ID.nl logo
Oppo Enco X - Oppo’s AirPods Pro
Huis

Oppo Enco X - Oppo’s AirPods Pro

Natuurlijk kan ook Oppo niet achterblijven als het aankomt op draadloze in-ears. De bluetooth-oortjes lijken op het oog op Apple’s AirPods Pro, en bieden ook ruisonderdrukking. Het verschil in prijs is echter groot. Of het de beste oortjes zijn lees je in deze Oppo Enco X review.

Mede dankzij smartphone-makers is er een markt ontstaan voor draadloze in in-ears, waarbij Apple het voortouw heeft genomen met z’n AirPods. Zowel audio- als smartphonefabrikanten proberen nu een graantje mee te pikken van de lucratieve markt. Dat ook Oppo zijn bluetooth-oortjes aanbiedt is daarom niet verwonderlijk, vooral omdat zustermerk OnePlus ook al een poging doet met (onder meer) de betaalbare OnePlus Buds. Helaas vooralsnog zonder succes, de oortjes zijn kwalitatief niet zo best en het ontwerp was zó afgekeken van Apple’s AirPods dat de Amerikaanse douane ze abusievelijk onderschepte. Hoewel Oppo’s Enco X oortjes op hun beurt weer behoorlijk zijn afgekeken van de AirPods Pro en een slag duurder zijn dan de oortjes van OnePlus, zijn de Enco X in-ears kwalitatief zeker de moeite waard.

AndroidPods

Hoewel de Enco X-oortjes op het oog veel weg hebben van de AirPods Pro, zijn ze op een andere manier tegenpolen. Waar de AirPods het beste werken in samenwerking met een iPhone of iPad, werkt de Enco X optimaal samen met Android-smartphones, ongeacht deze nu van Oppo is of niet. Dat komt omdat de bijbehoren HeyMelody-app vooralsnog alleen voor Android beschikbaar is. Met deze app kun je de firmware updaten en de tikbediening van de oortjes configureren.

Een equalizer kun je echter niet vinden in de app. Dat is wat gek. Voor de geluidsafstelling moet je dus terecht bij Oppo, die hiervoor weer de handen ineengeslagen heeft met een Deens audiomerk: Dynaudio.

Oppo Enco X in praktijk

Die samenwerking met Dynaudio zal z’n marketingvoordelen bieden. Zo kan Oppo toch pronken met een audiomerk. Hoewel de onderdelen gewoon uit de Chinese fabriek van Oppo rollen natuurlijk. Dynaudio heeft op zijn beurt de geluidskwaliteit gebalanceerd afgesteld. Midden- en hoge tonen komen goed uit de verf en de details zijn acceptabel. Het basgeluid blijft helaas een beetje achter.

De oortjes zijn geschikt voor alle doeleinden: bij het kijken van video of het luisteren naar audioboeken en podcasts. Voor muziek zijn de oortjes ook erg geschikt, maar de muzikale purist of basliefhebber zal wat minder enthousiast zijn over de Oppo Enco X oortjes.

Er zijn dus veel spelers op die nieuwe markt van de draadloze in-ears en ook Oppo moet zijn opvallen om zijn plekje te bemachtigen. Veel Chinese fabrikanten doen dat door de prijs omlaag te schroeven. Oppo wil zichzelf juist als luxer merk positioneren en gooit het over een andere boeg: de ruisonderdrukking. Deze kun je op meerdere niveau’s afstellen: zo heb je gewone ruisonderdrukking zodat je je beter kunt concentreren op de muziek, podcast of audioboek. Maar ook sterke ruisonderdrukking als je in lawaaierige omgevingen bent, zoals een drukke ruimte of in de trein. Al het omgevingsgeluid onderdrukken? Dat lukt helaas niet, daarvoor ben je toch beter af met duurdere oortjes van Bose of Sennheiser of (nog beter) een over-ear koptelefoon. Tevens is er een transparante modus die juist wél omgevingsgeluid doorlaat. Handig als je toch je aandacht erbij moet houden, bijvoorbeeld in het verkeer.

Over ruisonderdrukking gesproken: de ingebouwde microfoons zorgen voor een behoorlijk helder gespreksgeluid, wanneer je bijvoorbeeld een telefoongesprek voert met de oortjes in.

Accuduur

Hoe lang de oortjes op een acculading meegaan is natuurlijk afhankelijk van het volume en of de ruisonderdrukking aan staat. Als je alles uit hebt staan, dan gaan de oortjes zo’n 4,5 tot 5 uur mee. Wanneer de ruisonderdrukking aan staat is dat een uurtje minder. Dat is niet uitzonderlijk lang, maar niet ongebruikelijk kort voor draadloze in-ears.

Het oplaaddoosje heeft genoeg vermogen om beide oortjes zo’n zes keer op te laden. Het doosje zelf kun je vervolgens weer opladen via de usb-c-poort of draadloze lader.

Comfoor

Ondanks dat de Oppo-oortjes qua geluidskwaliteit, accuduur en ontwerp niet boven de massa uitsteekt, verkies ik ze wel boven in-ears in dezelfde prijsklasse zoals de AirPods, Jabra Elite of Sony-oortjes. Dat heeft één hele goede reden: het draagcomfort. De oortjes zijn zo licht dat je nauwelijks merkt dat je ze in hebt. Bovendien blijven ze goed zitten. Omdat de oortjes voorzien zijn van verwisselbare rubber tipjes kun je ze op maat afstemmen en sluiten ze het gehoorkanaal goed af. Dit komt het geluid en de werking van de ruisonderdrukking ook weer ten goede. In praktijk kun je de oortjes dus in hebben bij het werken achter de pc, maar je kunt er ook gerust mee hardlopen. Ongeacht het weer, want de Oppo Enco X is spatwaterdicht.

De Oppo Enco X oortjes springen er vooral qua draagcomfort bovenuit. Of je nu sport, reist of achter je laptop werkt

-

Alternatieven voor de Oppo Enco X

Zoals ik schreef zijn er veel alternatieven voor de Oppo Enco X. De AirPods Pro hebben wel wat betere geluidskwaliteit, maar zijn niet zo geschikt voor Androids en het prijskaartje is een stuk hoger. De Sony WF-1000XM3 beschikt over wat betere ruisonderdrukking, maar kan weer niet tippen aan het draagcomfort. Samsung’s Galaxy Buds+ hebben een betere accuduur en zitten ook uiterst comfortabel... Maar net niet zo prettig als de Enco X.

Conclusie: Oppo Enco X kopen?

De Oppo Enco X oortjes springen er vooral qua draagcomfort bovenuit. Of je nu sport, reist of achter je laptop werkt. Je merkt niet dat je de oortjes in hebt, en je hoeft je geen zorgen te maken dat ze uit je oren vallen. Qua geluidsbeleving had het allemaal ietsje intenser en gedetailleerder gekund. Desondanks zijn de Oppo Enco X gewoonweg goede bluetooth in-ears.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** € 179,- **Kleur** zwart, wit **Verbinding** Bluetooth 5.2 **Accu** 44 mAh (oortje), 535 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 4,8 gram (oortje), 43 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, aanraakbediening **Opladen** Usb-c, draadloos **Website** [www.oppo.com/nl](https://www.oppo.com/nl/accessories/oppo-enco-x/)

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Hoge- en middentonen
  • Ruisonderdrukkings-niveau's
  • Bas- en geluidsdetails
  • Accuduur kan beter
  • Ontwerp afgekeken