Dit wil je weten over de ecostand van je tv
Het lijkt een logische keuze om de ecostand van je televisie aan te zetten en zo energie te besparen. Maar is het echt zo simpel? Wat doet die ecomodus met de beeldkwaliteit en benut je dan nog wel de volledige mogelijkheden van je tv? Kortom: weegt de energiewinst op tegen de concessies die je moet doen?
De ecostand op je tv is ontworpen om energie te besparen. Een mooi idee, maar is het altijd slim om te doen? Lees meer over: 📺 Zo werkt de ecostand 📺 Beeldkwaliteit versus energiebesparing 📺 Toch energie besparen?
Lees ook: Hoe energiezuinig is een televisie?
Als je tegenwoordig een televisie koopt, krijg je er vaak allerlei functies bij waarvan je sommige misschien niet eens had verwacht of nodig hebt. Het maakt niet uit of je nu kiest voor een instapmodel of een premiumversie: zodra je de instellingen induikt, kan het overweldigend aanvoelen. Een van de functies die vaak over het hoofd wordt gezien, maar wel steeds vaker standaard aanwezig is, is de ecomodus. Deze energiebesparende stand moet je vaak zelf activeren. Het klinkt ideaal: minder energieverbruik tijdens het kijken. Maar is dat echt een verstandige keuze? Het levert namelijk ook nadelen op, zoals een verminderde beeldkwaliteit. Hoe dat precies zit, leggen we hieronder uit.
Zo werkt de ecostand
De ecostand, ook wel energiezuinige modus genoemd, kan op verschillende manieren worden ingeschakeld. Soms vind je deze optie bij de beeldinstellingen, terwijl het in andere gevallen onderdeel is van de algemene opties. In beide gevallen worden de beeldkwaliteit en andere functies van de tv aangepast om energie te besparen. Bij sommige televisies staat de ecostand zelfs standaard aan. Als je waarde hecht aan optimaal beeld en een perfecte kijkervaring wilt, dan is het de moeite waard om even de instellingen na te lopen en te kijken of de modus bij jou aanstaat. Zoek naar termen als 'ecostand' of 'energiezuinige modus'. De benaming kan per fabrikant verschillen.
💡 Het kan ook zijn dat de instelling verstopt zit onder het kopje genaamd lichtsensor (of iets in die trant). Door de lichtsensor te activeren, bepaalt de tv ook automatisch de helderheid.
Beeldkwaliteit versus energiebesparing
Wanneer je de ecostand activeert (of niet de-activeert), dan zorgt die er met name voor dat de helderheid van het scherm erop achteruitgaat. Zodoende wordt het stroomverbruik minder. De hoogte van de helderheid (of het dimmen van de verlichting van het televisiescherm) wordt bepaald aan de hand van omgevingssensoren die het licht in de kamer meten. Op basis van die meting bepaalt de tv automatisch hoeveelheid helderheid er nodig is voor een optimale weergave (optimaal in de ogen van de fabrikant dan), zonder (overbodig) energieverbruik.
Op zich een nobel idee, maar niet per se het beste voor gebruikers die hun televisie optimaal willen gebruiken en en de hoogste beeldkwaliteit willen ervaren. De ecostand beïnvloedt namelijk de nauwkeurigheid van het beeld en kan de levendigheid van de kleuren of de prestaties van high dynamic range (HDR) beperken. Voor een optimale HDR-weergave is juist een hoge helderheid nodig om het volledige kleurenspectrum goed weer te geven – zowel in de lichte als de donkere delen van het beeld.
💡 Ook interessant: Wat is HDR?
Zet je de energiezuinige stand toch aan, dan zul je merken dat de kleuren minder fel of warm van het beeld spatten, terwijl zwart een beetje dof lijkt. Het scherm toont dan kleuren die van mindere kwaliteit zijn, waardoor je naar een slechtere presentatie kijkt dan mogelijk is. En dat is zonde, helemaal als je een dure tv kocht om zijn diepe zwartwaarden en dynamische kleurenbereik. Bovendien is het nog maar de vraag hoeveel energie je bespaart. Elke beetje is welkom, zou je kunnen denken, maar je mag je hardop afvragen of dat het wel waard is.
Toch energie besparen?
We kunnen ons uiteraard goed voorstellen dat je toch op je energieverbruik wilt letten. Gelukkig is het wel degelijk mogelijk iets op je gebruik te besparen wanneer je tv kijkt of aan het gamen bent. Je kunt er nog steeds voor kiezen de helderheid te verlagen – maar doe dit dan handmatig. Zo kun je de instellingen aanpassen aan jouw eigen voorkeuren, terwijl je nog steeds controle houdt over de beeldkwaliteit. Op deze manier bespaar je wat energie zonder teveel in te leveren op de beeldkwaliteit.
Een bijkomend voordeel van handmatig aanpassen is dat je niet afhankelijk bent van een te gevoelige lichtsensor, die het beeld voortdurend aanpast. Wij hebben gemerkt dat het namelijk snel opvalt wanneer de beeldkwaliteit verandert. Zo kunnen bepaalde delen van het beeld ineens veel duidelijker worden zodra er zonlicht op valt, terwijl in donkere delen details juist wegvallen wanneer er minder licht in de kamer is. Je kunt er ook voor kiezen de ecostand alleen op specifieke momenten te gebruiken, maar niet wanneer je ontspannen een film kijkt of een game speelt.