Android blijft de markt voor smartphones domineren

© PXimport

Android blijft de markt voor smartphones domineren

Computer accessoires

Geplaatst: 14 augustus 2012 - 13:13

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Joris Peterse

Android heeft in het tweede kwartaal van 2012 een wereldwijd marktaandeel van 64 procent verkregen. Een groei van meer dan twintig procent ten opzichte van vorig jaar. De groei van iOS (iPhone) lijkt echter te stagneren. Dit blijkt uit de laatste cijfers van onderzoeksbureau Gartner.

De enorme groei van het marktaandeel van Android is vooral te wijten aan Samsung. De Zuid-Koreaanse fabrikant verscheepte 45,6 miljoen Android-smartphones uit de Galaxy-lijn. In totaal werden er 99 miljoen Android-smartphones verkocht.

Apple verkocht 29 miljoen iPhones en pakt hiermee een marktaandeel van 18,8 procent op. Een kleine groei ten opzichte van vorig jaar, toen het marktaandeel tot 18,1 procent groeide. Ook telefoons met Samsung's eigen besturingssysteem Bada en Windows Phone lieten een kleine groei zien, maar blijven met 2,7 procent marktaandeel steken in de marge.

De totale telefoonmarkt slonk met 2,3 procent. Volgens Gartner is dit vooral te wijten aan de economische crisis. De hardste klappen vielen bij Nokia en BlackBerrymaker Reasearch In Motion. Het aantal verkochte toestellen met Symbian daalde in een jaar tijd van zo'n 23,9 miljoen naar 9 miljoen. Het geplaagde Research In Motion verkocht 7,9 miljoen BlackBerry's, terwijl er een jaar geleden nog 12,7 miljoen verkocht werden.

iPhone 5

Hoewel de cijfers van Gartner een onstuimige groei laten zien van Android en Samsung zijn er wel een paar factoren die meetellen. Zo introduceerde Samsung in het tweede kwartaal van 2012 zijn nieuwe vlaggenschip Galaxy SIII. Bovendien wachten veel iPhonegebruikers op de komst van de iPhone 5, die in september verwacht wordt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000