Apples nieuwe gezondheidsplatform ResearchKit helpt ziektes op te sporen

Apple komt met een nieuw gezondheidsplatform, genaamd ResearchKit. Dat is een iets ander concept dan HealthKit, en richt zich vooral op wetenschappelijk onderzoek. Via ResearchKit kunnen iPhone-gebruikers hun eigen gezondheid meten - niet alleen qua sport, maar de app kan ook ziektes opsporen.

Apple presenteerde ResearchKit tijdens het Apple-evenement waar naar verwachting ook de Apple Watch wordt gepresenteerd. ResearchKit is een onderzoeksplatform dat werkt als een app. Mensen kunnen er korte 'spelletjes' spelen of acties uitvoeren om zo hun gezondheid te bepalen.

De apps kunnen aan bepaalde factoren aflezen of een gebruiker last van van bepaalde ziektes, zoals Parkinson. Je moet dan een aantal stappen zetten, en je iPhone kan via zijn sensoren 'meten' hoe stabiel je loopt. Zulke signalen kunnen wijzen op een vroege vorm van Parkinson. In een ander voorbeeld kun je blazen in je microfoon, zodat de telefoon kan bepalen hoe je longen het doen. Zo kun je iPhone zien of je mogelijk astma hebt.

Die data kan door onderzoekers in bulk worden verzameld. Die 'big data' kan worden gebruikt om op te sporen welke ziektes bij welke demografische doelgroep voorkomen.

Ontwikkelaars kunnen bovendien hun eigen apps maken binnen het platform, zodat wetenschappers hun eigen onderzoek kunnen uitvoeren.

Dat is natuurlijk ontzettend gevoelige data, en het is maar de vraag hoe Apple die wil gaan beveiligen. Volgens het bedrijf 'is het erg belangrijk die data veilig opgeslagen te houden', maar dat komt wel van het bedrijf waarvan duizenden naaktfoto's uit iCloud werden gelekt. Apple wil verder weinig kwijt over de mate van beveiliging of versleuteling van de gegevens.

Opvallend is dat ResearchKit open source wordt vrijgegeven. Dat betekent dat iedere onderzoeker ermee aan de gang kan. ResearchKit wordt volgende maand uitgebracht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten