© PXimport

5 opvolgers voor Steve Ballmer

Geplaatst: 26 augustus 2013 - 03:43

Aangepast: 14 december 2022 - 15:52

Jasper Bakker

Steve Ballmer stapt op. Microsoft raakt de komende 12 maanden een CEO kwijt, en er moet dus een nieuwe m/v aan de top komen. Ballmer gaat met pensioen, lang leve ... wie?

Verloren Windows-zoon

De voormalige Windows-opperbaas Steve Sinofsky werd gezien als de kroonprins van Microsoft. Hij is abrupt vertrokken bij het bedrijf van Steve Ballmer. Niet zo abrupt als Ballmer zelf nu vertrekt, hoewel de periode van twaalf maanden en de formulering "binnen twaalf maanden" wat onrust kan zaaien.

Wellicht dat de uit dienst getreden Sinofsky wordt benaderd om voor heel Microsoft te doen wat hij eerder voor melkkoeien Office en Windows heeft gedaan. De veteraan die 23 jaar in dienst is geweest bij Microsoft heeft eerst applicatiepakket Office overzien en daar een regelmatig bijgewerkte versie van afgeleverd. Vervolgens heeft hij het door Vista besmeurde Windows opgepoetst door strak op tijd versie 7 op te leveren en daarna in snel tempo versie 8.

Daarbij heeft Sinofsky zich bewezen als meer dan slechts een (top)productmanager. Kortom, een oudgediende die het klappen van de zweep, die innovatie en disruption best doorgrondt én die Microsoft al intiem kent. Bovendien, zo iemand laat je toch niet naar een concurrent gaan?

Vrouw aan de macht

IBM, HP, Yahoo!, Facebook en andere techbedrijven zijn Microsoft al voorgegaan: met vrouwen aan de macht. Niet alleen hoog in de boom, maar in veel gevallen ook als hoogste baas (bazin). Dus waarom niet een vrouwelijke CEO voor Microsoft? Sterker nog, de laatste tijd zijn er enkele topvrouwen binnen het bedrijf van Steve Ballmer steeds verder opgeklommen.

Toen Windows-baas Sinofsky plots wegging, is hij vervangen door niet één maar twee vrouwen. Wat feministisch gezien een verkeerd signaal kan geven, maar dat terzijde. Tami Reller en Julie Larson-Green zijn de twee Windows-toppers.

Eerstgenoemde is in de recente grote reorganisatie van Steve Ballmer gepromoveerd tot executive vice-president. Maar dan wel voor marketing, terwijl zij voorheen ging over de marketing- én businessstrategie van Microsofts melkkoe Windows naast het financiële reilen en zeilen van dat kernproduct. Reller was volgens persbureau Bloomberg in de race voor de post van algemeen CFO, maar is dat dus niet geworden.

De tweede Windows-topvrouw, Julie Larson-Green, kreeg bij Sinofsky's vertrek de verantwoordelijkheid over de technische kant van Windows. Zij is bij Ballmers reorganisatie van vorige maand ook opgeschoven tot executive vice-president, maar is dat voor de nieuwe divisie die apparaten omvat. Naast ook gamestudio's, games, andere entertainment en premium content. Een gebied waar een deel van Microsofts toekomst ligt: devices en online-services.

On-demand contentkoning

Over content gesproken: wat heeft streamingsite Netflix te maken met Microsoft? Afgezien dan van de keuze ooit voor Microsofts Adobe Flash-tegenhanger Silverlight. Een keuze waar het bedrijf nu weer van afstapt. Het is niet zo algemeen bekend, maar de CEO en oprichter van Netflix zat in de bestuursraad van Microsoft.

Ja, zat, als in: verleden tijd. Begin oktober heeft het concern naar buiten gebracht dat Reed Hastings niet aan wil blijven bij het bestuur. Waar hij al sinds maart 2007 zitting in had. Met ingang van november 2012 heeft hij de hogere regionen van Microsoft verlaten. Zo rond de tijd dus dat Windows-baas Sinofsky het Windows-bedrijf heeft verlaten. Toeval? Of een verschil van inzicht met CEO Ballmer?

Er klinken al geluiden op dat de nieuwe CEO van enterprise-hofleverancier Microsoft juist geen enterprise-kerel moet zijn. Vanwege consumerization, wat al begonnen is met BYOD waardoor consumentenbedrijf Apple flink voet aan de grond heeft gekregen in de bedrijfswereld. Een topmanager met gevoel voor wat consumenten willen, zou wel eens een goede stimulans voor Microsoft kunnen zijn.

'Trojaans' paard bij Nokia

Misschien heeft Microsoft toch niet zo'n behoefte aan een complete buitenstaander, zoals een contentkoning van Netflix. Misschien wel iemand met een blik van buiten, maar met wortels terug naar binnen. Iemand met bewezen staat van dienst, intern én extern. Een topmanager die goede beslissingen in de ogen van Microsoft weet te nemen.

Bijvoorbeeld de huidige CEO van Nokia: Stephen Elop. Hij is van Microsoft overgestapt naar die Finse telefoonfabrikant. En heeft daar vervolgens schoon schip gemaakt. Nokia is nu met hart en ziel verbonden aan Windows Phone. Niet alleen is smartphone-Windows belangrijk voor de toestelmaker, ook andersom is er sprake van afhankelijkheid. Afgelopen kwartaal was namelijk 81,6 procent van alle Windows Phone-phones een Lumia van Nokia, meet onderzoeksbureau IDC.

Elop heeft altijd ontkend een Trojaans paard van Microsoft te zijn dat sluw naar binnen is gebracht bij Nokia. Maar mogelijk is hij wel een volbloed Arabier die even in andere weides ging grazen om straks weer op de eigen baan topprestaties neer te zetten?

De X-factor

Volgens nu-nog CEO Steve Ballmer is Microsoft niet langer (puur en alleen) een softwarebedrijf. Het is (ook) een apparaten- en dienstenbedrijf; met eigen Surface-tablets en gameconsole Xbox en met eigen clouds. Maar Microsoft is ook nog een ander soort bedrijf: een verzamelaar en verzilveraar van patenten.

Misschien is dát wel de weg voorwaarts voor de reus in bedrijfssoftware die achterligt op mobiel gebied en kampt met afkalving van het aloude pc-fort. Wie beter dan als CEO dan iemand die lang, heel lang geleden al de potentie van patenten en patentroyalties inzag? Microsofts vroegere CTO Nathan Myhrvold die sinds 1986 bij het bedrijf werkte en die in 1991 de researchafdeling heeft opgezet.

Hij is in 1999 opgestapt en heeft toen denktank en patentcollector Intellectual Ventures opgericht. Ja, de beruchte grootgrossierder in patenten die ze zelf verkrijgt, aankoopt, er rechtszaken over aanspant, en er lucratieve deals over sluit. Contact en samenwerking met Microsoft is er al. Oh, en Myhrvold heeft nog altijd een vooruitziende blik.

Bron: WebWereld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten