Grenzeloos genieten met Surfshark

© PXimport

Grenzeloos genieten met Surfshark

Geplaatst: 16 april 2021 - 07:25

Aangepast: 17 november 2022 - 10:40

Partner

Een avondje onderuitgezakt Netflix ‘bingen’ kan iedereen wel waarderen. Toch is het vreemd: in een wereld waarin alle grenzen vervagen, lijken streamingdiensten nog wél onderscheid te maken tussen de landen onderling. Het gevolg: het aanbod aan series en films in Nederland ziet er anders uit dan bij onze Amerikaanse vrienden. Gelukkig hoef je met zulke ‘regiobeperkingen’ geen genoegen te nemen.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Surfshark
.

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat de bibliotheek van Netflix in de Verenigde Staten wezenlijk verschilt van het aanbod dat wij in Nederland (en België) voorgeschoteld krijgen? Soms komen series hier op een veel later moment uit of wordt ons land bij de release of beschikbaarheid van een film of serie helemaal overgeslagen. Dit fenomeen noemen we ‘regiovergrendeling’. Dat het niet om kleine verschillen gaat, maakt een snelle inventarisatie van de bibliotheken pijnlijk duidelijk. De Netflix-kijker in de Verenigde Staten heeft toegang tot een bibliotheek met 1326 series en 4399 films. Hierna verplaatsen we ons naar Nederland en werpen we een blik op die bibliotheek. In Nederland kun je kiezen uit 372 series en 1408 films. Met andere woorden: onze bibliotheek is aanzienlijk beperkter.

Beperkingen opheffen

Nemen we dan maar genoegen met deze verschillen? Dat is gelukkig nergens voor nodig. Je kunt deze blokkade relatief eenvoudig oplossen. Met behulp van een VPN-service die werkt met Netflix, bepaal je voortaan zelf tot welke bibliotheek je toegang hebt. Een goed voorbeeld hiervan is Surfshark. Surfshark zorgt ervoor dat je verbinding kunt blijven met maken met een server bij jou in de buurt (bijvoorbeeld Nederland) en zorgt er tegelijkertijd voor dat de Amerikaanse Netflix wordt gedeblokkeerd. Je combineert hiermee het beste van beide werelden: je behoudt de snelle verbinding voor het streamen van content (geen overbodige luxe, als je je series in de hoogste kwaliteit wilt kijken) én hebt toegang tot het uitgebreide Netflix-aanbod.

 

© PXimport

Meer vrijheid

Je ziet het: het gebruik van een dienst zoals Surfshark geeft je dus meer vrijheid en flexibiliteit, gewoon zoals het hoort. Over flexibiliteit gesproken: die vind je ook terug in het dagelijkse gebruik. Zo kun je eenvoudig schakelen tussen landen en zo verschillende Netflix-bibliotheken proberen (op het moment van schrijven worden 15 landen ondersteund). Bovendien kun je één Surfshark-account gebruiken voor alle apparaten van je gezin, dus heb je niet (meer) te maken met achterhaalde beperkingen. En voor wie bang is dat de streams haperend je woonkamer binnenkomen: niet nodig. De dienst herkent dat het gaat om een streamingverbinding en zorgt ervoor dat je de hoogst haalbare snelheid behaalt.

VPN

VPN’s – een afkorting van Virtual Private Network – winnen aanzienlijk aan populariteit. Dat is ook niet zo vreemd: een VPN zorgt ervoor dat je voortaan een internetverbinding maakt via een versleutelde ‘tunnel’. Voor onder andere je internetaanbieder is het daarmee niet langer zichtbaar welke gegevens je verstuurt en ontvangt. Bovendien wordt het unieke IP-adres van de computer die je gebruikt, voortaan netjes verborgen. Dit maakt het voor anderen onmogelijk om je internetgedrag aan je identiteit te koppelen. Bijvoorbeeld door te zien welke gegevens je hebt gedownload. De eerdergenoemde versleuteling van je verbinding zorgt er bovendien voor dat je veilig kunt werken met openbare netwerken, zoals een draadloos netwerk op een luchthaven of een koffiewinkel. Bijkomend voordeel van een VPN is de mogelijkheid om zelf te bepalen uit welk land je afkomstig bent. Je omzeilt hiermee de elders besproken regiobeperkingen, maar kunt bijvoorbeeld ook profiteren van betere winkelprijzen wanneer een online shop onderscheid maakt in land van herkomst.Kaf van het koren

laptop Netflix koffie

© PXimport

Kaf van het koren

Goede VPN-aanbieders onderscheiden zich op het vlak van de beheermogelijkheden en de features die zij bieden. Belangrijk is dat de aanbieder een strikt beleid van ‘geen logboeken’ voert, zodat je online activiteiten niet worden gecontroleerd, gevolgd en bewaard. Verder is de aanwezigheid van een zogeheten Kill Switch nuttig: als de VPN-verbinding (tijdelijk) uitvalt, wordt je verbinding direct gepauzeerd om je privacy te waarborgen. Een andere innovatieve feature is MultiHop. Bij het opzetten van een verbinding – bijvoorbeeld met een website – wordt die verbinding gemaakt via meerdere landen tegelijk. Die aanpak zorgt voor een nóg betere afscherming van je identiteit. Soms wil je tijdelijk geen gebruik maken van de VPN-verbinding. Een goed voorbeeld hiervan zijn apps voor mobiel bankieren, die het gebruik van een VPN detecteren en mogelijk dienst weigeren. Voor zulke situaties kun je gebruik maken van een Whitelister. Hierbij geef je specifieke apps en websites toestemming om de VPN te omzeilen. Eenmaal op de whitelist, heb je hier verder geen omkijken meer naar en word je niet beperkt in het gebruik van je favoriete apps en websites.

Aan de slag

Conclusie: een VPN biedt uiteenlopende voordelen en biedt je naast een verbeterde privacy ook de vrijheid om optimaal te genieten van alle Netflix-bibliotheken. Het opzetten van een VPN-verbinding is eenvoudig. Op deze pagina vind je meer achtergrondinformatie en de stappen om direct te beginnen. Licht, geluid, camera, actie!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten