AMD Barcelona in augustus, Phenom vertraagd

AMD heeft bevestigd dat het de quadcore serverprocessor Barcelona in augustus wil introduceren. De kloksnelheid zal aanvankelijk op 2.0 GHz komen te liggen. De chips moeten dan vanaf september daadwerkelijk te koop zijn.Barcelona is de eerste x86-processor waarbijvier onafhankelijke cores in één behuizing geplaatst zijn.

Intel heeft ook quadcoreprocessoren, maar hier gaat het om twee dualcore-chips in één behuizing. De Barcelona moet backwards compatibel zijn met huidige Opteron-systemen. AMD wil na de 2.0 GHz-Barcelona een aantal snellere modellen uitbrengen, bij voorkeur dit jaar nog.

Een gerucht over de AMD Barcelona is dat het langverwachte HyperTransport 3.0 in de chip niet ingeschakeld is. De oorzaak moet bij HP gezocht worden: het bedrijf wil volledige compatibiliteit met hun bestaande serverlijn en deze kan alleen met HyperTransport 1.0 overweg. HyperTransport wordt pas in een nieuwe Barelona-revisie (codenaam Budapest, verwacht Q1 2008) geïntroduceerd.

Phenom, het desktopbroertje van de Barcelona is waarschijnlijk weer vertraagd. AMD zou kijken of Phenom met nieuwere technologie gemaakt kan worden dan nu het geval is om zo beter tegen Intel's Penryn te kunnen concurreren. Dat zou betekenen dat de eerste samples pas in november of december op de markt komen, twee maanden later dan gepland. Phenom zal dan zeker niet voor het eerste kwartaal 2008 in de winkelrekken te vinden zijn.

Fudzilla

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000