© PXimport

10 ultieme gameheadsets getest

Computer accessoires

Geplaatst: 30 juni 2019 - 06:06

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Stephan Overbeeke

Vorig jaar concludeerden we dat je tussen de 100 euro en 150 euro weinig echt slechte headsets meer tegenkomt. Drie van de tien bleven toen wat achter, maar de overige zeven stuks deden weinig voor elkaar onder. Dit jaar hebben we daarom de inzet verhoogd en vroegen we tien fabrikanten om hun allerbeste gameheadsets uit te zoeken voor een echte Gameheadset Battle Royale.

We vroegen fabrikanten om hun beste gameheadset. Het resultaat is een gemengd gezelschap wat designs, prijzen én mogelijkheden betreft. Van klassiek analoog bedraad tot usb-headsets met maar liefst vier ingebouwde dacs (digitaal-naar-analoog-converter), draadloze modellen met accupacks of juist een basisstation, van iets meer dan een kwart tot bijna een halve kilo schoon aan de haak. En dat is een goede zaak, want het zijn grotendeels de eigenschappen en mogelijkheden die de doorslag moeten geven. Slecht geluid hebben we vanzelfsprekend niet hoeven te ervaren in deze test, dus vooral de duurdere modellen zullen echt iets bijzonders moeten laten zien … of horen.

Waar moet je op letten?

In lange gamesessies is comfort het belangrijkste. Al deze modellen zijn over-ear, waarbij het cruciaal is dat de headset flexibel genoeg is om de druk rond de oren evenredig te verdelen. Is dat niet het geval, dan zal de headset na enkele uren oncomfortabel aanvoelen. We testen met drie hoofdmaten, een man met XL-hoofd, dame met M-hoofd, en één kind, aangezien gamen voor alle leeftijden is. Kijk in de eerste plaats of de headset geschikt is voor jouw hoofdmaat. Ben je gevoelig voor stevig zittende headsets? Let dan specifiek op het gewicht en de klemkracht.

Net als dat er audiofiele koptelefoons zijn voor verschillende genres, richten gameheadsets zich soms ook op verschillende games. Voor eSports-titels zoals CS:GO, Call of Duty of Apex Legends profiteer je van een brede soundstage voor goede positiebepaling, maar in sterk verhalende titels waar emotie cruciaal is voor de ervaring (denk aan God of War of Metro Exodus) wil je juist een vol geluid. We splitsen de score voor de game-ervaring dan ook tussen eSports- en immersie-stijl-games. Filmliefhebbers gaan het best op zoek naar een hoge score in die laatste categorie.

Consoles

Hallo, hoor je mij?

Leer, nepleer, of textiel?

Logitech G935

Logitechs G935 is de directe opvolger van de populaire G933 en blinkt echt uit wat geluidskwaliteit betreft. De nieuwe grotere drivers maken indruk, zelfs vergeleken met de honderd euro duurdere modellen. Dat komt vooral in films en immersie-gaming heerlijk voor de dag komt. Vooral diepe lage tonen doen het goed, maar in zowel het midden als het hoge segment komt deze Logitech ook niets tekort. De DTS Headphone:X 2.0-ondersteuning overtuigt wat virtuele surroundweergave betreft, waardoor deze koptelefoon ook voor positiebepaling tot de betere behoort. Met de extra knoppen en software is hij ruim naar eigen wens in te stellen.

De constructie zelf is verder volledig gelijk aan de oudere G933, met de positieve en negatieve gevolgen van dien. Zo kan hij nog altijd prima tegen stoten en vallen, past hij zich goed aan het hoofd aan en er is ook ruimte voor de grootste oren. Het blijft echter een forse en vooral enorm zware headset op het hoofd. Je voelt hem meer op het hoofd en rond de oren dan andere. Daarbij is de accuduur nog altijd niet denderend (ca. twaalf uur), helemaal als je de verder leuke rgb-verlichting aan zet (ca. acht uur).

De microfoon voldoet net voor basale communicatie, maar valt naast alle andere modellen in deze test toch wat tegen. Geef je vooral om het geluid, dan is dit een indrukwekkend model voor het geld, maar let goed op deze kritische kanttekeningen.

© PXimport

Logitech G935

Prijs
€ 189,-
Website
www.logitech.com8Score80

 • Pluspunten

 • Indrukwekkend geluid in games en film

 • Flexibele pasvorm voor elk hoofd

 • Programmeerbare knoppen en software-opties

 • Minpunten

 • Accuduur valt tegen

 • Erg fors en zwaar

 • Microfoon beneden gemiddeld

ASUS ROG Delta

In de vorige test merkten we op dat audio voor de videokaart- en moederbord-gigant ASUS toch een bijzaak leek … ASUS had dus wat goed te maken. De ROG Delta doet dat op elk vlak. Was de microfoon van de Fusion 300 nog matig, met de Delta kom je goed voor de dag, al mag de ruisonderdrukking sterker. Ook wat bouwkwaliteit en afwerking betreft laat ASUS zien dat het in het premium-segment thuishoort, met een aantrekkelijke rgb-rand rondom om het plaatje compleet te maken. Ook leuk voor ASUS-fans die hun rgb graag synchroniseren.

Hoewel we vraagtekens zetten bij het idee dat maar liefst vier dacs nodig zijn voor het ultieme geluid, merken we wel op dat de geluidsweergave in elk opzicht goed voor elkaar is. De soundstage zou iets wijder kunnen voor positionering, maar er zit veel power in, wat vooral in de immersie-games goed voor de dag komt. Ook liefhebbers van elektronische muziek zullen de afstelling erg waarderen.

Kleine verbeterpunten resteren. Zo moeten de schelpen iets flexibeler zijn om ook op een breed hoofd een goede drukverdeling te bereiken, hij komt beter tot zijn recht bij een smal tot gemiddeld hoofd. Tevens mag de kabel wat flexibeler. De keuze tussen nepleer en textiel is wel weer fijn, en als je een usb-c-headset zoekt, is dit één van de weinige beschikbare modellen. Voor 199 euro is hij iets te duur voor de winst of missen we wat mogelijkheden (bijvoorbeeld draadloos). Dit is wel de beste headset die ASUS ooit heeft gemaakt.

ASUS ROG Delta

Prijs
€ 199,-
Website
www.asus.com8Score80

 • Pluspunten

 • Uitstekend geluid

 • Uitstekende bouwkwaliteit

 • Goede microfoon

 • Minpunten

 • Prijzig gezien de mogelijkheden

 • Flexibiliteit oorschelp voor brede hoofden.

Corsair HS70

Hoewel Corsair zich met veel producten op het premium-segment richt, liggen de headsets hooguit in het middensegment. Sterker nog, de HS70 is de goedkoopste in deze test en met 99 euro (of soms zelfs minder) is hij erg goedkoop voor een draadloze headset. De HS70 zet echter wel een goede basis neer waar andere headsets hun meerwaarde boven moeten tonen. Want op praktisch elk vlak is het een goede headset waar je prima mee thuis kunt komen.

Hij mist de chiquere afwerking, maar de bouwkwaliteit is goed, de pasvorm is op praktisch elk hoofd goed, je kunt hem op de PlayStation gebruiken, de accuduur is redelijk met ca. zestien uur in de praktijk en met de microfoon kom je redelijk voor de dag. Niet bijzonder, maar wel beter dan met de Logitech G935.

Luxere headsets zitten vaak nog wat lekkerder en vooral wat geluid betreft is het verschil tussen de HS70 en veel duurdere opties uit deze test wel fors. Hij schiet niet tekort, ongeacht wat je doet, en zet de bas iets aan zoals we verwachten. Maar hoewel hij goed is in zijn klasse, laten de duurdere modellen simpelweg indrukwekkender geluid horen.

© PXimport

Corsair HS70

Prijs
€ 99,-
Website
www.corsair.com8Score80

 • Pluspunten

 • Solide bouw

 • Prijs-prestatieverhouding

 • Goedkoop

 • Minpunten

 • Geluid t.o.v. duurdere modellen

HyperX Cloud Flight

HyperX stuurt een headset die minder dan 150 euro kost. Ondanks de relatief lage prijs is het een prima inzending. Toch zal je eerste ingeving na aanschaf zijn om te twijfelen aan het prijskaartje. Hij weegt niet veel, is grotendeels van plastic gemaakt, is niet luxe afgewerkt en de rode (uit te schakelen) verlichting doet weinig met de emoties. Van de software moet HyperX het ook niet hebben, want dit is het enige softwarepakket zonder equalizeroptie. Maar als we mogen kiezen, pakken we de HyperX maar al te graag van de stapel. Je voelt hem het minst van alle headsets in deze test, zelfs na urenlange sessies, ongeacht of je een klein of een groot hoofd hebt. En vooral die accuduur waar we gemiddeld bijna dertig uur per lading uithalen is geweldig. Sommige headsets dien je elke avond te laden, deze kunnen we regelmatig vergeten te laden zonder meteen aan een kabeltje vast te zitten.

Zoek je diepe bassen en immersie in film of muziek, dan kijk je beter verder. Maar de vrij brede soundstage is uitstekend voor eSports waarin positiebepaling cruciaal is. Gecombineerd met die eindeloze accuduur en het comfort, plus een microfoon waar je helder mee voor de dag komt, vinden we hier een duidelijke aanrader, zeker voor de (toekomstige) pro-gamer.

© PXimport

HyperX Cloud Flight

Prijs
€ 135,-
Website
www.hyperx.com9Score90

Turtle Beach Elite Pro 2

Hoewel ook voor de pc bedoeld, wordt de consolebasis van Turtle Beach duidelijk wanneer we zien dat we geen software nodig hebben, maar de headset via een app kunnen tunen. En tevens wanneer we de kabels meten: er zit ruim 2,5 meter tussen de usb-plug en de SuperAmp (de zeer degelijke aansluit-hub van Turtle Beach, tevens volumewiel), en vervolgens weer bijna twee meter tussen de SuperAmp en de headset zelf. Duidelijk met couch-gamers in gedachten.

De Turtle Beach is vooral een goed voorbeeld van een aangenaam gebalanceerde headset in een hoger segment. De bouwkwaliteit is goed met veel staal, de drivers brengen alle soorten games, films en muziek erg aangenaam voor de dag – uiteraard met het oog op de forse prijs. De microfoon is eveneens erg goed, al had hij mogen inklappen. De afwerking is echter niet heel luxe, en als je een klein hoofd hebt kan hij iets te laag hangen. De earpads behoren wel tot onze favorieten: lekker diep, goede kussens, en tevens perfect te dragen met een bril.

TB-fans zullen zeker te spreken zijn over dit model, dat eigenlijk alles goed doet. Echter had de afwerking wat chiquer gemogen en we vragen ons af of we voor deze forse 250 euro nog wel een bedraad model willen, of dat we liever iets bijleggen voor een draadloze headset. Zeker gezien de andere eigenschappen zoals bluetoothondersteuning en mogelijkheden tot personalisatie ook bij enkele concurrenten aanwezig is.

© PXimport

Turtle Beach Elite Pro 2

Prijs
€ 249,-
Website
www.turtlebeach.com8Score80

 • Pluspunten

 • Goed geluid in alle soorten content

 • Erg comfortabel voor M-XL-hoofden

 • SuperAmp-basis met bluetoothondersteuning

 • Minpunten

 • Sterke concurrentie van draadloze alternatieven

Razer Nari Ultimate

De Nari Ultimate is een headset als geen ander: er zit namelijk zogeheten haptic feedback in om de headset te laten trillen afhankelijk van wat er afspeelt. Trilmotoren die louter dreunen op bas waren we eerder niet van onder de indruk, maar Razer doet deze feedback met opvallende precisie. Gecombineerd met de sterke surroundweergave is het resultaat dat je explosies in games niet enkel goed kunt positioneren, maar ook echt aan de juiste kant kunt voelen. En voelen is een understatement, met de Nari op volle kracht trokken we regelmatig gekke gezichten. Een unieke ervaring en een mooie party-trick.

Ondanks de nodige uren was het helaas niet iets waar wij aan konden wennen of vooral van overtuigd werden dat we daar geld aan uit zouden geven. Met de haptic feature uitgeschakeld klinkt de Nari Ultimate namelijk niet veel beter dan de half zo dure Corsair HS70 en de microfoon doet het ook niet beter. De grote zachte gelkussens zijn wel fijn en de Nari zit extreem licht rond de oren, wat fijn is als je daar gevoelig voor bent, maar met 433 gram is het alsnog geen lichtgewicht op je hoofd.

De Razer Nari Ultimate is simpelweg niet de beste headset en vooral een doe-eens-gek-alternatief voor ieder die denkt dat een echt dreunende headset fantastisch is. En lichtzinnig over dit soort bedragen kan denken.

© PXimport

Razer Nari Ultimate

Prijs
€ 185,-
Website
www.razer.com6Score60

 • Pluspunten

 • Haptic feedback garandeert hilariteit

 • Grote, zachte kussens

 • Minpunten

 • Duur voor de geluidskwaliteit

 • Duur voor de mic-kwaliteit

 • Groot en zwaar

Analoog vs. digitaal

Sennheiser GSP 600

Sennheiser is een geliefd merk bij liefhebbers van goede audio en de GSP 600 doet die reputatie ook eer aan. Met een goede geluidskaart klinkt de GSP 600 namelijk fantastisch, vooral als je veel muziek luistert is de meerwaarde boven de usb-opties die zich meer op gaming richten duidelijk. De microfoon is ook gewoon uitstekend voor heldere communicatie zonder enige ruis.

De Beyerdynamic en deze Sennheiser zijn de enige analoge modellen in deze test. Qua mogelijkheden verlies je daarom wat luxe zoals draadloze functionaliteit, equalizer-tuning, of virtuele surround. Al zien we liever dergelijk goede stereo dan virtuele surround voor positionering, het moet duidelijk zijn dat je het nodige inlevert louter voor de kwaliteit van het geluid en de microfoon.

De bouwkwaliteit en afwerking zijn goed, hij voelt luxer dan de Beyerdynamic en hij past ook goed op elk hoofd. Dus het totaalpakket is niets minder dan uitstekend. Het enige wat elk van onze testers opmerkt: hij is wel zwaar, zit stevig aan en het is wel een fors gevaarte op je hoofd. Geen headset om op straat mee te lopen.

© PXimport

Sennheiser GSP 600

Prijs
€ 249,-
Website
www.sennheiser.com9Score90

 • Pluspunten

 • Geluidskwaliteit top

 • Uitstekende microfoon

 • Zeer goede bouwkwaliteit

 • Minpunten

 • Analoog dus zeer beperkte mogelijkheden

Beyerdynamic MMX 300

De Beyerdynamic lijkt enorm op de Sennheiser wat geluid betreft, beide lopen over van potentieel en behoren tot de beste in de test als het op geluid in games aan komt. Ook de Beyerdynamic laat zijn kunnen echt zien als je veel muziek luistert. Maar dit analoge genot gaat ten koste van eigenschappen zoals draadloze werking. De MMX 300 is zelfs nog wat overtuigender in de lage tonen, al moet je naast elkaar leggen om iets over het verschil te zeggen.

De prijs doet even twijfelen, vooral omdat de MMX 300 niet echt als een headset van 300 euro headset aanvoelt. Goed, maar niet direct wow. De microfoon is echter overtuigend de beste van allemaal. Het is de enige die we zouden durven overwegen om mee te streamen. Uiteindelijk is vooral de combinatie van extra grote earcups, zachte velours pads, slanke niet-gamer-design en het ruim 100 gram lagere gewicht dan de Sennheiser wat ons voldoende overtuigt meer te betalen, omdat die zaken de MMX 300 ook tot onze comforttopper maken.

Liefhebber van een stukje personalisatie? De MMX 300 kan in verschillende kleurcombinaties worden samengesteld, inclusief gravering (tegen meerprijs). Een leuke extra voor ieder die toch al serieus wil investeren in zijn of haar audio, of als (prijzig) cadeautje.

© PXimport

Beyerdynamic MMX 300

Prijs
€ 299,-
Website
www.beyerdynamic.com9Score90

 • Pluspunten

 • Beste geluidskwaliteit

 • Beste microfoon

 • Uitstekend comfort op elk hoofd

 • Minpunten

 • Analoog dus zeer beperkte mogelijkheden

 • Je ziet de prijs er niet aan af

Astro A50

Astro’s keuze voor een basisstation waar je console en pc gelijktijdig op aansluit, plus de passthrough-functie om je speakers op aan te sluiten, is super. Pak de draadloze headset van het basisstation en gamen maar, zonder gedoe met kabels wisselen. De praktische voordelen alleen al maken hem een aanrader als je pc en console naast elkaar hebt staan. De mogelijkheden zijn ook indrukwekkend. Er is een chatmixer om het geluid tussen je game en communicatie-geluid makkelijk te balanceren, en er zijn drie programmeerbare audioprofielen, die allemaal direct vanaf de heatset te selecteren zijn. Daarmee is dit de ideale headset voor op de bank gamen.

We zien wel wat kleine schoonheidsfoutjes die voor de prijs niet hadden gehoeven. Zo is de extreem instelbare microfoon goed, maar niet zo goed als enkele andere geteste modellen. Tevens had het laadstation, dat ook voor 100 euro los over de toonbank gaat, wat chiquer afgewerkt mogen zijn. En de software heeft ook wat ruwe kantjes.

De A50 klinkt – zoals de prijs doet vermoeden – wel uitstekend ongeacht wat je doet. Let wel op, er is slechts minimale demping van of naar buiten. Heel fijn als je de omgeving juist wilt blijven horen of met warmtegevoelige oren, maar je levert wel wat game-ervaring in. Een gesloten extra set oorkussens is fijn voor de liefhebber, maar dik 40 euro voor die upgrade is gortig. De zachte velours pads en lichte fit maken deze koptelefoon wel enorm comfortabel, voor elke hoofdmaat. In combinatie met het uitstekende geluid zien we duidelijk waarom Astro-bezitters veelal lyrisch zijn over hun keuze: hij is veilig aan te raden.

© PXimport

Astro A50

Prijs
€ 299,-
Website
www.astro.com9Score90

 • Pluspunten

 • Erg comfortabel alle hoofdmaten

 • Praktisch basisstation voor pc, consoles en speakers

 • Klinkt goed

 • Minpunten

 • Microfoon kan beter

 • Kleine schoonheidsfoutjes

Steelseries Arctis Pro Wireless

Oorspronkelijk was de Steelseries Arctis Pro Wireless veel duurder, maar tegenwoordig gaat hij een-op-een de strijd aan met de Astro A50 en de bedrade toppers. Fysiek overtuigt de Arctis met een chic design en een even chique afwerking. Ook het geluid is op elk vlak echt uitstekend, waarbij vooral muziek nét nog wat meer overtuigt op deze Steelseries dan op de Astro.

Ook Steelseries komt met een basisstation om pc, console en speakerset op aan te sluiten, de accu mee te laden, en waar je het geluid kunt tunen en de chatmixer kunt gebruiken. Ideaal, maar duidelijk gemaakt voor gebruik op je bureau. De accuduur per acculading is niet denderend met hooguit tien uur per lading, maar met twee meegeleverde accu’s die je in seconden kunt verwisselen kom je nooit leeg te staan. Er is ook een bluetoothfunctie om je gesprekken mee te voeren. Al met al heeft is deze Steelseries de meest complete headset in de test.

Het blijft enorm veel geld voor een headset, maar met veel modellen naast elkaar zien we dat de Arctis Pro Wireless zijn reputatie als ultieme oplossing toch waarmaakt. Het enige echte nadeel is de beperkte verstelbaarheid van het ontwerp, wat hem voor echt grote hoofden ongeschikt maakt. Heb je dat niet, dan zul je ook het comfort niets anders dan uitstekend vinden.

© PXimport

Steelseries Arctis Pro Wireless

Prijs
€ 299,-
Website
www.steelseries.com10Score100

 • Pluspunten

 • Uitstekend geluid

 • Meest complete set mogelijkheden

 • Uitstekend comfort op klein en gemiddeld hoofd

 • Minpunten

 • Zit net niet lekker op XL-hoofd

Conclusie

We vroegen om de top, dus we kregen louter goede modellen. Voordat we écht geweldig van gewoonweg goed gaan onderscheiden, staan we eerst even bij die laatste groep stil. Een aantal fabrikanten laat duidelijk zien dat ook tussen de 100 en 150 euro er gewoon goed geluid en comfort te vinden is, en dat veel geld uitgeven dus niet per se nodig is. Corsairs gebalanceerde HS70 staat zijn mannetje met slechts een derde van de vraagprijs van de duurste modellen, al is het de HyperX Cloud Flight die onze Redactietip wint voor gamers met een budget: we vinden bij een relatief betaalbaar model de zeer lichte pasvorm en de uitzonderlijke accuduur belangrijker dan het gevoel van luxe.

Tussen die twee en de allerbeste modellen zit een groot prijsverschil. En veel van die goede headsets laten dan net wat punten liggen. We zochten de ultieme gameheadset en dan waarderen we de mogelijkheden die voor gamers verschil maken: een draadloze werking, eenvoudige switch tussen pc en console, chat-mixers en equalizer-profielen. Wel gecombineerd met uitstekend geluid en comfort uiteraard; concessies accepteren we niet aan de top. Die strijd wordt uiteindelijk gestreden door de Astro A50 en de SteelSeries Arctis Pro Wireless: twee indrukwekkende alleskunners. De voorkeur voor Astro’s laadstation of Steels batterij-hot-swap-optie is subjectief, al valt de Steelseries wel echt af als je een (erg) groot hoofd hebt. Uiteindelijk gaat Steelseries er met de onderscheiding vandoor, vanwege z’n nipt betere geluid, betere microfoon, handige software en de extra bluetoothfunctionaliteit. Maar voor fans van beide merken zal de strijd nog niet gestreden zijn.

© PXimport

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000