13 draagbare gadgets - Van slimme brillen tot slimme sokken

© PXimport

13 draagbare gadgets - Van slimme brillen tot slimme sokken

Geplaatst: 14 januari 2014 - 09:21

Aangepast: 16 november 2022 - 09:58

Redactie ID.nl

In de zeer nabije toekomst sjouwen we gadgets niet meer mee, maar dragen ze gewoon. Hier zijn dertien van die wearables die begin deze maand op CES-beurs in Las Vegas zijn gepresenteerd.

Elektronicabeurs CES had dit jaar allerlei groot nieuws op het gebied van kleine gadgets: apparaten die je draagt, de zogenoemde wearables. Dit omvat apparaten als cyberbrillen, digisokken en mini-moederborden ter grootte van een SD-kaartje. We kijken naar 13 interessante wearables die op CES werden gepresenteerd. (Er zit er geen één van Google, Apple of Samsung bij.)

1. Slimme bril M100 van Vuzix

Wil je zo'n slimme bril maar ben je niet cool genoeg om een uitnodiging van Google te ontvangen om Glass te proberen? Vuzix claimt de eerste te zijn met cyberbrillen die daadwerkelijk in de winkel liggen. Maar in tegenstelling tot Glass, is deze bril op bedrijfstoepassingen gericht, zoals voorraadbeheer.

De bril werkt op een processor van Texas Instruments en draait Android. De M100 is een opzetstuk voor bijvoorbeeld een veiligheidsbril of een hoofdband. De camera die erop zit kan foto's maken van 5 megapixel of 1080i-video's. Het scherm van 240 bij 400 pixels is vanaf zo'n dertig centimeter goed te lezen.

 

© PXimport

2. Slimme polsband Lifeband Touch van LG

LG kennen we van gigantische gebogen TV's. En vaatwassers. En telefoons. Van alles eigenlijk. En nu maakt het bedrijf fitnessapparaatjes als de Lifeband Touch. Het apparaat bewandelt oude paden - afstand, snelheid, kilocalorieën - maar heeft ook een paar interessante vernieuwingen.

Zo is er geen gesp: de polsband glijdt om je pols als een armband. Het scherm is OLED en kan je op de hoogte stellen van binnenkomende telefoongesprekken. Samen met LG's Earphone Heart Rate Monitor houdt de Lifeband je hartslag bij terwijl je naar muziek luistert. Hij synchroniseert met fitness-apps als Polar, RunKeeper, Wahoo Fitness en MyFitnessPal.

3. Slimme bril Glyph van Avegant

Deze bril gebruikt Virtual Retinal Display (VRD) om beelden rechtstreeks op je netvlies te projecteren. Volgens de leverancier zorgt deze manier van beeldverwerking voor een rustiger beeld en minder druk op de ogen. Het eerste VRD-apparaat ziet eruit alsof het in een laboratorium thuishoort, wat past bij de reputatie van het bedrijf om snel prototypes te ontwikkelen.

Het nieuwe apparaat, de Glyph, werkt met HDMI-input en is een afgewerkt model. Het ziet eruit als een grote koptelefoon, waarvan de hoofdband naar beneden kan worden geschoven. Met dat deel krijg je vervolgens indrukwekkend beeld op je ogen geprojecteerd.

4. Ontwikkelaarsbordje Edison van Intel

Intel maakte een van de opvallendste aankondigingen op het terrein van de wearables met ontwikkelaars-pc'tje Edison. Hij heeft een 400 MHz Quark-processor die Linux draait. (CEO Brian Krzanich noemde de processor 'Pentium-class', wat vooral de oudgedienden een warm gevoel geeft.) De geheugenruimte is niet gespecificeerd en het met WiFi en Bluetooth uitgeruste apparaat past op een SD-kaart.

Het bedrijf steekt ook bijna één miljoen euro in marketingcampagne "make it wearable" waarbij projecten die met Edison werken worden gefinancierd Ter illustratie liet Krzanich een hansopje zien die gegevens als temperatuur, ademhaling en het o zo belangrijke 'vochtigheidsniveau' doorstuurt naar... Een koffiekopje.

5. Slimme polsband V800 van Polar

Atleten kennen de hartslagmonitoren van Polar goed. De polsbanden zijn - als behoorlijke high-end tools - minder bekend. Op CES onthulde het bedrijf de Polar V800, die wordt gebracht als een 'geavanceerde multisport-trainingscomputer'.

De V800 is uitgerust om de klok rond activiteiten te monitoren, inclusief hartslag en GPS-monitoring, die zelfs worden bijgehouden als de gebruiker zwemt. Het heeft een groot Gorilla Glass-scherm waar vier weken aan trainingsgegevens op kan worden weergegeven en synchroniseert via een BLE-apparaat met de app en online dienst Polar Flow. Er zijn toevoegingen beloofd voor het monitoren van fietsactiviteit.

 

© PXimport

6. Slimme bril Moveria BT-200 van Epson

Nóg een slimme bril. (En we hebben er hierna zelf nog eentje.) De meeste mensen zijn Epson uit het oog verloren ongeveer op hetzelfde moment dat de matrixprinter uit beeld verdween. Dat is onterecht, want in de OEM-wereld is Epson nog altijd een grote speler. Op CES was het bedrijf aanwezig met een slimme bril.

De Moverio BT-200 bevat twee LCD-lenzen en in de bril zijn kompas, gyroscoop en versnellingsmeter ingebouwd. Er zit een camera op, een handheld controller (met Android 4.0) en het apparaat is uitgerust met WiFi en Bluetooth. Epson is samenwerkingen aangegaan met interessante partijen, waaronder allerlei schietspelmakers en een applicatie die ambulancepersoneel de aderen van patiënten laat zien.

7. Slimme bril Snow2 van Recon Instruments

Dan maar meteen de laatste slimme bril, zodat we er vanaf zijn. De Snow2 is een opzetstuk voor skibrillen. Het is een heads-up display met allerlei informatie, zoals de snelheid en afstand van de skiër, meldingen als sms'jes, kaarten van het skiresort en het bijhouden van een skipartner.

Het apparaat zit onderaan op de rechterlens en het bedrijf zegt dat het eruit ziet als een 14 inch-monitor op een afstand van minder dan 2 meter. De technologie is gestoeld op wat klinkt als het WaRPboard-platform: een Cortex-A9 processor met ingebouwde versnellingsmeter, gyroscoop en magnetometer, en Bluetooth en GPS. Brilmakers Smith Optics en Oakley leveren al brillen waar de Snow2 bij is ingebouwd.

8. Haptische actuator Clic van Novasentis

Dit ding zul je niet gauw aantreffen in de winkel, maar er is een gerede kans dat het als toeleveringsproduct wordt opgenomen in een grote hoeveelheid wearable-producten die binnenkort op de markt verschijnen.

Het elektromechanische polymeer van het bedrijf zijn dunne filmpjes van 200 micrometer (0,2 mm) dik. Het wordt iets dikker als er een voltage op wordt toegepast, wat een haptische feedback oplevert dat de gebruiker ervaart als een 'klik'. Dezelfde technologie wordt gebruikt om tast te ervaren en om geluid te produceren. Clic-polymeren kunnen volgens de fabrikant kostenbesparend en efficiënt zijn, omdat het niet meer nodig is om het hele apparaat te laten trillen voor haptische feedback en omdat de voltage-eis zo laag is.

9. Slim horloge Pebble Steel

Pebble heeft zich vorig jaar op de kaart gezet met een horloge waar ontzettend veel mensen op Kickstarter zich voor inschreven. Het apparaat heeft twee problemen: de originele Pebble kan niet zoveel en de esthetiek spreekt gadgetfans aan, maar niet het brede publiek.

Dat tweede punt is aangepakt met Pebble Steel, een roestvrij metalen uitvoering van de klassieke Pebble. Hij kost dan ook meteen honderd dollar meer dan zijn voorganger. Pebble kondigde ook een app-winkel aan, waardoor ontwikkelaars een centrale plek hebben om apps aan de man te brengen die werken met de nieuwe API's van het bedrijf.

 

© PXimport

10. Ontwikkelaarsbordje WaRPboard van Freescale

Net als Intel's Edison is de WaRPboard erop gericht om ontwikkelaars de tools te geven om met wearables aan de slag te gaan. Deze hardware is gebouwd op Freescale's eigen i.MX 6SoloLite-processorm een Cortex-A9 die op 1 GHz draait met tot 256 KB L2-cache. Andere componenten die zijn ingebouwd zijn een versnellingsmeter, magnetometer en stappenteller.

Daarnaast zit er 4GB flashgeheugen in, WiFi, Bluetooth BLE en een LCD-scherm. Het platform draait Android 4.3. De hele set heeft een mainboard plus uitbreidingskaart, een accu voor het LCD-scherm en een micro-usb-kabel.

 

© PXimport

11. Slimme polsband Vivofit van Garmin

Garmin is al lange tijd een grote naam in navigatie- en hardware voor buitenshuis, maar heeft tot voor kort weinig van zich laten horen op de groeiende markt van wearables. Maar ook Garmin waagt nu een poging met de Vivofit-lijn.

Het lijkt een beetje op polsapparaten als de Fitbit Force en heeft een groter scherm dan de Fuelband van Nike. De Vivofit leert je bewegingspatronen te herkennen en komt met nieuwe doelstellingen om vooruitgang te bewerkstelligen. Er zijn twee varianten: een met een hartslagmeter en eentje zonder. Beide apparaten synchroniseren met de online fitness-community Garmin Connect.

12. Slimme sok Sensoria Fitness van Heapsylon

Dit lijkt de volgende logische stap: verwerk de sensor in kleding. Het nadeel is dat dit praktische bezwaren oplevert en daarom is het interessant om te zien hoe Heapsylon dit oplost.

De sok heeft textielsensors in de zool die worden uitgelezen door een enkelband. Die enkelbank klikt magnetisch aan de sok vast en communiceert met de smartphone waar een app op draait of die data naar de cloud stuurt. De sensor analyseert je looppas en ritme - wat belangrijke informatie is voor hardlopers. Ze houden ook je gewicht bij en zien of de gebruiker is gevallen.

13. Slimme polsband Echo van Magellan

Heel anders dan de Garmin: dit apparaat is simpelweg een scherm en bedieningspaneel van de fitness-apps die op je smartphone draaien. De Echo werkt met allerlei apps, zoals Strava, MapMyRun, Wahoo Fitness en iSmoothRun. Het bedrijf kondigt alvast aan meer aankondigingen over zulke partners te doen.

Een voordeel van deze aanpak is dat het apparaat werkt op een doodgewone knoopcelbatterij (CR2032) en dat het apparaat niet duur is qua productie - wat je weer merkt in de prijs.

Bron: Computerworld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten