ID.nl logo
Hoe luister je muziek via bluetooth?
Huis

Hoe luister je muziek via bluetooth?

Koptelefoons en oortjes zonder kabel zijn tegenwoordig veel populairder dan modellen mét snoer. Wat heb je nodig om ook draadloos via bluetooth te luisteren?

Bluetooth is dé manier om een koptelefoon of in-ears draadloos te verbinden met je smartphone. Hoe je ermee omgaat, ontdek je in dit artikel.

  • Waarom zijn bluetooth-hoofdtelefoons populair?
  • Wat is bluetooth en wat zijn bluetooth-versies?
  • Welke toestellen hebben bluetooth?
  • De voor- en nadelen van bluetooth
  • Wat zijn bluetooth-codecs en zijn ze belangrijk?
  • Welke andere draadloze hoofdtelefoons zijn er?

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

✔️ 2 weken grondig getest door echte gebruikers

✔️ 13 verschillende koptelefoons

✔️ Meer dan 65 uitgebreide consumentenreviews

✔️ Onafhankelijk en waardevol

✔️ Gratis te downloaden

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Ben je op zoek naar een hoofdtelefoon of oortjes, dan ontdek je al snel dat er tegenwoordig meer draadloze modellen zijn dan toestellen met een kabel. Een reden waarom dat zo is? Heel simpel: zonder draad is heel wat comfortabeler dan mét. Of je nu aan je computer zit en even koffie wilt halen, in het station op de trein staat te wachten of bezig bent met een work-out op een fitnessapparaat, je bent veel vrijer met een bluetooth-model. 

Ook lezen: Dit zijn de beste koptelefoons van het moment

Maar er zijn nog andere redenen waarom bluetooth-koptelefoons steeds populairder zijn geworden. Hoofdtelefoons en oortjes worden namelijk vooral met smartphones gebruikt. Maar sinds 2020 zijn er steeds minder telefoons met een echte hoofdtelefoonuitgang. Bluetooth is (bijna) de enige optie om onderweg via je hoofdtelefoon naar muziek te luisteren.

Bluetooth koptelefoon nodig?

Hier vind je ze in alle soorten, maten en prijsklassen!

Door die trend is de vraag naar bluetooth-hoofdtelefoons enorm gestegen. Dat heeft op zijn beurt geleid tot meer en goedkopere bluetooth-chips. Ook de chips die zorgen voor ruisonderdrukking zijn steeds toegankelijker geworden. Hoofdtelefoonfabrikanten kunnen daardoor goedkopere draadloze toestellen aanbieden. Waar je vroeger nog de hoofdprijs betaalde voor een bluetooth-koptelefoon, vind je nu al draadloze producten vanaf 50 euro. 

Wat is bluetooth? 

Bluetooth is al een oude technologie. Het dateert van medio jaren negentig en werd zelfs ontwikkeld (of in elk geval deels) door een Nederlander. Uiteindelijk werd bluetooth een open standaard die door iedereen kan worden gebruikt. Een aparte organisatie, Bluetooth SiG, zorgt dat alle merken bluetooth correct in hun toestellen inbouwen.

De groep brengt bovendien regelmatig updates uit met nieuwe mogelijkheden: de bluetooth-versies. Deze bluetooth-versies zijn meestal grote sprongen die nieuwe hardware en chips vereisen. Je koptelefoon of telefoon kan zelden worden geüpgraded. Maar dat is niet zo erg, want bluetooth blijft compatibel met oudere versies. Daardoor kun je probleemloos je nieuwe smartphone met de bluetooth-speaker in je tien jaar oude auto verbinden. 

🎧 Momenteel zit bluetooth alweer op versie 5.3. Voordelen van deze vijfde generatie zijn een groter bereik en een lager verbruik. Vooral dat laatste merk je bij hoofdtelefoongebruik.

Oorspronkelijk was bluetooth bedoeld als kabelvervanger tussen een toestel (zoals een pc of een smartphone) en randapparatuur (zoals een hoofdtelefoon of een printer). Het kan dus veel meer dan alleen audio draadloos versturen. Je hebt bijvoorbeeld smartphoneproducten die bij het installeren automatisch gevonden worden door hun app op je telefoon. Dat ‘ontdekken’ gebeurt ook via bluetooth. Samengevat: bluetooth moet je zien als een virtuele draad waarover data (zoals muziek) wordt gestuurd. 

Koppelen of pairen

Bluetooth wordt altijd ingezet als je twee toestellen met elkaar moet koppelen of pairen. Je zou kunnen spreken over een zender en een ontvanger. Al klopt dat niet helemaal, want je hoofdtelefoon met microfoon ontvangt meestal geluid, maar verstuurt als je spreekt ook spraak. Een hoofdtelefoon moet je dus altijd eerst koppelen met je smartphone voordat je hem kunt gebruiken. Daarna zal de verbinding automatisch worden gelegd telkens je de hoofdtelefoon of oortjes inschakelt in de buurt van je telefoon.

🎧 De meeste bluetooth-hoofdtelefoons kun je met meerdere toestellen koppelen. Je kunt dus één headset gebruiken voor je smartphone, tablet én je pc. Maar meestal niet tegelijkertijd. Headsets met multipoint kunnen dat wel.

Het pairen start je door te 'scannen' via de bluetooth-instellingen op je mobiele apparaat. De koptelefoon moet ook in een pairing-modus staan. Uit de doos zal die actief zijn, en anders moet je een bluetooth-knop langer ingedrukt houden. Doorgaans zal een led-lichtje snel blauw gaan knipperen. Soms is er ook een app om je te helpen bij het pairen.

Welke toestellen hebben bluetooth?

Dat je smartphone is uitgerust met bluetooth, wist je wellicht al. Maar bluetooth vind je ook op veel andere apparaten. Elke tablet, elke laptop en nagenoeg elke recentere pc heeft de technologie wel aan boord. Een bluetooth-hoofdtelefoon of -oortjes kun je met al die apparaten verbinden. 

Als het gaat om audiotoestellen is de situatie iets complexer. Veel draadloze speakers en andere audiotoestellen hebben bluetooth om muziek te ontvangen van een smartphone of ander toestel. Net als een bluetooth-hoofdtelefoon dus. Steeds meer audio-apparaten zoals audioversterkers of surround-AV-receivers beschikken ook over een bluetooth-zendfunctie. Hierop kun je dus ook een hoofdtelefoon aansluiten. 

Nieuwere smart-tv’s hebben ook vaak bluetooth. Als de rest van het gezin ’s avonds laat gaat slapen, kun jij dus rustig een bluetooth-koptelefoon met je televisie verbinden. Zo kun je verder kijken zonder iemand te storen.  

De voor- en nadelen

De voordelen van bluetooth-hoofdtelefoons en -oortjes spreken voor zich. Je bent veel vrijer en hoeft je geen zorgen te maken over draden die ergens achter blijven haken. Je kunt zelfs zorgeloos wegwandelen van je smartphone of je laptop. Een bluetooth-verbinding blijft meestal stabiel over een afstand van een meter of tien, en soms meer. Dat is net genoeg om naar de koffiemachine te lopen. Ook bij het opbergen heb je geen gedoe met kabels die je moet oprollen.

Microfoons zijn niet verplicht op een bluetooth-hoofdtelefoon. In de praktijk is er wel bijna altijd een aanwezig. Dat maakt zo’n bluetooth-headset of -oortjes ook heel geschikt om mee te bellen of om deel te nemen aan een videomeeting.

Bluetooth heeft ook enkele nadelen, al zijn die niet al te dramatisch. Het bereik is doorgaans beperkt, maar zolang je met je hoofdtelefoon in dezelfde kamer blijft heb je daar zelden last van. Met bluetooth 5.x kun je in theorie binnenshuis zelfs tot 40 meter ver wandelen. Maar dat is alleen haalbaar als zowel je headset als je smartphone bluetooth 5.2 of 5.3 aan boord hebben.

Dat is meteen een ander nadeel van bluetooth. Bepaalde zaken, zoals bereik en geluidskwaliteit, zijn afhankelijk van wat zowel de zender als de hoofdtelefoon ondersteunen. Met een nieuwere smartphone zit je gebeiteld, maar bijvoorbeeld oudere laptops of tv’s ondersteunen niet per se de nieuwste eigenschappen. Bluetooth zal dan wel werken, maar mogelijk minder goed klinken.

Ten slotte verbruikt een bluetooth-hoofdtelefoon stroom. Je moet dus niet vergeten hem op te laden, anders zit je dus zonder geluid (al hebben sommige koptelefoons ook een bedrade functie om dat alsnog te ondervangen).

Wat zijn bluetooth-codecs?

Op de dozen van hoofdtelefoons en oortjes zie je weleens labels als ‘aptX HD’ of ‘LDAC’ staan. Dat zijn de zogenaamde bluetooth-codecs die een headset ondersteunt. Of anders gezegd: dat is de manier hoe muziek die over bluetooth wordt gestuurd wordt verpakt of gecodeerd. Je kunt het vergelijken met muziekformaten als MP3 of AAC. Het zijn manieren om de muziekdata compacter te maken, zodat ze over de beperkte bandbreedte van bluetooth kunnen worden gestreamd. 

Er zijn verrassend veel codecs. Heb je een iPhone of iPad, dan is het vooral belangrijk dat een hoofdtelefoon of oortjes AAC ondersteunen. Heb je een recente Android-telefoon, dan heb je meer vrijheid. De meesten ondersteunen ook AAC en nog betere codecs, zoals aptX (waarvan verschillende versies bestaan) en LDAC. 

Het idee is dat een ‘betere’ codec zich kenmerkt door een betere geluidskwaliteit. Er spelen echter veel andere factoren mee. Als het niet lukt een headset te vinden met aptX HD (bijvoorbeeld), dan hoef je niet teleurgesteld zijn. Ook AAC levert een prima resultaat. 

🎧 Alle bluetooth-codecs zijn lossy en gooien zodoende audiodata weg. In 2023 verschijnt echter aptX Lossless voor smartphones en hoofdtelefoons die chips van Qualcomm gebruiken. Deze codec biedt cd-kwaliteit zonder verlies!

Andere draadloze koptelefoons 

In dit artikel spraken we uitsluitend over bluetooth-koptelefoons en -oordoppen. Maar er zijn nog andere manieren om geluid draadloos naar een hoofdtelefoon te sturen. Vaak kom je die niet tegen. Maar onder meer hoofdtelefoons in concertzalen en speciale koptelefoons bedoeld om te gebruiken met een televisie passen andere radiotechnologieën toe. Al zien we, zoals gezegd, steeds meer televisies uitgerust met bluetooth, zodat de modellen met andere radiotechnieken minder relevant worden.