Acer ChromeBook 314 LTE (933) - Valt vooral op door LTE

© PXimport

Acer ChromeBook 314 LTE (933) - Valt vooral op door LTE

Computer accessoires

Geplaatst: 12 juli 2020 - 05:24

Aangepast: 14 december 2022 - 13:10

Jeroen Boer

Chromebooks zijn het imago van spotgoedkope laptops waar je weinig op kunt voorbij en er zijn steeds meer serieuze Chromebooks te koop. Acers Chromebook 314 LTE is gericht op de zakelijke markt en is voorzien van een LTE-modem.

Voor deze Acer Chromebook 314 LTE betaal je in de geteste uitvoering zo’n 649 euro. Voor een Chomebook is dat best aan de prijs. In tegenstelling tot sommige andere laptops in deze prijsklasse krijg je geen lichtmetalen behuizing. De Chromebook 314 LTE is gemaakt van prettig aanvoelend kunststof in een donkergrijze kleur. De stevigheid is in orde, al kraakt de laptop wel wat als je hem opent. Ook kun je hem licht torderen en indrukken als je wat kracht zet. De laptop weegt 1,7 kilogram, tegenwoordig aan de zware kant voor een 14inch-laptop.

Met een usb-poort en twee usb-c-poorten is dit qua aansluitingen een modern apparaat. Alle usb-poorten werken op de usb 3.1Gen1-snelheid (usb 3.0). Prettig is dat beide usb-c-poorten zowel laden als video-uitvoer ondersteunen, zeker omdat beide kanten van de laptop voorzien zijn van een usb-c-poort.

© PXimport

Hardware

Acer heeft de Chromebook in de geteste uitvoering (C933lt-p3g5) voorzien van een Intel Pentium Silver N5030, een energiezuinige quadcoreprocessor. Qua prestaties is deze chip net wat langzamer dan bijvoorbeeld Core m3-8100Y. De processor wordt gecombineerd met 8 GB ram en 64 GB opslag. Er is ook een uitvoering met een tragere processor en 4 GB ram (C933lt-c6l7) en een uitvoering met een tragere processor, 4 GB ram en 32 GB opslag (C933l-c5xn). De uitvoering met 32 GB opslag raden we echt af. Hoewel een Chromebook is ontworpen voor gebruik in combinatie met de cloud, wordt de lokale opslagcapaciteit steeds belangrijk. Niet alleen voor het cachen van je bestanden, maar ook voor het installeren van bijvoorbeeld Android-apps en Linux-programma’s. De uitvoering die 64 GB opslag combineert met 4 GB ram heeft een wat tragere processor, maar zou je eventueel nog kunnen overwegen. Al helpt 8 GB ram ook onder het relatief lichte Chrome OS het apparaat soepel te houden als je meerdere tabbladen tegelijkertijd gebruikt. Wij hadden in dit topmodel graag meer opslagcapaciteit gezien.

© PXimport

Ingebouwd LTE-modem

De reden dat deze Chromebook die zich vooral laat beschrijven als degelijk 649 euro kost, is dat er een LTE-modem is ingebouwd. Je stopt een nano-simkaart in de sim-tray, voert de pincode in en je bent online. LTE werkt in de praktijk prima. De snelheid hangt natuurlijk van het mobiele netwerk af, maar in ons huis haalden we maximaal downloadsnelheid van 275 en een upload van 37 Mbit/s via het Vodafone-netwerk. Overigens hing dat wel van de plek in huis af, maar op een minder optimale locatie was de downloadsnelheid nog altijd 180 Mbit/s. Je hebt met deze Chromebook dus altijd de beschikking over een snelle dataverbinding zonder dat je hoeft te tetheren met een mobiele telefoon. Dat gemak is vermoedelijk vooral voor zakelijke gebruikers van belang, zeker omdat de relatief hoge prijs vooral door de LTE-functionaliteit verklaard wordt. Deze Chromebook valt dan ook onder Acers zakelijke aanbod, maar is ook voor consumenten eenvoudig te kopen.

Comfort

Het 14inch-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Het ips-paneel heeft goede inkijkhoeken en een hoge helderheid. Bijzonder is dat het scherm ondanks de ontspiegelende afwerking toch een aanraakscherm is. Aanraken werkt uitstekend en de ontspiegeling voelt toch soepel aan als je er met je vinger overheen gaat. Zeker als je Android-apps wilt gebruiken komt een aanraakscherm van pas.

Het toetsenbord heeft een opvallend fijne aanslag. Helaas blijkt de laptop niet te zijn voorzien van toetsverlichting, iets dat we gezien de zakelijke insteek eigenlijk wel verwacht hadden. De touchpad is lekker ruim, maar voelt wel wat stroef aan. Af en toe lijkt de cursor ook wat door te schieten. Het voldoet, maar ik heb ook op Chromebooks wel betere touchpads gezien. Wat ook jammer is gezien de zakelijke insteek is het ontbreken van een vingerafdrukscanner. Heb je een Android-smartphone, dan kun je die wel instellen als ‘sleutel’ en de vingerafdrukscanner van je smartphone gebruiken om snel e ontgrendelen.

Prestaties

De snelheid van een Chromebook laat zich lastig meten, maar kan wel met bijvoorbeeld de benchmark CRXPRT. In deze benchmark scoort de laptop 162 punten scoort. Ter vergelijking: in dezelfde benchmark scoort ASUS’ recente Chromebook Flip C436 die is voorzien van een Core i5-processor 244 punten. Deze Chromebook 314 LTE is dus geen krachtpatser, maar daar staat tegenover dat Chrome OS een licht besturingssysteem is. In de praktijk voldoet de processor in combinatie met 8 GB ram prima. Je kunt meerdere tabbladen tegelijkertijd gebruiken zonder dat je last hebt van vertragingen.

Acer heeft de Chromebook voorzien van een 48 Wh-accu. Die staat volgens Acer garant voor een indrukwekkende batterijduur en dat blijkt te kloppen: je kunt via wifi bijna 13 uur werken. Gebruik je vooral LTE, dan daalt die indrukwekkende accuduur wel tot zo’n 8 uur, iets dat natuurlijk alsnog netjes is.

Conclusie

Zowel uiterlijk en innerlijk is de ChromeBook 314 LTE niet heel opvallend. De behuizing is van degelijk kunststof en de processor voldoet voor Chrome OS. Ook het scherm en toetsenbord voldoen prima om op te werken. Het is allemaal gewoon degelijk, maar spectaculair is het niet. De meerwaarde van deze Chromebook 314 LTE en verklaring voor de relatief hoge prijs zit dan ook echt in de ingebouwde LTE-modem. Hierdoor is de Chromebook zonder hem te tetheren met een smartphone altijd online en dat kan voor allerlei toepassingen handig zijn.

7,0

ONS OORDEEL

Acer Chromebook LTE

Pluspunten

Ingebouwd LTE-modem

8 GB ram

Accuduur

Minpunten

Geen toetsverlichting

Geen vingerafdrukscanner

Conclusie

**Prijs** € 649,- **Processor** Intel Pentium Silver N5030 **Geheugen** 8 GB (DDR 3) **Scherm** 14 inch IPS-aanraakscherm (1920x1080p) **Opslag** 64 GB eMMC **Afmetingen** 32,5 x 23,2 x 1,9 cm **Gewicht** 1,7 kilo **Accu** 48 Wh **Aansluitingen** 2x usb-c, usb, 3,5mm jack, kaartlezer **Draadloos** Wifi 5, LTE **Website** [www.acer.nl]( https://www.acer.com/ac/nl/NL/content/series/acerchromebook314lte )...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000