ID.nl logo
Review Apple AirPods 4 - Ruisonderdrukking voor de massa
Huis

Review Apple AirPods 4 - Ruisonderdrukking voor de massa

Met de nieuwe AirPods 4 brengt Apple ruisonderdrukking naar de massa. De draadloze oordopjes maken een voorheen exclusieve technologie toegankelijk. Nu kunnen ook mensen die eerder sceptisch waren over active noise-cancelling ontdekken hoe lekker het is om de wereld even op mute te zetten...

Uitstekend
Conclusie

Wil je ruisonderdrukking, maar vind je dat gevoel van siliconen tipjes in je oren vervelend? Goed nieuws: dan zijn dit jouw nieuwe oordoppen!

Plus- en minpunten
  • Verrassend goede ruisonderdrukking zonder oortips
  • Prima geluid
  • Handige speaker om ze terug te vinden
  • Evenaart nog niet de ruisonderdrukking van de AirPods Pro 2
  • Kortere accuduur

Active noise-cancelling (ANC), ook wel bekend als actieve ruisonderdrukking, is bij oordopjes al jarenlang iets voor een kleinere groep gebruikers. Voor effectieve ruisonderdrukking moet je oor namelijk volledig worden afgesloten, wat alleen lukt met gesloten oorschelpen (in het geval van over-ears) of zachte, siliconen oortips, zoals je die ziet bij Apples AirPods Pro. Niet iedereen vindt die echter even prettig zitten, waardoor sommigen zweren bij simpeler oordopjes. Apple probeert dat compromis weg te nemen met zijn nieuwe AirPods 4: deze doppen hebben ruisonderdrukking zónder die mogelijk irriterende oortips.

De nieuwe AirPods 4 bieden echter meer dan alleen ruisonderdrukking. Nieuwe hardware zorgt ervoor dat je muziek beter klinkt, met een merkbaar diepere bas en beter gebalanceerde audio. Dat is deels te danken aan verbeterde drivers, maar vermoedelijk speelt ook de komst van de H2-chip een belangrijke rol. Deze chip, eerder gebruikt in de AirPods Pro 2, heeft daar al bewezen de geluidskwaliteit aanzienlijk te kunnen verbeteren. Hiermee lijkt Apple een aantrekkelijke balans te hebben gevonden tussen geavanceerde functies en gebruiksgemak, waardoor de AirPods 4 toegankelijk zijn voor een breder publiek.

Een licht aangepast ontwerp

Het ontwerp van de AirPods 4 is ook veranderd, al zullen de verschillen vooral de fijnproever opvallen. Het zijn nog steeds witte dopjes met kleine steeltjes, die snel vergeleken worden met de kopjes van een elektrische tandenborstel. De zwarte vlakken op de binnenzijde van de dop zijn iets groter. Eerst zat daar alleen de nabijheidssensor die 'ziet' wanneer een dopje in je oor zit, maar nu zit daar een extra gaatje om lucht door te laten bij het gebruik van ruisonderdrukking.

Het ontwerp is volgens Apple bijgesteld aan de hand van talloze analyses van oren, om te zien wat de ideale pasmaat voor de meeste mensen is. Een verbetering die bij onze tests lastig te peilen was: de AirPods 4 blijven prima zitten, zelfs bij intense hoofdbewegingen, maar de AirPods 3 deden dat net zo goed. Wel lijken de oren iets beter te worden afgesloten, en dat komt de toegevoegde noise-cancelling uiteraard goed van pas.

Verrassend goede ruisonderdrukking

Want hoewel de AirPods 4 geen siliconen tipjes hebben om je gehoorgang volledig te verzegelen, houden ze wel dusdanig veel geluid buiten om de ruisonderdrukking goed te laten functioneren. Het is verrassend hoe goed deze dopjes omgevingsgeluid weg weten te filteren: een rumoerige zaal was ineens doodstil en windvlagen waren tijdens een fietstocht nog maar zachtjes te horen.

Zo stil als bij de AirPods Pro 2 zijn de nieuwe AirPods 4 nooit, en bij een verkeerde beweging kunnen de dopjes losschieten en hoor je weer iets meer van je omgeving. Het is duidelijk een compromis: voor de beste onderdrukking heb je nog steeds Apples beste (lees: duurste) dopjes nodig. Maar wie verwacht dat tiploze noise-canceling amper werkt, zal worden verrast door deze nieuwe AirPods. Ze bieden ruim voldoende rust voor een drukke treincoupé of als je in een cafeetje wat wilt werken, maar in een vliegtuig hebben de AirPods Pro 2 nog steeds onze voorkeur.

Kleiner doosje, kortere accuduur

Verder zijn er een paar kleine updates doorgevoerd. De AirPods 4 hebben bijvoorbeeld het kleinste doosje tot nu toe, waarop de synchronisatieknop is vervangen door een onzichtbaar en aanraakgevoelig paneeltje. Het maakt het ontwerp nog iets minimalistischer dan het al was. De dopjes kunnen via Apples Zoek Mijn-app worden gevonden. Een ingebouwde speaker kan een geluidje afspelen als je ze in dezelfde kamer niet kunt vinden.

De enige downgrade vind je in de accu: die houdt het volgens Apple nog maar vijf uur vol bij onafgebroken luisteren, terwijl de vorige editie dat zes uur deed. Dat was bij onze tests nog steeds ruim voldoende, maar het is afwachten hoe de batterij presteert als de capaciteit na een paar jaar intensief gebruik daalt.

Ook jammer is dat Apple nog steeds de knijpsensor uit de AirPods 3 gebruikt. Hiermee kun je muziek pauzeren of een nummer overslaan, maar niet het volume wijzigen, zoals bij de AirPods Pro 2. Verschil moet er blijven, kennelijk.

Conclusie

De AirPods 4 zijn in specifieke categorieën niet de beste in hun soort: er zijn andere dopjes met beter geluid en een langere accuduur. Eerdere oordopjes experimenteerden zelfs al met tiploze ruisonderdrukking. Waar Apple echter in uitblinkt, is het totaalpakket: waar concurrenten vaak één of twee grove minpunten hebben, scoren de AirPods in elke categorie een ruime voldoende. Combineer dat met de manier waarop Apple zijn eigen dopjes binnen het iOS-ecosysteem integreert en je hebt een set dopjes die je blind aan een iPhone-gebruiker cadeau kunt doen.