Alles over het nieuwe startmenu van Windows 10

Alles over het nieuwe startmenu van Windows 10

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 28 juli 2015 - 17:24

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:09

Eén van de belangrijkste veranderingen aan Windows 10 is dat het startmenu eindelijk terug is. En daar zijn we heel gelukkig mee! Wij doken het menu in om te zien wat er allemaal nieuw is. Dit zijn alle details over het nieuwe startmenu van Windows 10.

 Dit is het startmenu, dat weer gewoon vanuit het vertrouwde Windows-icoontje is op te roepen. Je kunt dat ook doen door op de Windows-knop op je toetsenbord te drukken.

Zoals je ziet heb je aan de linkerkant een lijstje met apps die je vaak gebruikt, en zie je rechts de widget-tegels staan.De widgets zijn in te delen in secties, zoals je hieroner ziet. Die hebben standaard een paar Engelse namen (ook als je de Nederlandse Windows downloadt), maar je kunt de namen aanpassen naar wat je zelf wilt.Door aan de zij- of bovenkant te 'trekken', kun je het startmenu hoger of breder maken - of allebei, als je veel widgets gaat gebruiken.Linksbovenin zie je met welke account je bent ingelogd. Als je op je naam klikt, of op het icoontje met je avatar, dan krijg je een paar account-opties te zien. Zo kon je je instellingen wijzigen, of je kunt een andere gebruiker op de computer aanmelden. Ook kun je hier de computer vergrendelen, wat ook kan met Windows + L.Onderaan de lijst heb je een knop met Aan/uit, die wel voor zich spreekt. Je kunt er de computer mee afsluiten of opnieuw opstarten, of in slaapstand zetten.Je ziet in het menu ook een knop staan met 'Instellingen'. Die brengt je naar je persoonlijke instellingen waarmee je bepaalde dingen kunt personaliseren - waaronder het startmenu. Klik daarvoor in het 'Instellingen'-menu op 'Start', in de linkerbalk.

Je ziet daar een paar opties staan die wel voor zich spreken. Hier kun je ook naar de optie om te kiezen welke mappen je in het startmenu ziet.

Als je linksonder in het startmenu klikt op 'Alle apps', krijg je een lijst te zien waarin al je programma's in alfabetische volgorde staan.

Dat werkt niet helemaal feilloos, want sommige programma's vind je hier om onduidelijke redenen niet in terug. Zo konden we Paint niet zomaar vinden bij de P...De lijst met je meest gebruikte apps kun je aanpassen. Als je met rechtermuisknop klikt krijg je een paar opties te zien die redelijk voor zich spreken.Je hebt naast de naam van de meest gebruikte programma's nog een extra pijltje staan. Die geven je een paar snel-koppelingen die specifiek voor de app geschikt zijn. Zo zie je bij Firefox een paar veelbezochte websites staan, en kun je bij Evernote meteen een notitie maken.
 


Je ziet overigens ook dat de kleur van het startmenu zich automatisch aanpast aan je achtergrond. Als je een eigen bureaubladachtergrond neemt, krijgt het startmenu die kleur ook.Je kunt die kleuren ook nog veranderen. Dat doe je door wederom linksonder naar 'Instellingen' te gaan, en in dat menu te kiezen voor 'Kleuren'.

Met 'Automatisch een accentkleur uit mijn achtergrond selecteren' neemt het startmenu zelf een kleur aan. Als je het schuifje uit zet, krijg je de keuze om zelf een kleur te selecteren.

Als je 'Kleur op de taakbalk (...) weergeven' uit zet, wordt het startmenu (en de rest van de menu's) standaard zwart. De tegels en opties in het startmenu blijven dan echter de kleur van de achtergrond, of de kleur die je eerder zelf selecteerde.

Tot slot kun je hier nog kiezen het startmenu transparant te maken of juist één kleur.

 


 

 

De widgets

De grote widget-blokken rechts zijn makkelijk van plaats te verslepen. Je kunt ze gewoon oppakken en ergens ander naartoe brengen - de rest van de blokken verschuift dan automatisch.

 


Als je met je rechtermuisknop op een tegel klikt krijg je een paar opties te zien. Zo kun je een tegel verwijderen van start of vastzetten aan de taakbalk beneden.Je kunt tegels ook groter of kleiner maken. Dat doe je ook via de rechtermuisknop, waar je kunt klikken op 'Formaat wijzigen'. Je ziet dan dat een tegel veel groter (of juist kleiner of alleen breder) wordt.
 


Sommige widgets zijn interactief. Dat betekent dat ze uit zichzelf informatie weergeven. Bij de 'Foto's'-widget zie je bijvoorbeeld een diashow van je meest recente afbeeldingen. Handiger is de Mail-widget, waar je kunt zien hoeveel ongelezen berichten je nog hebt, of de Agenda-widget waarin je je eerstvolgende afspraak kunt zien.

 

 

 


 

 

Tablet-modus

Windows 10 wordt ook geschikt voor tablets - lees daarvoor ook ons artikel over hoe Windows 10 ook voor mobiele apparaten geschikt is. We laten je hier zien hoe de tablet-modus eruit komt te zien en wat het verschil is.

Let op: Je kunt de tablet-modus ook inschakelen op de desktop, wat betekent dat je het startmenu in fullscreen te zien krijgt. Dat werkt verder precies hetzelfde als de desktop-versie, en misschien vind je het zelfs mooier. Je selecteert de modus door rechtsonder het notificatiescherm te openen en daar 'Tabletmodus' te selecteren.Je ziet in tablet-modus dat het startmenu over het hele scherm staat. Je ziet er je live-tegels staan, maar door linksonder op het menu te drukken krijg je een lijst met al je apps. Bovendien kun je zoeken met het vergrootglas.

 

 


Met de 'Taakweergave'-knop onderin kun je wisselen tussen je openstaande apps. Dat kan ook met je Windows-toets of met Alt + Tab.Dat is het startmenu van Windows. We zijn benieuwd wat je er van vindt en of je bepaalde functies nog mist. Laat het ons weten in de reacties!

 

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000