10 tips om je bestanden centraal op te slaan

© PXimport

10 tips om je bestanden centraal op te slaan

Geplaatst: 26 maart 2015 - 07:44

Aangepast: 24 november 2022 - 11:18

Edmond Varwijk

Als je al je bestanden centraal wilt opslaan, heb je flink wat keuze. Sommige van die keuzes heb je bovendien al in huis of zijn gemakkelijk te realiseren, voor andere moet je mogelijk naar de winkel. Wij helpen je de beste keuze te maken en geven een paar superhandige tips.

Tip 01: Centrale opslag

De klassieke manier van bestanden bewaren op de pc is inmiddels de minst handige en meest risicovolle manier om bestanden te bewaren. Eén fout van jezelf of een andere gebruiker van de computer, één virus, één defecte harde schijf en alles is weg. Centrale opslag scoort op al deze punten beter. Centrale opslag heeft vaak een bescherming tegen per ongeluk verwijderde bestanden, is eenvoudiger te back-uppen en is vaak beter beschermd tegen een virus of hardwarefout. Lees ook: Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag.

Door je bestanden centraal op te slaan, kun je ook gemakkelijker controleren wie er toegang heeft en bepalen wie er niet bij mag. Bovendien heb je met centrale opslag vanaf elk apparaat altijd toegang tot de laatste versie van een bestand in plaats van dat verschillende versies over verschillende apparaten zwerven.

Tip 02: Via router

Om bestanden centraal op te slaan hoef je niet meteen naar de winkel te rennen. Een optie die vaak onbenut blijft, is de mogelijkheid om een geheugenstick of externe harde schijf met een usb-kabel op de router aan te sluiten en zo te delen op het netwerk. Toegang vanaf internet is vaak ook mogelijk, maar dan wel beperkt tot het lastigere ftp. Maar misschien heb je ook niet meer nodig. Kijk of jouw router over een usb-poort beschikt en sluit eens een usb-stick of harde schijf aan. Log dan in op de router en verken de mogelijkheden. Bij de meeste routers zijn de opties erg beperkt maar de Fritz!Box-routers van AVM kennen ook voor deze basismogelijkheid veel opties. Met de MyFritz!App kun je zelfs vanaf je smartphone toegang krijgen tot de bestanden op de gedeelde opslagruimte.

© PXimport

Tip 02 Beschikt de router over een usb-poort, dan is er vaak ook de mogelijkheid opslagruimte delen via de router.

Tip 03: Netwerkschijf

Biedt de router onvoldoende mogelijkheden, dan is echte centrale netwerkopslag nodig. Je denkt dan al snel aan een NAS, maar dat is niet altijd de beste keuze. Een NAS is duur en complex. NAS is de afkorting van Network Attached Storage, maar een NAS die weinig meer biedt dan een harde schijf met een netwerkaansluiting, is nauwelijks nog te koop. Bovendien wordt het dan ook geen NAS genoemd, maar een netwerkschijf. Een netwerkschijf staat voor eenvoud en is gemaakt voor het delen van bestanden met andere gebruikers op het netwerk. Zoek je eigenlijk alleen opslagruimte om te delen, koop dan dus niet gelijk een NAS maar denk aan een beperkte maar daardoor goedkope en eenvoudig te gebruiken netwerkschijf, zoals een Seagate Central of FANTEC CL-35B1. Of kies gewoon voor een cloudoplossing zoals OneDrive, iCloud of Google Drive. Let bij de aanschaf van zo'n eenvoudige netwerkschijf vooral op de snelheid van de netwerkpoort. Gigabitsnelheid (oftewel 1 GB) is wel gewenst.

© PXimport

Tip 03 De Seagate Central is een prima oplossing als je vooral bestanden centraal wilt opslaan en delen.

© PXimport

Tip 04 De QNAP QGenie is een mobiele harde schijf die zowel met een netwerkkabel als via wifi gebruikt kan worden.

Tip 04: Kabel of wifi

Sommige apparaten voor centrale opslag hebben geen echte netwerkpoort meer maar kunnen alleen bestanden delen via het draadloos netwerk. Dat is zeker handig, maar dit maakt het gebruik van de gedeelde opslagruimte wel traag. Wil je snelheid of verwacht je ook muziek en films centraal te gaan opslaan, dan is wifi niet de juiste keuze. Die bestanden zijn zo groot dat een wifi-netwerk al snel te langzaam en te storingsgevoelig is om ook echt plezier van het gebruik van de centrale opslag te hebben. Kies dan beter een opslagapparaat dat nog met een echte netwerkkabel met het thuisnetwerk verbonden kan worden.

Verwacht je vooral kleinere documenten te delen of maar enkele foto's en zijn er ook niet zo heel veel gebruikers op de wifi-verbinding in huis, dan kan centrale opslag via het draadloos netwerk prima voldoen.

Tip 05: NAS

Wil je toch meer mogelijkheden, dan kom je uit bij een NAS. Dat maakt de keuze echter niet gemakkelijker, want er is een enorm aanbod van heel verschillende NAS-apparaten. Centraal je bestanden opslaan doen ze allemaal, maar ze kunnen veelal nog veel meer. Met een NAS haal je een server in huis waarmee je films kunt streamen naar de tv, foto's kunt uploaden vanaf elk mobiel apparaat, waar je een website op kunt hosten, muziekbestanden op kunt zetten zodat je ze op elke iPod, iPad en ander mobiel apparaat kunt afspelen, die je als mailserver kunt gebruiken, of als VPN-server wanneer je vanaf je vakantieadres veilig toegang tot je thuisnetwerk wilt. Het zijn allemaal mogelijkheden die je bij de meeste NAS-apparaten er zomaar bij krijgt. Gelukkig hoef je ze niet allemaal te gebruiken en kun je eenvoudig beginnen, maar een NAS is een apparaat met heel veel mogelijkheden en een bijbehorend prijskaartje.

© PXimport

Tip 05 De menu's Instellingen en Services van een Asustor-NAS laten zien dat dit zoveel verder gaat dan alleen centrale opslag.

RAID

RAID staat voor Redundant Array of Independent Disks. Het is de technische term voor het slim combineren van meerdere harde schijven tot één opslagruimte, die behalve de gecombineerde opslagcapaciteit ook nog extra kwaliteiten heeft die je met één schijf niet kunt bereiken. Er zijn verschillende versies van RAID. De bekendste zijn RAID0 en RAID1. RAID0 combineert de opslagcapaciteit van de schijven zodat de NAS één grote opslagruimte ziet.

Je kunt dan van twee of meer goedkopere schijven één hele grote schijf maken. Het nadeel is: gaat één schijf stuk, dan ben je alle gegevens kwijt. Bij RAID1 combineer je de schijven tot een opslagsysteem dat vooral veiligheid biedt. Heb je twee schijven in een RAID1 dan zijn de schijven elkaars kopie. Je verliest hierbij de helft van de opslagcapaciteit, maar gaat één schijf stuk, dan verlies je geen gegevens. Heb je meer dan twee schijven, dan kun je ook nog voor RAID2 of hoger kiezen. Elk hiervan biedt combinaties van RAID0 en RAID1 met telkens hogere prestaties en toch bescherming tegen gegevensverlies door een defect aan één of zelfs meerdere schijven in de NAS.

Tip 06: Meerdere schijven

De opslag in een NAS kent twee belangrijke aspecten waar je voor de aanschaf goed over moet nadenken. De eerste is de totale benodigde opslagruimte en de tweede het aantal schijven. Wil je veel opslagruimte, dan kun je een NAS nemen met één grote schijf. Die schijf is dan relatief duur en het is er maar één. Je mist dan dus de RAID-opties (zie kader RAID). Wil je wel RAID, dan is een NAS met twee of meer schijven nodig. Zo'n NAS is duurder, maar door meerdere kleine schijven te gebruiken kun je dan toch de gewenste grote opslagcapaciteit bereiken. Dat lijkt goedkoper doordat elk van die schijven goedkoper is dan de ene grote schijf, maar het totaal zal altijd duurder zijn. Maar daarvoor heb je dan ook meer NAS én meer mogelijkheden, waaronder RAID.

Een NAS met twee schijven in RAID 1 is qua prijs altijd het minst gunstig, omdat je betaalt voor de opslagruimte van twee schijven en toch maar de opslagcapaciteit van één overhoudt. Maak vooraf een inschatting van de benodigde opslagruimte en gebruik de Synology RAID-rekenmachine om de ideale schijfconfiguratie te bepalen.

© PXimport

Tip 06 Met de online Synology RAID-rekenmachine bereken je eenvoudig de hoeveelheid opslagruimte die je overhoudt bij de verschillende soorten RAID.

Tip 07: Compleet of zelfbouw

Koop je een NAS waar je nog de schijven in moet zetten, zoals bij QNAP, Synology, Netgear, Thecus en Asustor, dan koop je een behuizing waar je zelf een of meer schijven in plaatst. Dit geeft de vrijheid om zelf de grootste of beste schijven te kopen of om juist geld te besparen door een paar schijven te gebruiken die je op dat moment verder niet gebruikt. Kies je voor hergebruik, kies dan het liefst wel schijven van hetzelfde merk, type en vooral ook de grootte. RAID pakt bij schijven met verschillende opslagcapaciteiten namelijk heel ongunstig uit. Kies je voor nieuwe schijven, overweeg dan schijven die speciaal zijn gemaakt voor langdurige belasting in een NAS zoals de Seagate NAS HDD of de Western Digital RED-serie.

© PXimport

Tip 07 Seagate en Western Digital bieden harde schijven aan die geoptimaliseerd zijn voor langdurig gebruik in een NAS.

© PXimport

Tip 08 De My Cloud NAS-apparaten van Western Digital zijn uniek in hun combinatie van gebruiksvriendelijkheid en toch redelijk uitgebreide mogelijkheden.

Tip 08: Gebruiksgemak

Wil je wel een echte NAS met de mogelijkheden die daarbij horen en ook RAID, maar zoek je geen halve server, kies dan een My Cloud EX2 NAS van Western Digital. Deze NAS is zowel met als zonder schijven te koop, maar is met schijven relatief goedkoop doordat Western Digital zelf de schijven maakt. Bij de software mikt Western Digital bovendien veel meer dan de 'echte' NAS-fabrikanten op gebruiksgemak. Een My Cloud-NAS komt altijd met goede software en is bijna plug-and-play in gebruik te nemen. Aansluiten op het netwerk, software installeren en de NAS is gebruiksklaar. Het aantal mogelijkheden om de NAS met extra modules uit te breiden is bij Western Digital beperkt, maar lang niet iedere NAS-koper zal die optie ook echt gebruiken.

Tip 09: Eindeloze opties

Wil je het maximale halen uit je investering in centrale opslag, kies dan een NAS van een van de grote NAS-leveranciers: Synology, QNAP, Netgear, Asustor en Thecus. Kenmerkend voor de NAS-apparaten van deze merken is dat hun NAS'en van hoge bouwkwaliteit zijn en er vooral heel veel tijd en geld wordt geïnvesteerd in de software, het besturingssysteem van de NAS. Voor elk van deze NAS-apparaten geldt dat je ze met meerdere gebruikers tegelijk kunt gebruiken zonder dat de prestaties minder worden. Er zijn eindeloze opties voor de configuratie en je kunt de standaardfunctionaliteit van elk van deze NAS-apparaten uitbreiden door extra apps te installeren. Elke app biedt extra functionaliteit, zoals de mogelijkheid foto's op een website te presenteren, een Joomla- of WordPress-website te hosten, een media-server te installeren en nog veel meer. Deze NAS'en behoren tot de duurste, maar bieden ook de meeste functionaliteit.

© PXimport

Tip 09 Bij onder andere Netgear kun je de functionaliteit van de NAS uitbreiden met extra apps.

Tip 10: Mobiel gebruik

Steeds vaker zul je de NAS niet gebruiken in combinatie met een pc of Mac, maar met je iPhone, iPad of Android-smartphone. De verschillende NAS-fabrikanten weten dat ook en bieden apps om het gebruik van hun NAS in combinatie met zo'n mobiel apparaat zo eenvoudig mogelijk te maken. Foto's en documenten automatisch synchroniseren, muziek streamen, notities maken en synchroniseren maar ook simpelweg je NAS monitoren en beheren kan met deze apps. Het aanbod aan apps is groot, maar verschilt per merk NAS en ook per platform. Voor iOS zijn er de meeste apps, op de voet gevolgd door Android. Voor Windows Phone zijn er beduidend minder apps. Het mooiste aanbod aan apps heeft QNAP, direct gevolgd door Synology, Asustor en Netgear. Thecus, de vijfde grote NAS-leverancier loopt hierin wat achter.

© PXimport

Tip 10 Wil je de NAS ook gebruiken met je smartphone of tablet, controleer dan de beschikbaarheid van relevante apps.

Kooptips

Weet je nog niet welke centrale opslag het beste past bij je wensen? Aan de hand van drie kooptips helpen we je een eindje op weg.

© PXimport

WD My Cloud EX2 4TB

Straatprijs: 334 euro met schijven

Zoek je vooral gebruiksgemak en wil je een NAS die direct uit de doos ingezet kan worden, dan is de My Cloud EX2 van Western Digital een goede keuze. We raadden deze in tip 8 ook al aan. De NAS is ook zonder harde schijven te koop maar voor het hier genoemde bedrag heb je er meteen twee WD RED-schijven van 2 TB bij, optimaal voor gebruik in deze NAS. Elektriciteit en netwerkkabel aansluiten en gaan! De software voor gebruik op pc en Mac is bij Western Digital erg gebruiksvriendelijk en ook aan cloudfunctionaliteit waarmee je waar ook ter wereld met elk apparaat bij je data kunt, is gedacht.

Netgear ReadyNAS 102

Straatprijs: 135 euro zonder schijven

Zonder schijven maar verder een prachtige NAS van ongekende bouwkwaliteit! Netgear timmert bovendien hard aan de weg met zijn NAS-apparaten en investeert fors in zowel het eigen NAS-besturingssysteem als in de apps om de functionaliteit van de NAS uit te breiden. De NAS biedt ruimte aan twee schijven en is krachtig genoeg voor thuisgebruik. Voor grotere groepen of zwaardere taken schiet de rekenkracht en hoeveelheid geheugen van de NAS tekort. Maar verder ... een onweerstaanbare aanschaf!

© PXimport

Elke NAS van Synology, QNAP of Asustor

Straatprijs: vanaf 150 euro zonder schijven

Synology, QNAP en Asustor bieden een zeer uitgebreide serie NAS-apparaten. Elke NAS van een van deze merken met twee schijven of meer is een garantie voor heel veel opslaggemak en netwerkfunctionaliteit. Het besturingssysteem is bij elk van deze merken ongeacht het model telkens hetzelfde. Je betaalt dus voor een grotere kast met ruimte voor meer schijven en meer rekenkracht en geheugen. Je kunt precies de NAS kiezen die bij jouw wensen en budget past. Gebruik de prijsvergelijker om uiteindelijk de beste prijs te vinden.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten