ADV: 5 tips voor het kiezen van een NAS op maat

Met de nieuwste NAS-apparaten kun je inmiddels zo veel meer dan alleen een privécloud inrichten of bestanden delen. Met onze 5 tips kom je uit bij een NAS die precies bij je past én die toekomstbestendig is.

Dit stuk is tot stand gekomen in samenwerking met QNAP

1. Bepaal het aantal 'bays'

NAS aanschaffen? Ga voor een exemplaar met ruimte voor minimaal 2, maar liever 4 harde schijven. Je hoeft – zeker in het begin – echt niet meteen alle 'bays' te vullen. Echter, een model met 4 bays biedt meer veiligheid, staat meer verschillende RAID-configuraties toe en maakt het veel eenvoudiger om in de toekomst bijvoorbeeld te kleine of eventueel beschadigde harde schijven te vervangen zonder dat je eerst met al je bestanden hoeft te schuiven. Kortom: houd wat betreft opslagmogelijkheden goed rekening met de toekomst.

© PXimport

2. Kijk naar het aantal pk's

Instap NAS-apparaten moeten het doen met eenvoudige processoren, duurdere modellen hebben een dual- of zelfs quad-core processor. De verschillen merk je vooral wanneer meerdere gebruikers/apparaten gebruik gaan maken van je NAS. En het wordt ook duidelijk wanneer je je NAS wilt inzetten voor het maken van (versleutelde) back-ups, tegelijkertijd bestanden wilt downloaden, videobewaking wilt inschakelen of – en dat is een nieuwe weg die NAS-apparaten inslaan – virtuele machines wilt draaien. Wil je Windows of Linux draaien op je NAS, dan is voldoende geheugen erg belangrijk. Neem een NAS met ten minste 2 GB geheugen en controleer of dit eventueel in de toekomst kan worden uitgebreid.

© PXimport

3. Check de multimediamogelijkheden

Een NAS is inmiddels veel meer dan een opslagapparaat. Muziek en films wil je vroeg of laat kunnen streamen naar bijvoorbeeld mobiele apparaten. Een NAS die hardwarematig video kan transcoderen is dan een 'must'. Nog handiger is een NAS die over HDMI beschikt en direct kan worden ingeprikt op een tv of beeldscherm, waardoor deze ook als geavanceerde mediaspeler is te gebruiken. Klinkt interessant? Check in dit laatste geval dan ook even of je je NAS met een afstandsbediening kunt aansturen.

© PXimport

4. Test de software

Ben je nog niet echt thuis in hoe een NAS werkt en hoe je deze inricht, neem dan eens een kijkje op http://qnapdemo.myqnapcloud.com:8080 en log in met qnap / qnap. Je kunt hier goed ontdekken hoe één van de bekendste NAS-besturingssystemen – QTS – in de praktijk functioneert. Aangezien je in de praktijk de mogelijkheden van je NAS voor een groot deel met behulp van mobiele apps zult benutten, is het ook erg goed om deze van te voren te bekijken én uit te proberen.

© PXimport

5. Controleer je thuisnetwerk

Een beetje NAS beschikt over één of twee gigabit netwerkpoorten en is in staat om razendsnel bestanden over het (thuis)netwerk te sturen. Dat wil zeggen: mits je een fatsoenlijke router en bekabeld netwerk hebt en over vlot wifi beschikt. Zeker als je wilt gaan streamen naar mobiele apparaten is dit laatste belangrijk.

NAS en virtualisatie

De nieuwste NAS-apparaten, zoals de QNAP TS-453mini, zijn zeer geschikt voor de opslag van virtuele machines en applicaties die bijvoorbeeld gebruikt worden door externe VMware, Citrix en Microrosoft HyperV-servers. Maar daarnaast beschikt deze NAS zelf ook over het onderdeel Virtualization Station. Hiermee kun je via een handige webinterface heel eenvoudig een Ubuntu-server of Windows-machine in een afgeschermde omgeving draaien of één van de vele andere cloudservers en -applicaties die onder meer te vinden zijn bij Bitnami. Het feit dat deze NAS tot wel 8 GB RAM kan bevatten, komt in dit soort gevallen goed van pas.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten