5 tips tegen ... Computerogen

Computer accessoires

Geplaatst: 20 december 2022 - 09:01

Aangepast: 23 december 2022 - 22:07

Toon van Daele

Bijna de helft van de kantoorwerkers ondervindt geregeld last van CVS (Computer Vision Syndrome) oftewel computerogen. Je ogen zijn droog of branderig, je hebt af en toe last van oogontstekingen of je zicht is soms wazig. Bovendien vergroot het de kans op zichtafwijkingen, zoals bijziendheid. Hoe kun je dit vermijden?

TIP 1: Afstand

Idealiter bevindt je beeldscherm zich ongeveer op een armlengte van je lichaam, met de bovenrand van het scherm op ooghoogte, of zo’n 10 cm hoger indien je niet blind kunt typen. Voorkom storende lichtreflectie op het schermbeeld.

TIP 2: 20-20-20-regel

Houd je zoveel mogelijk aan de 20-20-20-regel: zorg ervoor dat je ongeveer om de 20 minuten gedurende minstens 20 seconden naar een object kijkt dat zich op minimaal 20 voet (zo’n 6 meter) van je vandaan bevindt. Knipper ook regelmatig met je ogen.

TIP 3: Luchtvochtigheid

Droge ogen kun je vermijden door je werkomgeving te bevochtigen. Daar kun je een luchtvochtigheidsmeter en een luchtbevochtiger voor gebruiken, maar het kan ook makkelijker en goedkoper. Plaats bijvoorbeeld een schaal met water op de radiator en zet enkele planten in je werkruimte neer (zoals Sansevieria, Areca palm of Gerbera).

TIP 4: Kleurtemperatuur

Het (blauwe) lichtschijnsel van je scherm kan tevens een goede nachtrust belemmeren. Via het osd-menu (on-screen display) kun je de kleurtemperatuur instellen, bij voorkeur op zo’n 65.000 K (Kelvin) overdag en circa 3400K ‘s avonds. Windows bevat hiervoor ook de ingebouwde functie Nachtlamp (via Instellingen / Systeem / Beelscherm / Nachtlamp), maar nog meer configuratie-opties krijg je bij het gratis f.lux (www.justgetflux.com).

TIP 5: Pauzes

Om jezelf te verplichten de nodige (kijk)pauzes in te lassen, kun je ook een tool als EyeLeo inzetten. De link kan een waarschuwing tonen: geen zorgen, de site is veilig. Je configureert deze app vanuit het Windows-systeemvak, via EyeLeo Settings. Je geeft hier aan hoe frequent en hoelang je pauzes wilt en via Enable Strict mode zorg je ervoor dat je deze niet (zomaar) kunt uitstellen. Je krijgt tijdens deze pauzes bovendien geanimeerde (oog)oefeningen.

Met een speciale tool las je pauzes in om je ogen te beschermen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000