12 ontbrekende functies die we in Windows 8.1 willen zien

© PXimport

12 ontbrekende functies die we in Windows 8.1 willen zien

Computer accessoires

Geplaatst: 2 augustus 2013 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Redactie Computer!Totaal

Windows 8.1 is Microsoft’s kans om het vertrouwen van de consument terug te winnen, nadat Windows 8 toch vooral kritiek opleverde. En zoals het er nu naar uitziet, lost de update de zwaarste tegenvallers van het OS ook daadwerkelijk op. Toch hebben we nog een behoorlijk wensenlijstje liggen voor de nieuwe versie van Windows 8.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Brad Chacos (@BradChacos). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Terwijl je (als je al bent meegegaan in Microsoft’s moderne Windows-interface) waarschijnlijk tevreden bent met de aanstaande apps en verborgen functies van Windows 8.1, is de update niet perfect. Nadat we een tijdje met Windows 8.1 in de weer zijn geweest, kunnen we meer dan tien dingen bedenken die we graag nog aan het besturingssysteem toegevoegd zouden zien.

De officiële release is pas over een paar maanden, dus laten we hopen dat Microsoft die tijd gebruikt om deze functies nog aan de update toe te voegen.

1. Betere hints

De terugkeer van de Start-knop, zelfs in zijn verbasterde vorm, lost één van de grootste problemen met de interface van Windows 8 op, vooral in combinatie met de nieuwe All Apps-knop. Maar hier moet Microsoft het niet bij laten.

Windows 8.1 zit nog steeds boordevol verborgen menu’s die alleen tevoorschijn komen als je weet welke hoek op het scherm je moet aanraken of welk gebaar je moet maken. Geef ons dus subtiele visuele aanwijzingen voor de hot corners! Zorg dat we het Charms-menu kunnen vastpinnen!

2. Betere desktopvriendelijke functies

Windows 8.1 doet erg zijn best om het vernieuwde besturingssysteem beter verteerbaar te maken voor desktopfanaten, maar het gaat niet van harte. Je kunt met de nieuwe Start-knop de pc afsluiten, maar alleen als je eraan denkt om er met de rechtermuisknop op te klikken en je vervolgens een lange lijst met administratieve opties doorloopt. En de mogelijkheid om naar de desktop op te starten of de Start-knop in te stellen zodat hij je naar All Apps brengt, zit verborgen in een submenu dat je alleen kunt vinden door met rechts op de taakbalk te klikken…

© PXimport

Het zou mooi zijn om deze opties terug te zien in de Personaliseren-opties in de Instellingen-charm, of misschien als onderdeel van het installatieproces. Maar Microsoft wijdt haar toekomst duidelijk aan de moderne interface, dus je mag van geluk spreken dat de desktop überhaupt nog bestaat.

3. Samenhang in personaliseer-opties

Het Personaliseren-gedeelte zou veel meer opties moeten hebben. Er zijn alleen standaard achtergronden voor het Start-scherm en kleuropties te vinden, terwijl Microsoft het juist als een doe-het-zelfwinkel zou moeten aanpakken.

Voeg de eerder genoemde desktop aanpassingsopties toe, plus screensaver- en vergrendelscherm-keuzes (met app-notificaties), de mogelijkheid om je profielafbeelding te wijzigen en misschien zelfs de Personaliseer synchronisatie-opties uit het nieuwe SkyDrive-submenu in de moderne PC Settings. Het lijkt logisch, en ik zou er blij van worden.

© PXimport

4. Leeslijst-opties in desktopversie IE 11

Read-it-later apps waarmee je een online artikel kunt opslaan om later te lezen, zijn geweldig. En Windows 8.1 heeft er eentje, Reading List genaamd, met daarin artikelen die je kunt delen met de Share-charm in Internet Explorer 11. Maar die Share-functie werkt helaas alleen in de moderne versie van IE 11 – niet met zijn desktop tegenhanger.

5. Moderne IE 11 draaien met andere desktopbrowser

In Windows 8.1 kun je, net als in Windows 8.0, niet de moderne IE 11 gebruiken als je op de desktop een andere browser als standaardbrowser hebt ingesteld. Dat is belachelijk. Ik ben dol op de Metro IE 11 voor apparaten met touchscreen, maar omdat op de desktop Chrome mijn standaardbrowser is, kan ik de moderne Internet Explorer niet gebruiken. Wat is hier het nut van, Microsoft?

© PXimport

6. Een moderne Verkenner-app

Microsoft wil overduidelijk dat SkyDrive het kloppende (met cloud verbonden) hart is van de Windows 8.1-ervaring. Maar de wereld is nog niet helemaal klaar om al haar tijd in de cloud door te brengen – vooral in de nasleep van het NSA-schandaal. Een moderne bestandsverkenner zou heel handig zijn voor mensen die Windows op een apparaat met een aanraakscherm gebruiken, waaronder alle Windows RT-gebruikers, zodat ze niet langer moeilijk hoeven te doen met de desktop Verkenner.

7. DVD-weergave

Hoewel de Windows 8.1 Preview geleverd wordt met het optionele Media Center-pakket (en haar DVD-afspeelmogelijkheden) voorgeïnstalleerd, heeft Microsoft nog niet aangegeven of de releaseversie de mogelijkheid zal hebben om DVD’s af te spelen. En je kunt het Media Center-pakket niet eens installeren als je niet het dure Windows 8 Pro draait!

© PXimport

Helaas is de kans klein dat Microsoft standaard DVD-ondersteuning aan Windows 8 toe zal voegen, omdat het per Windows-licentie een paar euro voor die functionaliteit zou moeten neertellen. (Probeer eens de volledig gratis VLC mediaspeler. Er is bovendien een moderne VLC-app in ontwikkeling.)

8. Communicatie-apps die samenwerken

De Windows 8.1 Preview bevat geen Mail of Calendar updates, dus we kunnen niet met zekerheid zeggen wat er met die apps gaat gebeuren. Er zijn wat aanpassingen nodig voordat ze het kunnen opnemen tegen de gevestigde communicatiemiddelen. Ik sta te springen om de volgende twee toevoegingen: POP-mailondersteuning in de Mail-app en CalDAV-ondersteuning in de Calender-app zodat deze weer met Google Calendar samenwerkt. Maar ik denk niet dat we deze functies zullen tegenkomen.

9. Meer aanpassingsmogelijkheden voor Tegels

De nieuwe supergrote en superkleine formaten voor Start-scherm Tiles zijn een kleine aanpassing die een groot verschil maakt. Maar waarom zou je het daar bij laten? Het Start-scherm voelt nog steeds zo vergrendeld. Ik zou graag Tiles een andere naam willen kunnen geven, of hun icoon en achtergrondkleur veranderen.

Een idee voor een andere handige functie, is de mogelijkheid om Tiles te groeperen in “stacks” die met een aanraking of klik uitwaaieren. Beschouw ze als moderne stijl mappen. Je kunt groepen Tiles een naam geven, maar deze stacks zouden het Start-scherm een stuk efficiënter – en persoonlijker – maken.

10. Vingerafdrukherkenning

Het klinkt misschien belachelijk, maar Windows 8.1 heeft de biometrische ondersteuning van Microsoft al een flinke stimulans gegeven, en er bestaat al technologie die je vingerafdruk vanaf een aanraakscherm kan lezen.

11. Moderne apps op de desktop draaien

Als Stardock’s geweldige ModernMix programma moderne apps op de desktop kan laten draaien, waarom kan Windows 8.1 dat dan niet? Er zou geen betere manier zijn om diehard desktopfanaten uit hun schulp te laten kruipen.

© PXimport

12. Een klok Tegel

Ik ben gewoon niet van plan om erover op te houden totdat er een manier is om de datum en tijd op het Start-scherm te kunnen zien, zonder dat je er iets speciaals voor hoeft te doen. Ik haat het feit dat ik de Charms-balk moet openen om op het Start-scherm te kunnen zien hoe laat het is. Nee, echt: Ik haat het.

Microsoft had de perfecte mogelijkheid om met de nieuwe Alarms-app van Windows 8.1 een klok op het Start-scherm te introduceren. Zorg gewoon dat de Live Tile van deze app de tijd weergeeft! Maar nee. Hopelijk gebeurt dit wel voordat de officiële versie van Windows 8.1 gelanceerd wordt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000