Een computer met een aanraakscherm is zeker niet nieuw. HP brengt ze als TouchSmart al jaren op de markt, maar Asus heeft met zijn nieuwe ET2300 een 23-inch all-in-one op de markt gebracht die wel heel slim is ontworpen en helemaal geoptimaliseerd is voor Windows 8.

De Asus ET2300 is een all-in-one computer die net even een beetje anders is opgebouwd dan we gewend zijn. De techniek is bij dit model niet achter het scherm geplaatst, maar bevindt zich in de voet. Dat maakt dat deze all-in-one een stuk flexibeler is dan de gemiddelde computer. Vergelijk het maar met een iMac. Die kun je alleen maar een beetje kantelen. Met de ET2300 kun je letterlijk alle kanten op, want met de flexibele standaard is het scherm niet alleen te kantelen, maar ook hoger en lager te zetten. Het is zelfs mogelijk om het scherm volledig plat neer te leggen. Zo wordt het bijna een interactieve salontafel.

Die flexibiliteit komt van pas als de ET2300 wordt gebruikt met Windows 8. Wanneer de vingers het werk moeten doen dan is het prettig als het scherm wat schuiner en lager staat dan wanneer je aan het werk bent met een tekstverwerker of spreadsheet. De mogelijkheid om het scherm helemaal plat neer te leggen is weer een leuke gimmick voor het spelen van een digitaal bordspel of om samen met een aantal anderen naar foto’s te kijken. Dan profiteer je ook van de goede beeldkwaliteit van het 23-inch full hd-scherm. De nauwkeurigheid van het aanraakscherm met tien aanraakpunten is prima. 

Ons testmodel wijkt een beetje af van de modellen die uiteindelijk op de Nederlandse markt verschijnen. Het topmodel is voorzien van een quadcore Intel Core i7 3770-processor, 6 GB geheugen en een Nvidia GeForce GT630M grafische kaart. Die kaart is wat potenter dan de grafische techniek van het goedkopere model, die het moet doen met de ingebakken Intel HD 2500 grafische techniek van een quadcore Intel Core i5 3330-processor. Maar eigenlijk vinden we die Nvidia chip nét een tandje te licht, de toegevoegde waarde is wat ons betreft net te weinig. Beide uitvoeringen hebben een 1TB harde schijf en dvd-brander. Wie niet van plan is te gaan gamen, kan waarschijnlijk ook prima uit de voeten met het model met de Core i5 processor, dat scheelt toch € 200.
De aansluitmogelijkheden van de ET2300 zijn wellicht bijna net zo opmerkelijk als het eenvoudig te bewegen scherm. Hij heeft namelijk naast vier usb3.0-aansluitingen en een gewone usb-aansluiting die gecombineerd is met eSata, ook twee Thunderbolt-aansluitingen. Thunderbolt was tot voor kort exclusief voor Apple-computers, maar maakt nu ook zijn opwachting in pc’s. Via deze aansluiting die pci-Express met DisplayPort-combineert is het mogelijk om een monitor en/of andere apparatuur aan te sluiten, zoals razendsnelle (raid/ssd)-schijven. Nadeel is wel dat producten met Thunderbolt over het algemeen nog peperduur zijn.
Ook heeft de ET2300 naast een hdmi-uitgang om nog een scherm aan te sluiten, een hdmi-ingang. Via deze aansluiting is het scherm te gebruiken als monitor. Handig voor wat extra digitale werkruimte op je laptop, ook zou met een digitale tv-ontvanger op deze manier een stijlvolle televisie gemaakt kunnen worden.

De ET2300 is geen goedkope all-in-one computer, maar het is wel een van de mooiste én leukste modellen die op dit moment voor Windows 8 beschikbaar zijn. De flexibele arm maakt het gebruik in combinatie met de aanraakmogelijkheden van het nieuwe besturingssysteem erg prettig. De specificaties zijn prima, al hadden we in het topmodel liever een rappere grafische kaart gezien.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

scherm in verschillende standen te plaatsen

Thunderbolt-aansluitingen

goed full-hd ips-aanraakscherm

Minpunten

scherm glimt behoorlijk

grafische kracht topmodel valt tegen

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000