nVidia heeft het zwaar. De geïntegreerde oplossingen van AMD en Intel zijn zo goed, dat er nog maar weinig plek is voor nVidia's discrete oplossingen. Tenminste: voor notebooks.

Intel en AMD zijn hard bezig geweest met het fuseren van een gpu en cpu. Het resultaat is een zeer flexibele en krachtige lijn van Sandy Bridge en Llano-oplossingen. Oplossingen waar de gemiddelde consument prima meer kan werken.

Nu Intel en AMD dus met prima geïntegreerde producten op de markt is gekomen, heeft nVidia een probleem: zij hebben geen apu's of cpu's met gpu ingebakken. Vandaar dat ze volgens Forbes voor het eind van het jaar moeten stoppen. In 2009 haalde nVidia nog net geen 900 miljoen omzet. In 2011 was dat al minder dan 400 miljoen. 2012 zou een einde kunnen betekenen. 

Forbes gokt dat de ontwikkelingen op apu-gebied (cpu's met geïntegreerde grafische chip) het einde van de discrete oplossingen kan betekenen. AMD en Intel investeren veel in de apu-ontwikkelingen. Wij hebben ook al erg krachtige oplossingen voorbij zien komen. En dit is pas het begin. En wellicht dus het begin van het einde voor nVidia. 

Om nog wat cijfers te noemen. In 2007 had ongeveer 62 procent van de desktops een discrete grafische kaart. In 2011 is dat gedaald naar 47 procent. Puur vanwege de degelijke geïntegreerde oplossingen. Nu zal dit redelijk stabiel blijven, omdat er altijd behoefte is aan krachtige of high-end oplossingen (denk aan gamers of grafische professionals). Echter: het zou ook kunnen zijn dat de apu zich verder ontwkkeld en een deel van het middensegment wegsnoept. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000