Bestanden comprimeren met gratis compressietools

© PXimport

Bestanden comprimeren met gratis compressietools

Geplaatst: 9 maart 2020 - 14:46

Aangepast: 14 december 2022 - 11:03

Toon van Daele

Of je nou bestanden back-upt, (online) bewaart of als bijlage meestuurt: je houdt die het liefste zo compact mogelijk. Bestanden comprimeren (verkleinen) kan met behulp van compressietools. In dit artikel helpen we je op weg met de beste gratis compressietools en gaan we onder andere dieper in op de werking van de populaire software 7-Zip.

Verder in dit artikel stellen we je een paar degelijke, gratis compressietools voor, maar laten we toch eerst even kijken wat Windows zelf zoal in huis heeft. Indrukwekkend is dat niet, maar wellicht voldoende voor wie sporadisch enkele databestanden comprimeert. Je gaat als volgt aan de slag.

Open de Verkenner, selecteer de gewenste bestanden en/of mappen, rechtsklik op je dataselectie en kies Kopiëren naar, Gecomprimeerde (gezipte) map. Het resultaat is een zip-bestand met de naam van het bestand of de map waarop je had geklikt. Het zip-archief uitpakken is niet moeilijker dan erop te dubbelklikken, bovenaan Uitpakken te selecteren, Alles uitpakken te kiezen en de doelmap aan te geven. Het voordeel van deze aanpak is dat je geen externe tool hoeft op te starten en dat ongeveer iedere ontvanger wel raad weet met zo’n universeel zip-bestand.

Het nadeel is dat je geen verdere opties hebt – wat sommige gebruikers dan ongetwijfeld weer als een gemak zullen beschouwen .

 

© PXimport

Beste compressiesoftware

Je vraagt je nu misschien af welke nuttige opties een compressie- en archiveringstool je dan zoal kan aanbieden. Het kan bijvoorbeeld gaan om het instellen van de optimale compressiegraad, de keuze voor een bepaald compressiealgoritme en bijhorend -formaat, het met een wachtwoord vergrendelen van een archiefbestand, het automatisch uitsplitsen van een archief vanaf een bepaalde maximumgrootte, en de aanmaak van een zelfuitpakkend archief dat de ontvanger zonder decompressietool kan uitpakken. Dergelijke opties zijn best wel zinvol voor wie frequent bestanden wil comprimeren of archiveren.

Lijkt je dat inderdaad iets, dan moet je dus naar alternatieve tools uitkijken. Populaire, degelijke en gratis tools die (ook) binnen Windows werken, zijn onder meer: Bandizip (ook voor MacOS), PeaZip (ook voor Linux) en 7-Zip (ook voor Linux).

Is de snelheid van inpakken van groot belang dan is Bandizip zeker een overweging waard. Gaat het je vooral om de compactheid dan ben je doorgaans goed af met 7-Zip. We bekijken deze laatste tool even van naderbij.

7-Zip downloaden en installeren

Begin met het downloaden van het programma. Afhankelijk van je Windows-versie (check dit eventueel even via Windows-toets+Pause en kijk bij Type systeem) is dat de 32bit-versie (x86-processor) of de 64bit-variant (x64-processor). Met een enkele muisklik staat de tool voor je klaar en vind je 7-Zip File Manager terug in de programmalijst.

Via Tools, Options, Language, Dutch (Nederlands) kun je de interface in het Nederlands weergeven. Het werkt nog makkelijker als je 7-Zip in het contextmenu van de Verkenner laat integreren: dat regel je via Extra, Opties waar je op het tabblad 7-Zip een vinkje plaatst bij 7-Zip in het contextmenu integreren.

 

© PXimport

Neem maar meteen de proef op de som: open de Verkenner, selecteer een of meerdere bestanden en klik met rechts op die selectie. De optie 7-Zip verschijnt met een aantal mogelijke acties, waaronder Toevoegen aan <…>.zip en Toevoegen aan <…>.7z. Hiermee creëer je een gecomprimeerd bestand, respectievelijk in zip- en 7z-formaat. Dit laatste levert doorgaans compactere archieven op, maar het inpakken duurt wat langer en de beoogde ontvanger moet hiermee ook overweg kunnen.

Een archiefbestand uitpakken met 7-Zip is niet moeilijker dan het in de Verkenner te selecteren en in het contextmenu 7-Zip, Uitpakken (hier), of Uitpakken naar te selecteren indien je zelf het bestemmingspad wil ingeven.

Optimalisatie

Kies je Toevoegen aan archief, dan verschijnt een instellingenvenster waarin je zelf allerlei parameters voor de compressie kunt instellen, zoals het Archief formaat (7z, tar, zip, …) en het Compressieniveau (Snelst, Normaal, Ultra, …).

Andere nuttige opties zijn bijvoorbeeld SFX archief maken (alleen beschikbaar als je voor 7z kiest): 7-Zip creëert dan een zelfuitpakkend exe-archiefbestand. Bij zowel 7z als Zip kun je ook een wachtwoord ingeven waarmee je het archiefbestand vergrendelt. Bij alle formaten is tevens de optie Opsplitsen in volumes beschikbaar, waarbij je zelf de maximumgrootte van elk deelbestand specificeert.

Er zijn trouwens nog een aantal andere instellingen, waaronder Compressiemethode en Woordenboekgrootte, maar die zijn al behoorlijk gespecialiseerd en laten we daarom hier verder buiten beschouwing. Het staat je natuurlijk vrij er zelf mee te experimenteren!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten