Bond wil harddisk- en downloadheffing

De Consumentenbond pleit samen met de artiestenbonden voor een heffing van vijf euro op mp3-spelers, harddiskrecorders, mobiele telefoons en laptops. Later gevolgd door een up- en downloadtaks.

De opmerkelijke alliantie van Consumentenbond en artiestenbonden Ntb en FNV Kiem stelt een heffing van vijf euro voor op alle harddisks die worden gebuikt voor het opnemen en afspelen van muziek en films. Die vijf euro geldt voor elk van deze apparaten, groot of klein: van mp3-spelers tot laptops.

Nieuwe heffingen, geen downloadverbod

Verder moeten ook harddiskrecorders en smartphones gaan vallen onder het heffingsregime, maar netbooks, desktop pc’s en externe harde schijven niet, bevestigt de Bond desgevraagd. Tablets als de iPad staan nog niet op de lijst, maar dat kan nog komen.

Tegenover de nieuwe heffingen staat dat de oude heffingen op blanco schijfjes moeten vervallen. Ook het voornemen om downloaden uit illegale bron te verbieden moet worden geschrapt. Bovendien moet het uploaden en online delen van mediabestanden worden gelegaliseerd.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Wij vinden het essentieel dat de vrijheden van consumenten op het net beschermd worden en dat we tezelfdertijd de rechten van artiesten respecteren". Uit een peiling onder de leden van de Consumentenbond zou blijken dat 91 procent van de leden kiest voor een vergoedingenstelsel boven een downloadverbod.

Down- en uploadtaks

Echter als op termijn meer dan 70 procent van alle digitale muziek en films wordt gedeeld en gestreamd via het internet, dan moet ook daarop een heffing komen. Vijf euro voor uploaden en vijf euro voor downloaden per maand. De ‘internetvergoeding’ komt dan in de plaats van de nu voorgestelde harddisktaks. Volgens de Bond komt nu nog zo'n 30 procent van de muziek en films rechtstreeks van het internet.

Volgens de alliantie is dit het enige realistische plan om de consument te vrijwaren van criminalisering door een downloadverbod, terwijl de artiesten wel kunnen worden betaald voor hun werk. “De artiesten krijgen een eerlijke vergoeding, de pijn voor de consument valt mee, en die hoeft ook niet bang te zijn dat die aangepakt en gecriminaliseerd wordt”, legt Leah Postma, campagneleidster van de Consumentenbond uit.

Debat in Tweede kamer

De bedoeling is dat de inkomsten uit de heffingen worden verdeeld zoals ook nu de thuiskopieheffing: 1/3 voor uitvoerende kunstenaars, 1/3 voor auteurs, en 1/3 voor producenten. Minimale jaarlijkse opbrengst van het nieuwe systeem dient geïndexeerd jaarlijks 30 miljoen euro te bedragen.

De Consumentenbond, Ntb en FNV Kiem presenteren hun plannen uitdrukkelijk als een alternatief voor het geplande downloadverbond, zoals voorgesteld door de commissie Gerkens. De timing van het nieuwe heffingsplan is dan ook niet toevallig: deze week wordt de begroting van Justitie in de Tweede Kamer behandeld.

Verplichte heffing, vrij filesharen

Eerder dit jaar ageerde de Bond al tegen het downloadverbod. Nieuw is het plan voor nieuwe heffingen. Andere partijen zoals stichting Norma en Thuiskopie vechten al jaren tegen de Staat voor een harddiskheffing. Ook collectieve rechtenorganisatie Buma/Stemra pleitte in april om filesharing te legaliseren. Filesharers konden dan een down- en uploadlicentie nemen van 5 a 10 euro per jaar.

Het plan van de Consumentenbond is niet vrijwillig, de heffingen zullen gelden voor iedereen. Daar tegenover staat dat het internetverkeer dan niet hoeft te worden gecontroleerd op illegale uploads, iets wat Buma wel voorstelde.

Later meer informatie en reacties.

Eerder in het Download Dossier:

Kamercommissie wil downloaden strafbaar maken

Kamercommissie: geen harde aanpak downloaders

Vijf argumenten vóór het downloadverbod

Bond: loze beloften kabinet over downloadverbod

Hervorming auteursrechten onmogelijk

Wanted for downloading?! (opinie)

XS4ALL ageert fel tegen downloadverbod

Buma/Stemra wil filesharing legaliseren

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten