3 Dingen die we weten over de Apple A11 SoC voor de iPhone X

De nieuwe en revolutionaire Apple A11 cpu die terug is te vinden in href="https://www.kpn.com/mobiel/apple/iphone-x">iPhone X</a> rekent genadeloos af met alle andere mobiele processoren. PCM deed onderzoek en heeft een overzicht gemaakt van wat je van deze SoC kunt verwachten.

Traditiegetrouw is september de maand waarin Apple nieuwe modellen van de iPhone introduceert. Naast de iPhone 7s en iPhone 7s Plus wordt verwacht dat het bedrijf ook de iPhone X gaat tonen. En met name in deze laatste smartphone zullen veel nieuwigheden zijn terug te vinden, waaronder een geheel nieuwe processor - de Apple A11 – die niet alleen een stuk rapper zou zijn dan de bestaande A11 maar ook genadeloos afrekent met de topmodellen van Qualcomm en Samsung.

De A11 wordt gemaakt door TSMC

Afgelopen februari werd bekend dat Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) een overeenkomst had gesloten met Apple voor de exclusieve productie van de nieuwe A11. Bij eerdere modellen bracht Apple de productie van cpu’s van iPhones en iPads onder bij meerdere leveranciers. Volgens insiders zou TSMC de order hebben weten binnen te halen omdat TSMC’s zogeheten integrated fan-out wafer-level packaging (InFO WLP) technologie zeer geavanceerd is. Hierdoor is het bedrijf beter in staat om chips te produceren die verhoudingsgewijs beter presteren en minder energie verbruiken.

De A11 wordt geproduceerd op 10nm

Inmiddels weten we dat de A11 op 10nm zal worden geproduceerd. Het beschikt over een quadcore cpu met een kloksnelheid van 2,74 Ghz en 128 KB level 1 cache. Sommige bronnen spreken zelfs over 3 Ghz. Ter vergelijk: de A10 komt niet verder dan 2,34 Ghz en wordt middels het 16nm FinFET procedé gefabriceerd. De A11 zou daarnaast over HMP (Heterogeneous Multi-Processing) beschikken waardoor alle fysieke cores ook daadwerkelijk tegelijkertijd kunnen worden ingezet. De productie van de A11 zou in april zijn gestart. Volgens diverse bronnen zouden er inmiddels al zo’n 50 miljoen exemplaren van de A11 zijn gemaakt zodat voldoende nieuwe iPhone na de lancering kunnen worden aangeboden.

De A11 rekent af met alle andere SoC’s

In april lekte er een screenshot waarop de prestaties van de A11 in testmodel van de nieuwe iPhone middels Geekbench 4.0 zouden zijn te zien. Met een Single-Core Score van 4537 en een Multi-Core Score van 8975 zou de A11 respectievelijk 30 en 60 procent beter scoren dan de A10 en zelfs en stuk beter dan de A10X die in de iPad Pro is te vinden. Ter vergelijk, de Samsung S8+ scoort in deze laatste benchmark ‘slechts’ 6300. Dat zou betekenen dat de A11 in de nieuwe iPhone X zo’n 40% rapper dan is de snelste Android-concurrent. Helaas zijn er geen andere bronnen die de score uit deze benchmark kunnen bevestigen of ontkrachten.

© CIDimport

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000