4G versus 4G+: de verschillen en overeenkomsten

4G versus 4G+: de verschillen en overeenkomsten

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 14 december 2017 - 13:59

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:27

Wil je optimaal profiteren van 4G? Zorg er dan voor dat je smartphone 4G+ ondersteunt. Dit is wat je moet weten over deze turboversie van 4G.

Inmiddels wordt de mobiele datastandaard 4G door praktisch alle nieuwe toestellen ondersteund. Met de opvolger van deze standaard – 5G – wordt inmiddels flink geëxperimenteerd, al zal het nog wel een paar jaar duren voordat we deze op grote schaal kunnen gebruiken.

Overweeg je een nieuwe smartphone, check dan of deze overweg kan met 4G+. Met deze speciale standaard haal je nu al het maximale uit het 4G-netwerk. Maar wat is nou precies 4G+?

Hoe werkt 4G+?

4G+ of 4Gplus is een uitbreiding op het bestaande 4G-netwerk. Waar 4G de 800 en 1800 Mhz frequenties gebruikt, combineert 4G+ deze met de 10 Mhz van de 800 Mhz frequentie met 20 Mhz van de 1800 Mhz frequentie. Deze gecombineerde 30 Mhz bevat 6 blokken van 5 Mhz terwijl gewoon 4G maar 4 blokken heeft.

Hoeveel sneller is 4G+?

4G+ is een stuk sneller dan normaal 4G. Bij 4G ligt de maximale snelheid op zo’n 150 Mbit, oftewel een kleine 19 MB per seconde. Bij 4G+ is de maximale snelheid 225 Mbit, hetgeen neerkomt op iets meer dan 28 MB per seconde. 4G+ is dus meer dan 45% sneller dan gewoon 4G. En omdat 4G+ ook een stuk stabieler is, is het minder gevoelig voor piekmomenten dan 4G.

Waar kan ik momenteel 4G+ gebruiken?

4G+ was aanvankelijk alleen beschikbaar in de grote steden maar inmiddels is ook uitgerold naar de buitengebieden. Hierdoor kun je er inmiddels in het grootste deel van Nederland gebruik van maken. Op deze handige dekkingskaart kun je precies zien waar je wel of niet gebruik kunt maken van 4G+.

Welke toestellen ondersteunen 4G+?

De betere toestellen zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy 8+ bieden al direct ondersteunen voor 4G+. Bij andere smartphones wordt dit aangeduid met LTE-Advanced (afgekort naar LTE-A). Heb je een toestel dat 4G+ ondersteunt en een mobiel abonnement van bijvoorbeeld KPN met 4G, dan hoef je niets te doen om gebruik te kunnen maken van 4G+. Wanneer deze snelle variant van 4G beschikbaar is, zal je toestel hier automatisch gebruik van maken.

Moet ik extra betalen voor 4G+?

Nee, het gebruik van 4G+ kost – mits je al een 4G-abonement hebt - niks extra’s. Wel kan het zijn dat je door de hogere download- en uploadsnelheden sneller door je databundel heen bent. Dat is dus iets om wel rekening mee te houden.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000