Review CMF by Nothing Watch Pro - Beste smartwatch onder de 100 euro
De beste smartwatch onder de honderd euro is van een merk waar je zeer waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Dat maakt niet uit, want het slimme horloge is een hele interessante koop voor zowel Android-gebruikers als iPhone-bezitters. Lees alles over de CMF by Nothing Watch Pro in deze uitgebreide review.
De Watch Pro is een hartstikke goede keuze, want voor een adviesprijs van slechts 69 euro krijg je een smartwatch die eigenlijk alles doet wat je wilt en niet eens elke dag aan de oplader hoeft. Wij zijn enthousiast en hopen dat CMF by Nothing de schoonheidsfoutjes in de software snel oplost.
- Prijs-kwaliteitverhouding
- Functies
- Accuduur
- Werkt met Android en iOS
- Verliest soms bluetooth-verbinding
- Speciale oplader
- Minder slim dan dure modellen
Welk merk?
Zoek je een smartwatch onder de honderd euro, dan vind je bij de bekende webwinkels vrijwel alleen maar identiek ogende modellen van merken die je niets zeggen. De Watch Pro oogt iets unieker, maar de merknaam CMF by Nothing is niet bekend. Toch is het een betrouwbaardere fabrikant dan de concurrerende dertien-in-een-dozijn-merken. CMF by Nothing is een nieuw submerk van Nothing, een elektronicamaker uit Engeland die in 2021 zijn eerste producten uitbracht. Nothing staat onder leiding van Carl Pei, de voormalig topman van het bekendere OnePlus. Hij is daar weggegaan en heeft in feite dus een nieuw merk opgericht.
Fraai, waterdicht ontwerp
Carl Pei wil met CMF by Nothing bewijzen dat ‘gewoon goede’ producten niet duur hoeven te zijn. De Watch Pro laat dit zien. Voor slechts 69 euro krijg je een slim horloge dat wat wegheeft van een veel duurdere Apple Watch. De smartwatch is van gebruikelijk formaat en gewicht, draagt in combinatie met het meegeleverde siliconen bandje hartstikke prettig en is zelfs IP68-gecertificeerd water- en stofdicht. Met andere woorden: je kunt de Watch Pro gewoon omhouden tijdens het mountainbiken, onder de douche en bij het baantjes trekken in het zwembad.
Het horloge heeft een vierkant scherm dat dankzij het oled-paneel mooie kleuren toont en zwart echt als zwart weergeeft. De maximale helderheid is fel genoeg om het scherm binnen en buiten goed af te lezen. Jammer (maar logisch gezien de prijs) is dat je de helderheid handmatig moet aanpassen. Duurdere horloges passen de helderheid zelf aan via een sensor bij het scherm. Het scherm reageert vloeiend op je aanrakingen en kan via een altijd-aan-modus continue een analoge of digitale wijzerplaat tonen.
Installatie en verbinding
Je koppelt de Watch Pro aan je Android-smartphone of Apple iPhone via bluetooth. De installatie gaat via de CMF Watch-app en is zo gepiept. Bij de lancering van het horloge bleek de app twee beveiligingsproblemen te hebben. De grootste is opgelost, de kleinere nog niet. Tijdens onze testperiode constateerden we ook dat het horloge soms zomaar de bluetooth-verbinding met onze telefoon verloor. Dat probleem ervoeren we niet met andere bluetooth-gadgets. Sommige andere testers meldden hetzelfde euvel. Hopelijk kan de fabrikant de verbinding verbeteren via een software-update.
Dit kan de Watch Pro
Wat maakt een smartwatch ‘smart’? De Watch Pro heeft in ieder geval alles wat wij verwachten van een smartwatch. Hij toont naast de tijd de gewenste appmeldingen van je smartphone, kan telefoongesprekken opnemen en starten via bluetooth, heeft basale apps voor een timer, stopwatch en kan de muziek en camera op je telefoon bedienen. Daarnaast heeft het horloge verschillende sensoren aan boord je om je stappen, hartslag, slaap, het zuurstofniveau in je bloed en fysieke activiteiten als fietsen en hardlopen te meten.
De resultaten blijken verrassend accuraat en zijn klein zichtbaar op het horlogescherm. In de smartphone-app zie je de statistieken beter en kun je overigens ook wijzerplaten voor het horloge instellen. We vinden het aantal wijzerplaten wel nog erg beperkt, en het is jammer dat je icoontjes op wijzerplaten niet kunt aanpassen.
Niet de slimste
Uiteraard mist de Watch Pro ook wat functies. Een nfc-chip bijvoorbeeld, om contactloos te pinnen in winkels. Of een 4G-module zodat je kunt internetten zonder dat je je smartphone bij je hebt. En het besturingssysteem is niet zo geavanceerd dat het je laat antwoorden op inkomende appmeldingen. Allemaal jammer, maar logische bezuinigingen.
Lange accuduur
En de beperkte slimme functies van de Watch Pro uitten zich wel in een lange accuduur. Met vrijwel alle gezondheidsfuncties ingeschakeld en het horloge bijna 24/7 om de pols halen we bijna een week gebruik. Dat lukt als het scherm alleen aanspringt als je je pols beweegt. Maar zet je het scherm in een altijd-aan-modus, dan gaat de Watch Pro alsnog probleemloos drie volle dagen mee. Ook dat vinden we, gezien het feit dat je dan een heel complete smartwatch om de pols hebt, een respectabele score. Een smartwatch van Samsung, Apple of Google gaat met een altijd-aan-scherm-modus één dag mee – maar heeft dus wel meer slimme functies.
Als je de Watch Pro op een gegeven moment aan de oplader moet leggen, heb je de meegeleverde oplaadkabel nodig. Die klikt via twee magnetische pinnetjes redelijk goed vast aan de achterkant van het horloge, waarna de accu oplaadt. Nadelen van deze keuzes zijn dat je een probleem hebt als je de oplaadkabel kwijtraakt of stukmaakt (je moet dan een nieuwe kabel kopen) en dat je het horlogescherm niet kunt zien tijdens het opladen. Je ziet dus ook niet of de accu vol is. Om dat te controleren moet je de smartwatch voorzichtig omdraaien, anders laat de oplaadkabel los. We zijn daarom niet zo enthousiast over deze oplaadmethode, maar snappen dat deze goedkoper is dan het horloge draadloos laten opladen zoals een Apple Watch dat kan.
Conclusie: CMF by Nothing Watch Pro kopen?
De Watch Pro is de eerste smartwatch van een splinternieuw submerk dat weer onderdeel uitmaakt van een eveneens jong techbedrijf. Logisch dus dat je deze smartwatch niet direct op je radar hebt als je zoekt naar een goedkoop slim horloge. Maar wat blijkt: de Watch Pro is een hartstikke goede keuze, want voor een adviesprijs van slechts 69 euro krijg je een smartwatch die eigenlijk alles doet wat je wilt en niet eens elke dag aan de oplader hoeft. Wij zijn enthousiast en hopen dat CMF by Nothing de schoonheidsfoutjes in de software snel oplost.
CMF by Nothing Watch Pro moeilijk te vinden?
Welnee, gewoon bij Amazon.nl