raadzaam om voor de aanschaf op de productpagina van de bel te controleren hoeveel stroom de bel nodig heeft en te kijken of jouw bedrading hier geschikt voor is. 

Een alternatief is een bedrade bel gebruiken in combinatie met een bijbehorende stroomkabel die je gewoon in het stopcontact doet. Ring verkoopt zo’n kabel voor 17 tot 25 euro. Andere merken bieden dergelijke stroomkabels niet aan.

Videodeurbel kopen? Let dan hierop-18633760

© PXimport

Tip 03: (G)een gong

Een derde aandachtspunt bij het kiezen van je slimme videodeurbel is de gong. Als je al een deurbel met bedrading hebt, werkt die waarschijnlijk samen met een mechanische gong. Een draadloze deurbel communiceert ook met een gong, bijvoorbeeld eentje op batterijen. De meeste slimme bellen kunnen niet overweg met een bestaande gong, ook niet als je de bel bedraad aansluit. Uitzonderingen zijn de bellen van Netatmo en Gigaset. 

Voor slimme bellen van andere merken heb je een speciale gong nodig van de fabrikant zelf. Een slim verdienmodel, want dergelijke gongs kosten vaak twintig tot dertig euro. In een groter appartement of huis wil je waarschijnlijk meerdere gongs. Zo’n gong stop je in het stopcontact, waarna hij doorgaans via wifi verbinding houdt met het belsysteem.

Sommige gongs hebben extra functies, zoals een nachtlampje of een signaalversterker. Let erop dat de gemiddelde slimme gong dusdanig groot is dat hij qua afmetingen meer dan één stopcontact inneemt.

Videodeurbel kopen? Let dan hierop-18713988

© PXimport

Hoe eenvoudig of moeilijk het is om je nieuwe slimme bel te installeren, verschilt per model

-

Tip 04: Installatie

Hoe eenvoudig of moeilijk het is om je nieuwe slimme bel te installeren, verschilt letterlijk per model. Over het algemeen is een bel die werkt op een accu makkelijker te installeren dan een bedraad model, omdat je geen rekening hoeft te houden met draden en vooral het vermogen van de draden. 

Een bedrade bel installeren, is zo gepiept als je de juiste bedrading hebt, maar kan frustrerend (en duur) uitpakken als de draden niet genoeg stroom leveren en je een elektricien moet inschakelen. Vat dat niet te licht op, want draden die het verkeerde vermogen leveren, kunnen een bel beschadigen.

Videodeurbel kopen? Let dan hierop-18713989

© PXimport

Tip 05: Tweewegaudio

Een slimme deurbel laat je onder meer praten met bezoekers voor de deur, van de pakketbezorger tot de buurvrouw. Jij praat vanuit de app van de deurbel. Hartstikke handig als je niet thuis bent. Deze functie staat bekend als tweewegaudio en vereist een luidspreker en microfoon(s) in de bel. Goed om te weten, is dat elke slimme deurbel van een gerenommeerd merk geschikt is om met bezoek te communiceren. De kwaliteit verschilt wel per deurbel.

Duurdere modellen hebben over het algemeen een betere kwaliteit luidspreker en microfoon dan goedkopere modellen. Als je veel waarde hecht aan duidelijke gesprekskwaliteit, is het de moeite waard om een bel te kiezen die op dit vlak goed presteert. Onze ervaring is dat vrijwel alle bekende slimme deurbellen een prima gesprekskwaliteit hebben. Een test – bijvoorbeeld in een elektronicawinkel – kan jou helpen om de gesprekskwaliteit te beoordelen.

Tip 06: Videofunctie

Eén van de belangrijke aandachtspunten van een slimme videodeurbel is zijn videofunctie. Die begint bij de beeldverhouding, die bepaalt hoeveel van de omgeving de bel ziet. Veel goedkopere modellen hebben een cameralens met 19:0-verhouding, die meer van de breedte, maar minder van de hoogte ziet. Een volwassen persoon die vlak voor de deur staat, is in dit geval niet van top tot teen zichtbaar. 

Een bel met een 4:3-cameralens brengt zo iemand wél helemaal in beeld, maar ziet minder in de breedte. Wat er om de persoon heen gebeurt, is vaak minder relevant, zo is onze ervaring. Een tweede aandachtspunt is de videoresolutie. Neem een bel die minimaal in HD-resolutie (1280 × 720 pixels) filmt. Scherper beeld krijg je met een Full-HD-camera (1920 × 1080 pixels). 

Videodeurbel kopen? Let dan hierop-18713990

© PXimport

Duurdere bellen filmen doorgaans in Full HD en gaan met name beter om met uitdagende lichtomstandigheden, zoals een felle zon. Deze modellen hebben ook betere technieken om duidelijke opnames in het donker te maken. 

Op YouTube vind je van bijna alle bekende bellen praktijkvideo’s van gebruikers. Die geven je een indruk van de daadwerkelijke beeldkwaliteit van jouw favoriete bel, want op marketingvideo’s van de fabrikant lijkt elke bel het uitstekend te doen.

Bij een deurbel die werkt zonder abonnement heb je geen extra kosten

-

Tip 07: Beelden opslaan

Een bel met een videofunctie is handig, maar hoe slaat hij de beelden op? Dat is zeker iets om over na te denken, omdat het een verkoopargument is waarmee fabrikanten zich van elkaar onderscheiden. Een deel van de merken verkoopt bellen die de videobeelden lokaal opslaan. Zo kun je in bellen van Eufy, Gigaset en Hombli een microSD-kaartje stoppen dat de beelden versleuteld opslaat. Stop je het geheugenkaartje in een ander apparaat, dan kun je geen videobeelden afspelen. 

Sommige Eufy-belmodellen werken samen met een basisstation dat als gong functioneert en ingebouwde opslagruimte heeft om videofragmenten op te bewaren. Bellen van een aantal andere merken kun je koppelen aan je NAS. Lokale opslag maakt je eigen baas over je slimme bel en betekent dat je geen abonnement hoeft af te sluiten voor cloudopslag. Merken als Eufy en Hombli bieden deze functie wel aan voor wie online opslag prefereert boven lokale opslag.

Videodeurbel kopen? Let dan hierop-18713991

© PXimport

Tip 08: Abonnement

Een alternatief voor lokale opslag van videofragmenten is opslag in de cloud. Zoals gezegd, heb je bij sommige bellen de keuze, waar andere merken je verplichten om cloudopslag te gebruiken om beelden terug te kijken. Google (Nest) en Ring zijn de bekendste fabrikanten die een abonnement verplichten om alles uit hun bellen te halen. Voor zo’n abonnement betaal je een paar euro per maand. Dat is te overzien, maar betekent wel dat je op jaarbasis dertig tot zestig euro betaalt om je deurbel optimaal te kunnen gebruiken. 

Een deurbel die volledig werkt zonder abonnement, kent die extra kosten niet. Om die reden kan een deurbel zonder abonnement met een hogere aanschafprijs op termijn goedkoper zijn dan een voordeliger model met abonnement. Je bent bij geen enkel merk verplicht een abonnement te nemen, maar kunt bij sommige bellen dus niet terugzien wie er vanmiddag aangebeld heeft als je toen niet meteen opnam. Dat is iets om stil bij te staan.

Tip 09: Slimme functies

Fabrikanten van slimme deurbellen steken moeite in het ontwikkelen van extra mogelijkheden om hun bellen aantrekkelijker te maken. Heb je een Google Chromecast? Sommige bellen kunnen hun livebeeld via de Chromecast op je televisie projecteren. Een functie die overigens lang niet iedereen boeit. Nuttiger is misschien dat een aantal bellen, waaronder die van Gigaset, je Philips Hue-verlichting kan laten knipperen als er iemand aanbelt. 

Bellen van Eufy en Ring kunnen beveiligingscamera’s van dezelfde fabrikant automatisch beeld laten opnemen zodra je deurbel beweging detecteert of als er iemand aanbelt. Vind je dat fijn en heb je al een camerasysteem van Eufy of Ring? Dan heb je een extra reden om een bel van het betreffende merk te kiezen. 

Sommige bellen werken goed samen met de Google Home-/Nest-luidsprekers of Amazon Echo-luidsprekers. De luidspreker kan als extra gong functioneren als iemand aanbelt of in het geval van de Google Nest Hub het livebeeld projecten. Google Nest-deurbellen doen dat laatste het best.

Videodeurbel kopen? Let dan hierop-18634618

© PXimport

Sommige bellen werken goed samen met de Google Home-/Nest-luidsprekers

-

Tip 10: Beveiligingscamera

Een andere slimme functie die meer aandacht verdient, is de deurbel gebruiken als beveiligingscamera. Dat kan doordat de bel een camera en microfoons heeft en dus zowel beeld als audio kan opnemen. Via de ingebouwde luidspreker kun je kwaadwillenden rond je voordeur laten schrikken. Veruit de meeste slimme deurbellen zijn via de instellingen in de app te configureren als beveiligingscamera.

Houd wel rekening met een paar zaken. Ten eerste is de functie minder geschikt voor een bel die op een accu werkt, omdat de beveiligingsmodus meer stroom kost en de accu dus sneller leegloopt. Een bel die bedraad stroom krijgt, heeft op dit punt een streepje voor. Een tweede aandachtspunt is het instellen van bewegingszones. De gemiddelde slimme videodeurbel heeft een groot blikveld dat misschien meer ziet dan je wilt. 

Als je alleen meldingen van beweging op je eigen terrein wilt krijgen, creëer je een bewegingszone in de app. Bewegingen buiten de zone negeert de bel, zodat je geen waarschuwingsmelding krijgt als de buurman over zijn pad loopt.

Tip 11: Let op privacy

Het instellen van bewegingszones is niet alleen handig als je je bel als beveiligingscamera wil gebruiken. Het is ook een noodzakelijke maatregel om de privacy van je buren en voorbijgangers te respecteren. De AVG-privacywet schrijft namelijk voor dat je deurbel zo min mogelijk van de openbare weg mag filmen als je hier geen goede reden voor hebt. Als het niet mogelijk is om je bel fysiek zo op te hangen dat hij alleen je eigen terrein in beeld brengt, kun je dit softwarematig regelen met bewegingszones. 

Film je zonder goede reden de openbare weg of het terrein van buren, dan kunnen zij hier melding van maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder kan jou een waarschuwing of bij grove schending van de privacywet een boete opleggen. 

Om bezoekers te attenderen op jouw aanwezige slimme bel, leveren veel merken hun slimme videodeurbel met minimaal één waarschuwingssticker die je op het raam of kozijn kunt plakken. Een merk als Ring verkoopt ook speciale bordjes op zonne-energie die je in je tuin kunt plaatsen.

Videodeurbel kopen? Let dan hierop-18713992

© PXimport

Tip 12: Prijs

De laatste tip voor het kopen van een slimme deurbel gaat over de prijs. Want bellen zijn er in alle prijsklassen. Duurdere modellen bieden over het algemeen betere video- en audiokwaliteit dan goedkopere en beschikken vaak over extra functies. Mooi, maar heb je die echt nodig? Als je geen ervaring hebt met een slimme deurbel en het producttype wil uitproberen, is een goedkoper model doorgaans een slimme investering. 

Een beter, duurder model nemen kan altijd nog. Onze ervaring is dat je voor honderd euro een prima slimme videobel kunt kopen. Twee belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen na het bepalen van je budget zijn: wil ik een bel op een accu of bedraad en wil ik een bel die volledig zonder abonnement werkt of een waar ik maandelijks abonnementsgeld voor moet betalen om alle functies te kunnen gebruiken? Met name dit laatste heeft invloed op de prijs van de bel.

De beste video-deurbel van dit moment

Met deze tips in het achterhoofd kun je dus gaan shoppen voor een videodeurbel. Ben je er nog steeds niet helemaal uit? Lees dan wat wij de beste videodeurbel van het moment vinden. We hebben zes modellen getest, met prijzen tussen de 59 en 199 euro. Daar zit vast iets voor je tussen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten