'Zonnecellen moeten smartphones zuiniger maken'

© PXimport

'Zonnecellen moeten smartphones zuiniger maken'

Televisie

Geplaatst: 20 januari 2012 - 12:31

Aangepast: 16 november 2022 - 10:23

Elmar Rekers

Door middel van kleine zonnepanelen onder een OLED-schermpje hopen Britse onderzoekers smartphones energiezuiniger te maken. Veel succes heeft de methode tot op heden echter nog niet.

Door de zonnepanelen onder het schermoppervlak te bouwen kunnen de wetenschappers het ongebruikte licht voor het OLED-schermpje opvangen en weer omzetten in energie. Volgens de wetenschappers bereikt namelijk maar 36 procent van het licht daadwerkelijk het scherm.

Uit verschillende testen met een 3,7-inch display blijkt echter dat het opvangen van al het verspilde licht nog niet bepaald veel energie oplevert. Zo zou er in totaal slechts 5 milliwatt opgewekt kunnen worden middels deze techniek, wat in de praktijk een paar minuten extra gesprekstijd oplevert.

Verbeteren

Hoewel de techniek dus nog lang niet interessant is voor consumentenelektronica, zijn de Britse onderzoekers hoopvol over de toekomst. Door namelijk verder te experimenteren met verschillende opslagsystemen en geleiders zou er nog veel winst te behalen zijn. Vooralsnog zijn smartphones met zonnepanelen nog verre toekomstmuziek.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000